Meny Stäng

Tropisk uppstickare, miljövänligt i fjällstuga och bastuägg

Då var det måndag igen och dags för resenyheter! Denna vecka kan vi berätta om en tropisk uppstickare, om miljövänligt turistande i fjällstuga samt om ett bastuägg som landar i Rättvik i sommar. Bland annat. Vi vill förstås gärna höra vad du tänker om veckans resenyheter!

Sommarens tropiska uppstickare

Enligt Resiabarometern från Resia är det fortfarande Spanien och Grekland som toppar svenskarnas listor över populära resmål i sommar. Det resmål som överraskar och sticker ut mest är dock ett tropiskt paradis. Bali i Indonesien har ökat med hela 27 procent jämfört med samma period förra året (avresa 1 juni – 31 augusti).

bali

Nya visumkrav till USA – måste ange sociala medier

Enligt BBC och DN behöver de flesta som söker visum till USA enligt nya regler ange sina användarnamn på sociala medier samt telefonnummer och e-postadresser fem år tillbaka i tiden. De enda som undantas från kravet är en del diplomater och tjänstemän. För personer med svenskt pass blir detta aktuellt om man planerar att stanna längre än 90 dagar i USA eftersom det är först då man behöver ansöka om visum.

sociala medier

Kraftigt tryck på tågresor i sommar

Bokningarna av SJ-biljetter inför sommarens semesterresor ökar kraftigt, enligt ett pressmeddelande från SJ. För perioden juni-augusti har biljettbokningen ökat med 32 procent, jämfört med förra året. Dessa destinationer ökar mest i popularitet:

  1. Örebro (+55 %)
  2. Köpenhamn (+44 %)
  3. Göteborg (+40 %)
  4. Mjölby (+39 %)
  5. Stockholm (+32 %)
SJ tåg

Bättre för miljön att turista i fjällstuga än att stanna hemma

I ett examensarbete från Lunds Tekniska Högskola, som skrivits i samarbete med Svenska Turistföreningen (STF), har växthusgasutsläpp för drift av föreningens fjällstugor i väglöst land beräknats. 

Resultatet visar att en genomsnittlig övernattning för en person i STFs fjällstugor motsvarar utsläpp av 2,0 kg växthusgaser, vilket är hälften av de 3,8 kg som släpps ut vid en natt hemma. Störst klimatpåverkan har själva resan till fjällen, som påverkas av om man väljer flyg eller tåg.

svenska fjällen

Ny ställplats i Norrbotten

Vi har fått mejl om en ny ställplats för husbilar i Harads i Norrbotten, 47 km norr Boden efter väg 97. Ställplatsen ligger centralt i Harads vid Lule älv och har plats för fem husbilar. El och färskvatten finns.

I närheten finns fiskemöjligheter, Laxholmen med sommarcafé (21/6-4/8) och guidade besök på Treehotel. Pris: 100 kronor, som betalas kontant eller med Swish. Adress: Edeforsvägen 24, 960 24 Harads. Koordinater Lat 66.081869, Lon 20.959473.

ställplats i Harads

Solar Egg landar i Rättvik i sommar

Solar Egg besöker Långbryggan i vackra Rättvik sommaren 2019. Från och med den 12 juni är man välkommen att upptäcka ett av världens mest berömda ägg och njuta av ett bastubad vid Siljans strand. Riksbyggens äggformade bastu Solar Egg, av svenska konstnärsduon Bigert & Bergström, har tidigare visats i bland annat Kiruna, Köpenhamn och Paris.

solaregg

Missade du förra resenyheterna? Läs Lycklig semester och drömresmål för hundar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev