Meny Stäng

Svenska resenärer är nöjda – men begränsas av oro

Då var det dags för resenyheter igen, efter ett långt uppehåll på grund av vår Irlandsresa. Vi kör alltid resenyheter på måndagar förutom när vi befinner oss på resande fot. Denna vecka kan vi berätta att svenska flygresenärer är mer nöjda än andra europeiska flygresenärer. Samtidigt begränsas vi tydligen av oro, så att vi inte vågar göra det vi egentligen drömmer om … Vilka är dina reflektioner över veckans nyheter?

SAS lanserar höghastighets-wifi

SAS meddelar att du nu lanserar ett stabilt, snabbt och kraftfullt internet på kort- och medeldistansflygningar, så att man både kan streama och arbeta ombord utan problem. SAS wifi är redan installerat på 28 flygplan och i september kommer cirka 40 flygplan ha höghastighets-wifi ombord. Installationen förväntas vara genomförd på majoriteten av alla flygplan under första kvartalet 2020.

Viking Line presenterar ny barnbuffé

Den 14 juni dukar Viking Line upp sommarens nya barnbuffé, som de utvecklat i samarbete med Svenska Juniorkocklandslaget. De nya maträtterna ska passa barnens smaklökar, samtidigt som de är hälsosamma, med ett högt näringsvärde. På buffén hittar barnen bland annat rättiksspiraler, sötpotatis, honungsrostade rotfrukter, coleslaw, bolognese med oxbringa och potatispuré med grönsaker. Alla under 6 år äter gratis i buffén.

Viking Line

Sommarvärme ger billiga resor

Den senaste tidens härliga sommarvärme i Sverige har lett till prisras på resor till Medelhavet, meddelar Ticket. Allra billigast är det att resa till Grekland, där det finns flera olika destinationer att välja på. Det finns också billiga resor till Mallorca, Fuerteventura och Alanya. ”Den som kan resa med kort varsel har många härliga resmål att välja på för under tusenlappen”, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Solnedgång över Kassandra
Solnedgång i Kassandra i Grekland

Fler resor och mer upplevelser

Drygt 6 av 10 svenskar har förändrat sitt resande under se senaste tre åren. Många åker idag på fler (och kortare) utlandsresor än de gjort förut och efterfrågar mer aktiviteter och upplevelser på resmålet. Detta visar en ny Sifoundersökning från Ticket. Såhär har svenskarna ändrat sitt resande:

  1. Jag åker på fler utlandsresor (30 %)
  2. Jag åker på färre utlandsresor (24 %)
  3. Jag vill uppleva mer/ha mer aktiviteter på resan (20 %)
  4. Jag påverkas mer av oroligheter och terrordåd i mitt val av resmål (19 %)
  5. Jag reser oftare på kortare resor/weekendresor (15 %)
Flyg

Europas mest nöjda flygresenärer

Knappt en av tre svenska resenärer har någon gång känt sig felbehandlad av ett flygbolag, visar en ny YouGov-undersökning som gjorts på uppdrag av Airhelp. Det är låg andel om man jämför med andra europeiska länder. I Spanien och Italien är siffran 50 procent, och i Norge och Danmark 38 procent. Yngre svenskar är dock lite mer missnöjda än äldre, och män är mer missnöjda än kvinnor.

Flygplats Dublin
Vår senaste flygresa, till och från Dublin, fungerade utmärkt!

Resenärer begränsas av oro

En undersökning från Booking.com visar att resenärer gärna vill tänja på gränser och uppleva nya saker, men att de hindras av språkbarriärer och oroskänslor. Över en fjärdedel svarade att språkbarriärer kan få dem att välja bort en resa, en femtedel är nervösa för att gå vilse om de inte kan språket och över en fjärdedel är oroliga för att hamna i främmande situationer. Mer än varannan vill dock gå utanför sin ”comfort zone”. Resor som de velat, men inte vågat, resa på är:

  1. Volontärresa (39 %)
  2. Gourmet-äventyr (38 %)
  3. Mystery trip (resa planerad av någon annan) (38 %)
  4. Resa under sabbatsår (36 %)
  5. Släkforskningsresa för att hitta sina rötter (36 %)
Resväska
Vågar du ge dig ut på äventyr som du drömmer om? Foto: Pixabay

Missade du förra resenyheterna? Läs Nya heta resmål och storsatsning på Albanien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev