Meny Stäng

Split i toppen, inställd mässa och nyvakna björnar

Den kroatiska staden Split går om Mallorca som mest bokade resmål i sommar och björnarna i Orsa har vaknat. Det är några av veckans nyheter. Och så ja, lite om coronaviruset förstås!

Split går om Mallorca som mest bokade resmål i sommar

Fler svenskar än i fjol vill resa utomlands i sommar, och resebokningarna ökar med knappt 12 procent. Detta enligt ett pressmeddelande från Ticket. Split, som är en bra utgångspunkt för många av Kroatiens härliga sol- och badresmål, tar över förstaplatsen efter Mallorca. Här är topp fem:

  1. Split
  2. Mallorca
  3. Kreta
  4. Bangkok
  5. Rhodos
Split

Resemässan ITB Berlin är inställd

ITB Berlin, den ledande resemässan i världen, skulle ha gått av stapeln i början av mars. Mässan är nu inställd på grund av coronaviruset spridning. Man säger att mässan, som samlar 10 000 utställare från 180 länder, är extremt viktig för reseindustrin. Samtidigt blev det för svårt för mässan att garantera att smittan inte skulle spridas.

SJ vidtar åtgärder på grund av coronaviruset

SJ har beslutat att samtliga medarbetare som har vistats i ett område med konstaterad coronasmitta ska arbeta hemifrån med bibehållen lön under två veckor efter hemkomst. SJ väljer dessutom att införa en tillfällig begränsning av tjänsteresor under pågående coronavirusutbrott. Det innebär att inga tjänsteresor utanför Norden tillåts.

SJ tåg

De första björnarna har vaknat ur idet i Orsa Rovdjurspark

Nu har de första brunbjörnarna vaknat ur sina iden i Orsa Rovdjurspark. Nio yrvakna björnar har tagit sig ut i hägnen och där väntar spännande matgömmor på att upptäckas.

Man kan tycka att det är tidigt att de vaknar i februari men det är inte ovanligt och vi läser av björnarnas signaler som vi sedan tar beslut efter. De älskar att leka i snön och upptäcka alla dofter igen efter en vinter inomhus, säger Johanna Berglund, djurvårdare på Orsa Rovdjurspark.

Björn lämnar idet 2020, foto: Orsa Rovdjurspark

TUI Care Foundation stöttar lokala matproducenter på Kreta

TUI Care Foundation och organisationen Futouris avslutar nu ett projekt som syftat till att utveckla Kreta till en mer hållbar matdestination. Under projektet har lokala odlare av vin och olivolja utbildats i hållbara skördetekniker och kopplats samman med turistnäringen. Sammanlagt producerades över 1,5 miljoner liter vin och cirka 119 000 liter olivolja. Nu undersöker man om lika bra resultat kan uppnås på andra destinationer och produkter.

Mat från Kreta, foto: TUI

Veckans reflektion

Eftersom björnarna i Orsa har vaknat får man väl acceptera att vintern är över och det är vår. Vi har saknat snön i år, men ok då, vi ställer in oss på vår!

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Campingrekord, ny husbilsuthyrning och skyddade korallrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev