Meny Stäng

Vi reser snart till Zadar i Kroatien

Annons

Nu är det snart dags för oss att resa till Zadar i Kroatien. Vi gillar verkligen Kroatien, och det var längesedan vi var där senast. Det ska bli sååå roligt att uppleva det här härliga landet igen! Har du kanske några tips till oss? Eller finns det något du vill att vi kikar närmare på och berättar om när vi är på plats?

Härliga Kroatien

Vi gillar verkligen Kroatien, och under vår årslånga husbilsresa 2015 spenderade vi lång tid här. Vi ägnade hela september och oktober åt att långsamt åka norrut från Dubrovnik till Istrien.

Det var en fantastisk tid, och ju mer det gick mot lågsäsong desto lugnare blev det vid stränderna. Ändå var dagarna fortfarande heta och vattnet skönt att bada i. Kanske är månaderna i Kroatien en av våra bästa reseupplevelser någonsin.

Brac

Vi reser till Zadar

I april var vi på ett event med inspiration om Zadar, och vi insåg att vi missat en stad och ett område som lockar på många sätt. Zadar bjuder på allt från en gammal stadskärna till öar, sandstränder och friluftsaktiviteter. Vi pratade med Kroatiens turistbyrå och i samarbete med dem kommer vi nu besöka Zadar. När vi åker? På fredag!!!

zadar

Vad ska vi göra i Zadar?

Vi kommer förstås spendera någon eller några dagar i staden Zadar, som är känd för sin gamla stadskärna, sin ”havsorgel” och sin installation ”Hälsning till solen”. Sedan blir det förmodligen utflykt till någon eller några av öarna.

Exakt vilken eller vilka är inte klart ännu, men från Zadar kan man till exempel ta sig till Pag, Ugljan (inklusive ön Pašman som är ihopväxt med Ugljan) samt Kornatiöarna. En annan intressant plats är till exempel kungastaden Nin, där man bland annat hittar världens minsta katedral.

Zadar
”Hälsning till solen” i Zadar, foto: Pixabay

Mer spännande att veta om Zadar

  • Det vita guldet – Från Pag kommer det ”vita guldet”, vilket helt enkelt handlar om knypplingskonst. Konsten går ända tillbaka till det antika Mykene, och lever än idag.
  • Fullmånsnatten – Under Fullmånsnatten mitt i sommaren är strandpromenaden i Zadar upplyst av facklor och båtarna förvandlas till flytande marknadsstånd. Här kan man handla fisk, musslor, fikon, ost och andra lokala delikatesser.
  • Lokala delikatesser – Zadar bjuder på alla möjliga delikatesser, allt från osten pagosten och posedarjeskinkan till köttprodukten šokol och dessertlikören Maraschino.
  • Outdoor-mecka – Zadar passar bra för den som gillar segling, vandring, simning, cykling, havskajak, forsränning eller löpning. Varje år i maj anordnas en outdoorfestival. Här ordnas ockå Millenium Jump och Wings for Life World Run.
  • Nationalparker – Zadar beskrivs ofta som utpost för fyra olika nationalparker: Kornati, NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit samt nationalparken Krka.
kroatiska delikatesser

Vad vill du veta om Zadar i Kroatien?

Vi reser till Zadar på fredag. Vi kommer flyga ner och ha en hyrbil för att resa runt. Har du kanske några tips till oss på saker vi inte borde missa? Eller finns det kanske något du vill att vi tar reda på?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev