Meny Stäng

Våra favoriter i Tjeckien – följ vår nästa resa!

Annons

Hoppas att du vill följa vår nästa resa till Tjeckien! Vi har blivit väldigt förtjusta i det här landet, och vi har ett helt gäng favoriter i Tjeckien. Idag tänkte vi berätta om varför vi gillar det här landet så mycket. Vi tänkte också berätta om nästa resa till Tjeckien!

Varför gillar vi att resa i Tjeckien?

Vi har rest en hel del i det här landet, både med husbil och med flyg/tåg, och vi har ett gäng favoriter i Tjeckien. Detta är vad vi gillar med landet:

  • Charmiga städer – Tjeckien är fullt av charmiga städer, som sagostaden Cesky Krumlov, Kutna Hora och Olomouc.
  • Coola slott – Om man gillar slott så är Tjeckien rena himmelriket. Vi gillar bland annat vackra slottet Lednice, det hemlighetsfulla skogsslottet Konopiste och den coola borgen Loket.
  • Fantastisk natur – Naturen på sina håll är magisk och passar perfekt för vandring, cykling eller kanotturer. Kolla till exempel in Bohemian Switzerland eller stenformationerna Adrspach Rocks. Eller varför inte vattenfyllda grottor där man kan åka båt?
  • Enkelt att resa med husbil – Tjeckien är ett avslappnat land och det finns gott om campingar överallt. Vi har skrivit om allt du behöver veta för att resa med husbil i Tjeckien.
  • God mat – Vi gillar verkligen maten i Tjeckien! Ofta är den rustik och rejäl, med till exempel dumplings eller anka, men det finns också ”finkök” för den som önskar.
  • Öl och vin – Alla vet väl att Tjeckien bjuder på god öl, men alla vet kanske inte att det finns vinregioner i den södra delen av landet, där man producerar gott vitt vin?
  • Spa – I den västra delen av Tjeckien ligger ”kurortstriangeln” med flera fina spastäder. Här ligger Karlovy Vary, men också härliga spastaden Marianske Lazne.
  • Historia – Tjeckien är fyllt av historiska platser, med minnen både från 30-åriga kriget och från andra världskriget, som till exempel koncentrationslägret i Theresienstadt.
  • Bra priser – Det är ju faktiskt trevligt att kunna semestra utan att behöva betala en förmögenhet. Prisindex för Tjeckien (vintern 2018/2019 enligt Forex) är 61, vilket innebär att det är drygt halva priset mot Sverige.
Lednice
Chateau Lednice i Tjeckien

Våra favoritstäder i Tjeckien

De flesta som varit i Tjeckien har besökt Prag, och vi håller med om att Prag är en trevlig och intressant stad. Men det finns så många fler härliga städer att uppleva. Här är några av våra favoriter i Tjeckien

1. Brno

Brno är en fantastisk stad med vackra hus och flera underjordiska sevärdheter (både från medeltiden och från kommunisttiden). Här hittar man dessutom det fascinerande huset Villa Tugendhat.

Favoriter i Tjeckien: brno

2. Cesky Krumlov

Cesky Krumlov är en underbar liten sagostad med pittoreska små hus, och en flod runt hela staden, där människor tar sig runt i gummibåtar och kanoter.

Český Krumlov Czech republic

3. Karlovy Vary

Karlovy Vary är en vacker kurort som bär på massor av historia. Här kan man strosa runt bland vackra hus, dricka källvatten eller förstås, gå på spa.

Kutna Hora

Kutna Hora är en mycket intressant historisk stad, som är upptagen på Unescos världsarvslista. Här finns bland annat den mycket speciella skelettkyrkan i Sedlec.

Favoriter i Tjeckien

Frantiskovy Lazne

Frantiskovy Lazne är en liten kurort i västra Tjecken, som vi gillar för att den är helt gul.

Badhus i Frantiskovy Lazne

Litomerice

Litomerice är en ganska anspråkslös liten stad, men trevlig och avslappnad med en camping med skandinaver och ett slott.

Litomerice i Tjeckien

Olomouc

Olomouc i östra Tjeckien är en pärla med studenter, riktigt bra restauranger och ett klockspel som definitivt är annorlunda.

Olomouc

Ostrava

Ostrava är en gammal gruvstad som delvis är betonggrå, men här finns också grön natur, den charmiga byn Stramberk och en väldigt färgrik musikfestival.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Ostrava Tjeckien

Ny resa till Tjeckien

Vi gillar verkligen Tjeckien som resmål, och därför är det väldigt roligt att samarbeta med Tjeckiens turistbyrå om en resa till Karlovy Vary. Vi reser i mitten av maj, tillsammans med tre andra bloggare (flyg och buss). Du kommer kunna följa oss före, under och efter resan, även på Facebook och Instagram.

Nya upplevelser i Karlovy Vary

Vi har varit i Karlovy Vary förut, men har förstås tittat ut nya upplevelser. Vi ska bland annat prova spa och ölspa, kolla in ett museum över tjeckisk sprit och besöka ett häftigt slott. Våra bloggvänner Liniz Travel och Discovering the Planet kommer kolla upp ännu fler spa och 4000 mil kommer kolla närmare på naturen. Vi är lite nyfikna på vad våra bloggvänner kommer tycka, så följ gärna dem också!

Karlovy Vary Tjeckien

Har du rest i Tjeckien eller kanske varit i Karlovy Vary? Vilka är dina erfarenheter?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev