Meny Stäng

Campingrekord, ny husbilsuthyrning och skyddade korallrev

Annons

Campingarna slår rekord och en ny husbilsuthyrare etablerar sig i Sverige. Denna vecka handlar resenyheterna om camping, husbilar och hållbarhet. Dessutom blir det lite sportlovsresor och lite kryssning.

Nytt rekord för Sveriges campingar

Övernattningarna på Sveriges campingplatser fortsätter att öka och under 2019 ökade tillväxten ytterligare. Det visar Tillväxtverkets preliminära inkvarteringsstatistik för 2019. Enligt den preliminära statistiken ökade övernattningarna med 7,7 procent till över 17 miljoner gästnätter. Det är en ökning med mer än 1 miljon gästnätter och innebär ett nytt rekordår för branschen. Utländska turister står för cirka 25 procent av volymen, och den internationella marknaden har ökat med runt 9 procent.

Sudersand Resort, Fårö, foto: SCR Svensk Camping

Husbilsuthyrningen ”Indie Campers” kommer till Sverige

Från och med nu kan svenskar, som Nordens första land, hyra husbil till sommaren i Stockholm, Göteborg och Malmö från företaget Indie Campers, enligt ett pressmeddelande. Indie Campers är en plattform där man kan boka husbil på nätet för upphämtning och avlämning från 49 destinationer. Det som startade med två goda vänner och 3 husbilar i Portugal 2013, har nu utvecklats till ett företag med 2000 husbilar, plåtisar och andra roadtripfordon. Läs mer på indiecampers.com/se

Husbilsliv, foto: Indie Campers

Sol och storstäder i topp på sportlovets utlandsresor

Gran Canaria är ohotad etta under sportlovsresorna 2020. De resmål som ökar mest på topplistan är dock Istanbul, Krabi, Miami och Lissabon. Detta visar ny statistik från Ticket. Hit reser svenskarna under sportlovsvecka 9:

 1. Gran Canaria
 2. Bangkok
 3. Phuket
 4. Teneriffa
 5. London
Gran Canaria

Viking Lines premiärkryssning till Bornholm redan slutsåld

I sommar kryssar Viking Cinderella för första gången till Bornholm via Gotland, en nyhet som visat sig vara en riktig succé. Specialkryssningen till Bornholm med avgång den 21 juni har redan i februari blivit helt utsåld. Samtidigt satsar Viking Line på att fortsätta utöka utbudet av tema- och specialkryssningar under 2020. Det finns några platser kvar på de totalt sju Visbykryssningarna, och det finns också kryssningar med teman som vin, champagne, whisky, musik, släktforskning och litteratur

Bornholm, foto: Martin Birk

TUI Care Foundation ska skydda korallrev

TUI Care Foundation och Reef-World Foundation lanserar tillsammans ett treårigt initiativ för att skydda korallreven i Dominikanska Republiken. Projektet syftar främst till att minska alla direkta, skadliga effekter på korallrev genom att skapa medvetenhet om samt främja miljövänliga metoder för dykning och snorkling. TUI Junior Academy Foundation kommer utbilda unga ambassadörer, som i sin tur utbildar lokalbefolkningen. Information om korallreven kommer också skickas till 65 000 turister.

6 av 10 svenskar gör något för ett mer hållbart resande

Nästan 6 av 10 svenskar (56 procent) gör något för att utlandsresan ska bli miljömässigt hållbar, enligt en Sifoundersökning från Ticket. Betydligt fler män (26 procent) än kvinnor (8 procent) uppger att de inte gör något alls. Detta gör svenskarna mest:

 1. Stöttar lokalbefolkningen/lokala näringsidkare (48 %)
 2. Väljer direktflyg utan mellanlandningar (45 %)
 3. Energisparar på hotellet (40 %)
 4. Avstår från alla aktiviteter med djur (38 %)
 5. Väljer andra resesätt än flyg, till exempel tåg eller båt (27 %)
 6. Väljer alternativa resmål, som inte lider av överturism (17 %)
 7. Klimatkompenserar delar eller hela resan till resmålet (17 %)
 8. Minimerar packning, för att minska bränsleförbrukning (15 %)
 9. Väljer hållbarhetscertifierade hotell (7 %)
Städning på strand, foto: Ticket

Veckans reflektion

Campingarna slår rekord och nya husbilsuthyrare etablerar sig. Vi tror att camping, husbilsliv och roadtrips är på frammarsch och lockar många olika åldersgrupper.

Missade du senaste resenyheterna? Läs Resebokningar till Asien i virustider och strategi för elflyg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev