Meny Stäng

Coronaviruset – vågar man resa till Asien nu?

Annons

Coronaviruset härjar i Kina, och i och med att vi lever i en global värld kan smittsamma sjukdomar spridas snabbt över världen. I bästa fall begränsas skadeverkningarna effektivt. I värsta fall utvecklar det sig som i en dystopisk amerikansk film. Hur tänker du, vågar man resa till Asien nu?

Coronaviruset

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus med ursprung i Wuhan i Hubei-provinsen, centrala Kina. Majoriteten av de bekräftade fallen har konstaterats i Wuhan. Fall har även bekräftats i flera andra städer i Kina samt i ett antal andra länder.

Wuhan i Kina där coronaviruset har utbrott
Yellow Crane Tower i Wuhan i Kina, foto: Pixabay

Spridning av Coronaviruset

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste sammanställning (31 januari) har mer än 9800 fall av det nya coronaviruset 2019-nCoV diagnostiserats och 213 personer har avlidit till följd av infektionen.

Munskydd
Många syns med munskydd (även om det kanske inte hjälper), foto: Pixabay

Alla dödsfall hittills (rapporterat 31 januari) har skett i Kina. De flesta insjuknanden utanför Kina har skett i övriga Asien (Japan, Thailand, Singapore med flera), men det handlar enbart om 10-15 konfirmerade fall per land. Enstaka insjuknanden har också skett i USA, Kanada, Australien och olika europeiska länder. Igår bekräftades ett första fall av Coronaviruset i Sverige.

Den här informationen blir förstås snart inaktuell, men du kan läsa kontinuerliga uppdateringar på Folkhälsomyndigheten och på ECDC:s webbsida.

Coronaviruset i världen

Avrådan från icke nödvändiga resor till Hubei-provinsen

Utrikesdepartementet (UD) avråder från icke-nödvändiga resor till provinsen Hubei i Kina. Enligt Folkhälsomyndigheten och WHO talar det mesta, i dagsläget, för att nära kontakt mellan personer krävs för att viruset ska kunna smitta. UD:s beslut om avrådan baserar sig på en bredare bedömning av situationen.

Inställda flyg

SAS ställer in alla flyg till Kina på grund av coronaviruset. SJ väljer i samband med detta att återbetala alla tågbiljetter till och från flygavgångar som inte kan användas av resenärerna.

SAS har ställt in sina flyg på grund av coronaviruset

Var hittar man information om Coronaviruset?

Många tidningar skriver om Coronaviruset just nu, och det är väl rimligt, men ska man utnyttja folks oro för vinnings skull? En av de största tidningarna på nätet skrev (ungefär): ”Munskydd hjälper inte – men det här hjälper”. För att få läsa den artikeln var man tvungen att bli prenumerant och betala. Lite fult, eller hur?

Det stämmer att vanliga munskydd inte hjälper, men däremot hjälper det att tvätta händerna och att inte peta sig i ansiktet eller ögonen. Om du vill ha ännu mer kostnadsfri information kan du läsa på Folkhälsomyndigheten.

Vågar man resa till Kina nu?

Om man följer UD:s avrådan så bör man inte resa till Hubei-provinsen för närvarande. Hubei ligger i centrala Kina, söder om Beijing och väster om Shanghai. Kina är ju enormt stort och det finns ingen avrådan för övriga landet, men människor har insjuknat även i andra delar av Kina, och man vet förstås inte hur det utvecklar sig.

Personligen skulle jag kanske inte vara så sugen på Kina just nu, utan skulle helst vänta tills det lugnar ner sig eller vänder. Hur skulle du tänka?

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Cykeltaxi
I en cykeltaxi i Beijing för många år sedan

Vågar man resa till Asien nu?

När det gäller övriga Asien är de konfirmerade fallen av insjuknande betydligt färre, och det finns än så länge inga dödsfall. De länder som bekräftat flest fall är Japan (14 fall), Thailand (14 fall) och Singapore (13 fall). Själv skulle jag inte känna mig speciellt orolig för övriga Asien just nu, men jag skulle se till att hålla lite koll på utvecklingen. Hur tänker du?

Strand Koh Samui
Koh Samui i Thailand

Vart tror du Coronaviruset tar vägen?

Vad tror du händer med Coronaviruset? Stoppas spridningen snart, eller blir det ett ännu större utbrott?

Fakta om Coronaviruset

  • Symptom: Luftvägssymtom, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka, men några får svårare symptom och dödsfall inträffar.
  • Inkubationstid: 2-14 dagar
  • Vaccin: Finns inte
  • Behandling: Behandlingen inriktar sig på att stödja funktionen hos organ, som lungor och njurar.

Smittspridning och skydd

  • Så smittar sjukdomen: Genom kontakt med smittade människor eller genom hosta och nysningar.
  • Så smittar sjukdomen inte: Erfarenhet från liknande tidigare utbrott visar att virus inte smittar via paket/post.
  • Spridningsrisk i Sverige: Bedöms för närvarande som mycket låg.
  • Så skyddar man sig: Tvätta händerna eller använda handsprit, undvika kontakt med smittade personer, inte röra vid ansiktet/ögonen. Munskydd skyddar inte.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev