Meny Stäng

Flyglinjer återupptas – och många satsar på fritidshus

UD häver reseavrådan till 10 länder från och med den 30 juni, och flygbolagen börjar återuppta flyglinjer. Samtidigt fokuserar många på semester Sverige: fler inhemska kryssningar, het marknad för fritidshus och sommarkort för tågluff i Bergslagen.

UD häver reseavrådan för tio länder

UD häver från den 30 juni avrådan för icke nödvändiga resor till tio länder i Europa: Grekland, Kroatien, Spanien, Italien, Portugal, Frankrike, Island, Belgien, Schweiz och Luxemburg. För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår avrådan till och med den 15 juli. Samtidigt förlänger UD avrådan för icke nödvändiga utlandsresor för alla andra länder till den 31 augusti. Beslutet är inte grundat på smittspridning, utan på omständigheter kring karantän och till exempel risken att inte kunna ta sig hem.

Bol Brac

Tallink Silja släpper fler inhemska kryssningar

Efter ett överväldigande mottagande av beskedet att Tallink Silja omdirigerar flaggskeppet Silja Symphony till rutten Stockholm-Visby under sommaren på grund av reserestriktionerna till Finland, har beslutet fattats att sätta in ytterligare avgångar för att kunna möta efterfrågan. Då intresset varit stort också från Gotland, öppnas nu dessutom för första gången möjligheten även för gotlänningar att kryssa, från Visby till Stockholm.

Kryssning Gotland

Norwegian återupptar 13 linjer från Arlanda

Norwegian återupptar 76 flyglinjer från och med första juli. Linjerna omfattar både inrikes och utrikes destinationer inom Europa. Det här är ett resultat av en ökad efterfrågan från kunderna och att flera andra flygbolag redan har återupptagit flygningar i Europa. I Sverige återupptar Norwegian tre inrikeslinjer (Luleå, Umeå och Visby) samt tio utrikeslinjer (Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Nice, Chania/Kreta, Palma de Mallorca, Alicante, Barcelona, Malaga och Split).

Fler tror på het fritidshusmarknad i coronakrisens spår

SBAB frågade i början av april samt även i juni svenska folket hur de bedömer utvecklingen på fritidshusmarknaden 2020. Mellan de bägge mättillfällena ökade andelen som svarade att det skulle bli mer populärt att hyra eller äga ett svenskt fritidshus under 2020 från 23 till 43 procent. Statistik från Booli bekräftar den bilden – utbudet av fritidshus är ovanligt lågt i år. Här vill svenskarna helst ha sommarhus:

  1. Gotland
  2. Stockholms skärgård
  3. Öland
  4. Österlen
  5. Fjällen

Tågluffa i Bergslagen med Bergslagens sommarkort

För fjärde året i rad erbjuder Tåg i Bergslagen sommarkortet, vilket gör det enklare att tågsemestra på hemmaplan. Kortet ger resenärerna tillgång till obegränsat resande under tre sammanhängande dagar. Sommarkortet finns i två varianter

  • Vuxenkortet (26-64år) med upp till två barn (ej fyllda 16 år) – 300kr
  • Rabatterat sommarkort för barn, ungdomar, studenter och pensionärer – 200kr

Veckans reflektion

UD häver snart avrådan från 10 länder i Europa och samtidigt är det många länder som lättar på sina restriktioner. Om man reser till ett land dit UD avråder är det viktigt att komma ihåg att försäkringen kanske inte gäller.

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Tågluff i Sverige, spektakulär fyr och husbil som hotellsvit

Prenumerera på vårt nyhetsbrev