Meny Stäng

Nya däck – och fortfarande problem med kopplingen

Nu har husbilen fått nya framdäck. Vi har också haft husbilen inne för byte av bromsbelägg och kopplingscylinder. Tyvärr började kopplingen krångla igen, redan på väg hem från verkstan …

Projekt Freedom 2.0

För dig som inte hängt med så kan vi berätta att vi tagit beslut om att helrenovera vår husbil FREEDOM. Husbilen har 12 år på nacken, har kuskat runt en hel del i Europa och stått utomhus flera vintrar. Här är tidigare inlägg:

Nya däck

När vi nyligen besiktade husbilen fick vi veta att vi behövde byta ett av framdäcken, och vi valde att byta båda. Vi hade lite tur, och Däckia i Spånga hade två lätt begagnade däck att erbjuda oss. Däcken har 7 millimeters djup och är alldeles utmärkta. För båda däcken, inklusive montering, behövde vi bara betala 1200 kronor.

Nytt däck

Byte av bromsbelägg och kopplingscylinder

Husbilen har varit inne på Kihlströms Transport & Lastbilsservice i Spånga en gång förut, för stor service av husbil och kamremsbyte. Nu körde vi tillbaka husbilen hit för att åtgärda två fel: slitna bromsar och en kopplingspedal som ibland ”fastnar” i botten. Vi fick först ett pris på 22 000 kronor, men genom att välja att endast byta bromsbeläggen (och inte skivorna som var rostiga, men inte dåliga) fick vi ner priset till 13 600 kronor. För detta fick vi två åtgärder:

  • Byte av bromsbelägg
  • Byte av kopplingscylinder under pedalen

Men tyvärr … På vägen hem från verkstaden så hände det igen. Kopplingspedalen sjönk ner mot botten och Peter fick försöka ”pumpa” upp den. Han har ringt och vi får lämna in husbilen på nytt på måndag, men nu vet de inte vad det är som är fel … Vi tar tacksamt emot förslag och idéer!

Kopplingscylinder

Beställa ny gasolslang

Vår gasolslang (450 mm lång) är gammal och torr och vi har kikat lite efter en ny. Vi vill helst inte bara köpa en slang, utan vill gärna att alla kopplingar ska finnas där från början. Än så länge har vi kollat på Campingvaruhuset.se där vi hittar vi en gasolslang som ser ut som vår, men det står att den har anslutning för gasflaskor i Tyskland och Finland, så det måste ju vara fel. Någon som vet var vi hittar en ny för svenska flaskor?

gasolslang

Beställa nya luckor

Vi planerar också att beställa nya luckor, och någon frågade varför. Det är ju en helt relevant fråga och hänger ihop med att vi plastkonverterat vår husbil, så att den är grå och svart istället för vit. När vi gjorde iordning husbilen för tio år sedan fanns inte luckor i grått eller svart, utan bara i vitt, och för att få dem i rätt färg sprejade vi dem därför själva. Nu har färgen blivit sliten och vi skulle gärna vilja beställa nya fräscha luckor i rätt färg.

lucka
lucka husbil

Koll på kostnaderna

Det är viktigt för oss att hålla koll på kostnaderna. Vi har varit tvungna att ta ett lån för att få ordning på husbilen och har en budget på 100 000 kronor totalt. Vi behöver helst hålla oss under detta, eller åtminstone så nära som möjligt … Här nedanför kan du se vad vi har betalat hittills. Vi är inte klara ännu, och fortsätter redovisa kostnaderna allt eftersom.

Att renovera och fixa en husbil är dyrt, och det är bland annat därför vi dragit på det och tvekat så länge. Att istället köpa en annan husbil, som några föreslagit, hade dock blivit mycket dyrare än såhär. Vi har räknat och räknat och kommit fram till att detta är vår enda möjlighet om vi ska fortsätta köra husbil, och det vill vi ju! På det här sättet hoppas vi få en ”ny” husbil för rimliga pengar, som vi kan resa med ett bra tag till. Dessutom innebär det ju att vi får ha kvar vår älskade FREEDOM!

Nyhetsbrev
Service/produktFirmaKostnad
Ny bäddmadrass samt nya täcken, kuddar,
lakan, badlakan, kökshanddukar och plädar
Jysk2500 kronor
Stor service inklusive byte av kamremKihlströms21 000 kronor
Nytt startbatteri samt två nya bodelsbatterierBiltema3100 kronor
Två nya (lätt begagnade) framdäckDäckia1200 kronor
Byte av bromsbelägg och byte av
kopplingscylinder
Kihlströms13 600 kronor
Summa hittills:41 400 kronor

Vad återstår att göra?

Vi har fått ordning på en hel del runt husbilen, och ändå återstår mycket. Här är vad som är kvar att åtgärda:

  • Få ordning på kopplingen (som fortfarande krånglar)
  • Lämna in dynor och förarstol för lagning av klädsel
  • Nya luckor
  • Tre nya små takluckor och en ny stor taklucka
  • Ett nytt fönster
  • Ny plastkonvertering av hela husbilen
  • Ny framruta
  • Nya stolar och bord
FREEDOM på äventyr i Frankrike 2015

Prenumerera på vårt nyhetsbrev