Meny Stäng

Mobilfri semester och julmarknader i Europa

Måndag och dags för resenyheter! Denna vecka kan vi berätta hur stor andel av svenskarna som kan tänka sig en mobilfri semester. Och så blir det jultema: Europas julmarknader, årets julklapp och en adventskalender som ger stöd till skolbarn i världen.

Var sjunde svensk kan tänka sig mobilfri semester

En Sifoundersökning som Ticket låtit genomföra visar att var sjunde svensk kan tänka sig en helt mobilfri utlandssemester under det kommande året. Såhär svarade respondenterna på frågan ”Skulle du kunna tänka dig att ha en mobilfri utlandssemester under det kommande året?”

 1. Ja, jag är intresserad av en helt mobilfri utlandssemester (14 %)
 2. Delvis, jag vill avstå från sociala medier, men ha åtkomst till övriga funktioner (32 %)
 3. Delvis, jag vill avstå från mejl men ha åtkomst till övriga funktioner (8 %)
 4. Delvis, men på annat sätt än ovan (12 %)
 5. Nej, kan inte tänka mig att ha en mobilfri utlandssemester (27 %)
 6. Tveksam, vet ej (7 %)

SJ utsett till Sveriges mest digitala reseföretag

SJ rankas som Sveriges mest digitala reseföretag i management- och teknikkonsultbolaget BearingPoints stora studie Digital Leaders in Sweden 2020. Studien, som genomförs för femte året i rad, har tittat närmare på hur 84 svenska storbolag står sig när det gäller digital kundinteraktion. I kategorin persontransporter toppar SJ listan före bolag som SAS, Stena Line och SL.

Tåg

Europas julmarknader öppnar

Vid den här tiden på året är det dags för Europas städer att öppna upp årets julmarknader. Ticket tipsar i ett pressmeddelande om ett gäng bra julmarknader i Europa och här är ett urval av dessa:

 • Berlin: flera olika, ca 25 november – mellandagarna
 • Köpenhamn: 16 november – 5 januari
 • Lübeck: 25 november – 30 december
 • Riga: 30 november – 7 januari
 • Strasbourg: 22 november – 30 december
 • Tallinn: 15 november – 7 januari
 • Wien: flera olika, ca 16 november – mellandagarna/början av januari
Traditionell julmarknad i Frankfurt, Tyskland

Tågresa kan bli årets julklapp

Den 20 november utser HUI Research för 32:a året i rad Årets julklapp. Enligt oddsen hos spelbolaget Betsson finns ett hållbarhetstema bland de produkter som i år är favorittippade, och i toppen syns ”tågresa”. Här är Betssons kandidater till årets julklapp:

 1. Tågresa 3.00
 2. Elsparkcykel 4.00
 3. Vattenflaska i metall 5.00
 4. Röststyrd högtalare 5.00
 5. Sparkcykel 6.00
Tåg till Zermatt

Adventskalender ger stöd till skolbarn i världen

Minns du kanske att vi i somras besökte ett sommarkollo för fattiga barn i Lettland, som finansieras via New Hope barnfond? Inför julen säljer New Hope adventskalendrar. En kalender kostar 100 kronor och ger skolmat till ett barn någonstans i världen i en månad eller ett par skolskor till ett barn i Indien eller Kenya. Om du vill köpa en adventskalender gör du det här.

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Vinterns resetrender – och detta gör bilister otrygga

Prenumerera på vårt nyhetsbrev