Meny Stäng

Resetrender 2020 – och så tänker vi om dem

Annons

Vad kommer vi få se för resetrender 2020? Booking.com har kikat in i spåkulan (eller nåja, ställt frågor till tusentals människor) och kommit fram till åtta trender som de kan ana inom resandet nästa år. Här är trenderna, och våra tankar kring dem.

Undersökning om resetrender 2020

Booking.com genomförde en undersökning bland 22 000 vuxna som gjort en resa under de senaste 12 månaderna eller planerar att göra en resa de närmaste 12 månaderna. Sammanlagt 500 av deltagarna var från Sverige och övriga var från andra delar av Europa samt från Asien, Oceanien samt Syd- och Nordamerika.

8 Resetrender 2020

Utifrån svaren på undersökningen har Booking.com ställt samman åtta resetrender inför 2020. Här är de 8 resetrenderna – och våra tankar om dem.

Resetrend 1: Nya städer

Överturism är ett växande problem, och städer som Venedig och Barcelona drabbas negativt av de stora turistströmmarna. Många resenärer vill bidra till minskad överturism och bättre miljö. Därför ser sig turisterna om efter nya städer att turista i, och 60 procent uppger att de kan vara intresserade av en tjänst som rekommenderar resmål där turism kan ha en positiv inverkan på lokalsamhället.

 • Så tänker vi: Det är verkligen dags för detta! Det finns så otroligt många fina platser – vi behöver inte alla trängas på samma ställen. Det är de här platserna vi alltid letar efter!
 • Vårt förslag: Besök fina Tartu i Estland
Tartu

resetrend 2: Nya tekniktjänster

Nya tekniktjänster kommer i allt högre grad styra vårt resande, enligt undersökningen om resetrender 2020. Många uppger att de är öppna för att få tips från tekniktjänster, som lockar dem att göra något helt nytt på semestern. Många vill också kunna planera semesterna aktiviteter med hjälp av någon smidig app.

 • Så tänker vi: Nya tekniktjänster och appar kommer säkert att öka. Sedan gäller det ju att hitta sina favoriter, som man faktiskt har nytta av.
 • Vårt förslag: Prova några nya reseappar
Resetrender 2020

Resetrend 3: Resa långsamt

Enligt undersökningen vill många resa långsammare 2020, dels av miljöskäl och dels för att få uppleva mer av själva resan. Många är också intresserade av att resa på alternativa sätt, kanske med cykel, spårvagn, släde, båt, till fots eller med något klassiskt tåg som Orientexpressen.

 • Så tänker vi: Trenden med vandring, naturupplevelser och tåg är ju tydlig. Camping kan också vara ett långsamt och mer miljövänligt sätt att resa.
 • Vårt förslag: Gör en fascinerande tågresa i Europa
Resetrender 2020, Tågresor i Europa

Resetrend 4: Många upplevelser

Under 2020 vill resenärerna inte ha ett enda tema på resan, utan istället vill de späcka resan med massor av olika upplevelser. Därför blir det populärt med resmål som bjuder på en stor variation av sevärdheter och aktiviteter.

 • Så tänker vi: Det är intressant att vi både vill resa långsamt och samtidigt uppleva så mycket som möjligt på en gång. Men det kanske går att kombinera – eller är det olika typer av resenärer?
 • Vårt förslag: Upplev djur, natur, kultur och stränder i Sri Lanka
Resetrender 2020, Safari i Sri Lanka

Resetrend 5: Ta med husdjuret

Bland djurägarna uppger 42 procent att de väljer resmål utifrån vart de kan ta med sig sin fyrbenta vän. Man kan därför förvänta sig större fokus på husdjursvänliga resmål och boenden.

 • Så tänker vi: Det verkar som att fler och fler hotell (och restauranger!) vill visa sig djurvänliga. Dessutom är det ju perfekt att ta med husdjur i en husbil!
 • Vårt förslag: Resa med hund eller katt – vad gäller?
Resetrender 2020, Katt på camping

Resetrend 6: Res med barnbarnen

Tre av fyra mor- och farföräldrar uppger att de känner sig yngre när de får umgås med barnbarnen samt att föräldrarna kan behöva lite tid för sig själva. Eftersom de äldre dessutom är måna om att hålla sig friska och aktiva kan man räkna med många resor med barnbarnen.

Resetrender 2020, Påfåglar och barn

Resetrend 7: Fokus på mat

Sju av tio uppger att de vill prova lokal mat på semestern. Många har stort fokus på matupplevelser, och kollar sociala medier för att få tips på bra restauranger.

 • Så tänker vi: Vi tycker att mat är en stor del av reseupplevelsen. På resor letar vi alltid efter lokala matupplevelser – oavsett om det är finkrog eller gatukök.
 • Vårt förslag: Prova riktigt bra restauranger i Riga
restaurang i Riga

Resetrend 8: Långresor efter pensionen

Många planerar att gå i pension tidigt, men det är inte för att slå sig till ro, utan snarare för att få leva ut sin äventyrliga sida. Nästan hälften planerar att vara mer äventyrliga när de väljer resa efter pensionen.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
 • Så tänker vi: Vi träffar massor av pigga och äventyrslystna pensionärer som reser, så detta stämmer säkert. Inte minst är det ju många som reser med husbil!
 • Vårt förslag: Husbilsresa i södra Europa
Husbilsresa i Europa

Hur tänker du om resetrender 2020?

Vilka är dina tankar om dessa resetrender 2020? Tror du att de stämmer? Ser du några andra trender, som missades här? Känner du dig själv ”trendig” …?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev