Meny Stäng

Snöfestival, bakfyllemuseum och nya förbud i Rom

På söndagarna går jag (nästan) alltid igenom veckans resenyheter, och jag tycker alltid att det är lika roligt! Först går jag igenom alla pressmeddelanden vi fått på mejl (det brukar vara en hel drös!) och sedan kollar jag nyheter via Mynewsdesk. Ibland kompletterar jag genom att kolla resenyheter via Google eller i större tidningar. Till slut väljer jag 5-6 nyheter. Här är veckans skörd!

Flygtrafiken i Sverige minskade 2019

Under 2019 reste drygt 40 miljoner resenärer till eller från Swedavias tio flygplatser, vilket är en minskning med fyra procent jämfört med rekordåret 2018. Framför allt minskade resandet inrikes, medan utrikesresandet totalt sett minskade i mindre omfattning. Utrikestrafiken ökade på flera flygplatser, bland annat Göteborg Landvetter Airport.

Flygplats

Stabil husvagnsmarknad – fortsatt osäkra husbilssiffror

När 2019 nu är till ända, står det klart att antalet nyregistrerade husvagnar fortsätter att ligga på samma nivå som under de senaste åren, enligt Husvagnsbranschens Riksförbund. Det skiljer endast 1,67 procent (56 vagnar) mellan 2018 och 2019 års siffror. Beträffande antalet kundlevererade husbilar är osäkerheten fortsatt stor. Detta beror på det stora antal husbilar som under juni 2018, till följd av bonus-malus-införandet, inregistrerades för att omedelbart därefter ställas av, och som under månaderna därefter har levererats till kund.

Husvagnar statistik

Norwegian inför avgift för kabinväskor

Norwegians trafiksiffror för 2019 visar att bolaget levererar enligt strategin om att gå från tillväxt till lönsamhet. Enligt ett pressmeddelande påverkar den planlagda kapacitetsminskningen och optimeringen av linjenätet siffrorna positivt. Enligt flera tidningar kommer bolaget nu införa avgifter för att ta med kabinbagage, som är större än att det ryms under sätet framför.

Norwegian

Världens största snöfestival pågår

Den 5 januari öppnade den årliga snöfestivalen i Harbin i Kina, som pågår fram till den 25 februari, enligt CNN Travel. Detta är världens största snö- och isfestival, och årets skulpturer är gjorda av 220 000 kubikmeter is som hämtats från floden Songhua. Under festivalen anordnas flera olika event, som massbröllop och en simtur för extra modiga i den iskalla floden.

Snöfestivalen i Harbin, foto: Pixabay

Bakfyllemuseum har öppnat i Zagreb

Ett museum dedikerat till bakfylla har öppnat i Kroatiens huvudstad Zagreb, enligt CBC News. På museet finns bland annat glasögon som simulerar fylla och bakfylleberättelser från hela världen. Museet har fått kritik för att inte ta alkoholens skadeverkningar på tillräckligt stort allvar, men säger att de ska utveckla museet med varningar om alkoholens baksidor.

Zagreb
Zagreb by night (obs, inte foto av museet)

Rom förbjuder souvernirförsäljare

Italiens huvudstad Rom har under januari månad infört nya regler för försäljare av souvernirer, enligt The Telegraph. Souvernirförsäljarna står ofta utanför kända sevärdheter och döljer då vyn för besökarna, samtidigt som de styrande anser att den allmänna säkerheten kan äventyras. På grund av detta har sammanlagt 17 stånd tvingats att flytta på sig, och åtta av dessa har fått nya platser längre från sevärdheterna.

Missade du förra resenyheterna? Läs Vanlife, stormvindar och hållbarhetspris

Prenumerera på vårt nyhetsbrev