Meny Stäng

Tillverkning av campingfordon pausar – och företag väljer camping

I dessa tider handlar de flesta resenyheter om neddragningar, stängningar, permitteringar och hotande konkurser. I motsats till det uppger campingkedjan First Camp att de får företagskunder – som i coronatider föredrar social distansering i campingstugor framför hotellboende.

SJ anpassar trafiken till minskat resande

SJ fortsätter att köra tåg på samtliga linjer, men reducerar trafiken ytterligare på grund av coronaviruset. Fler avgångar ställs nu in, utöver den reducering med cirka 25 procent som genomfördes i mitten av mars. Valet av inställda avgångar görs med ambitionen att möta behovet av tåg i samhället, och SJ strävar samtidigt efter att köra med tillräcklig kapacitet för att resenärerna ska kunna hålla distans till sina medpassagerare.

Tåg

STF stänger alla sina fjällstugor

STF väljer nu väljer att stänga sina 44 fjällstugor, på grund av coronavirusets spridning. Beslutet har fattats för att man inte vill bidra till en ökad påfrestning på vård- och räddningspersonal och för att undvika problem för gäster som skulle kunna drabbas av covid-19. STFs fjällstationer i Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Helags, Blåhammaren och Sylarna håller dock öppet som vanligt, med tydliga rutiner för att minska risk för smittspridning.

Kungsleden Lappland, foto: STF

Kabe pausar tillverkning och drar tillbaka utdelning

Utbrottet av Covid-19 påverkar KABE-koncernen, som tillverkar husbilar och husvagnar. Produktion sker nu enbart av sedan tidigare kundsålda produkter. Till följd av situationen i övriga Europa och dess påverkan på leverantörsledet kommer produktionen stängas två veckor kring påsk. Även en rad övriga åtgärder är genomförda, bland annat avseende bemanning, framtida produktionsvolymer, finansiering samt inköp. Styrelsen har också beslutat att dra tillbaka det tidigare kommunicerade utdelningsförslaget till årsstämman på 2 kr per aktie.

KABE husvagn

Företag väljer camping – i coronatider

Det är tuffa tider för hotellbranschen, men för landets ledande campingkedja First Camp har kravet på social distansering gett nya affärer. Många företag söker sig nu till campingarnas företagsboenden, och bland kunderna finns allt från byggföretag till vårdgivare. ”En unik fördel med camping är att gästen har sitt eget boende. På så sätt kan man praktisera social distansering, utan att behöva kompromissa med sin bekvämlighet.”, säger First Camps VD, Johan Söör.

Campingstuga

Dessa egenskaper önskar vi hos en resepartner

Att resa ensam var en stor trend förra året, men majoriteten reser fortfarande med sällskap. En stor andel (58 procent) föredrar att resa med sin partner, enligt en undersökning av onlineresebyrån eBeach.se. Följande egenskaper uppskattas mest hos resesällskapet:

  1. Spontan (47 %)
  2. Lugn (40 %)
  3. Äventyrlig (38 %)
  4. Energifylld (35 %)
  5. Generös (32 %)
Resesällskap

Veckans reflektion

Man undrar hur företag i resebranschen ska klara denna tuffa kris, som ser ut att dra ut på tiden. Det är i alla fall lite positivt att campingar hittar nya kunder, och kanske kan camping över huvud taget bli mer populärt framöver.

Missade du förra resenyheterna? Läs Stängd After Ski och undantagsregler i Europa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev