Meny Stäng

Våra planer för Polen och Tjeckien hösten 2020

Vi reser snart till Polen och Tjeckien med husbilen. Det ska bli riktigt roligt att äntligen resa utanför landets gränser igen och få uppleva nya platser i två av våra favoritländer. Ännu roligare blir det förstås om du vill följa resan! Här är en grov plan för rutten.

Att resa i Europa i coronatider

Det är fortfarande coronatider och man bör förstås resa med viss försiktighet. Vi har länge känt att vi föredragit att stanna i Sverige, men nu känns det lite lugnare och vi ser vi fram emot att göra en resa med husbilen. Polen och Tjeckien tillhör de länder som UD hävt avrådan från, och råkar dessutom tillhöra våra favoritländer i Europa.

Vi tycker att det känns skönt att resa med husbilen eftersom vi har ”vårt eget hem” med oss. Det känns också bra att inte resa alldeles för långt bort, eftersom man ju inte kan veta helt säkert hur läget förändras. Vi kommer förstås ha med oss munskydd (krävs i vissa situationer i Polen och Tjeckien) och handsprit, och vi kommer som vanligt försöka hålla social distans. Det känns riktigt roligt att kunna resa igen!

Husbil

Färja Nynäshamn – Gdansk

Vi kommer resa med Polferries från Nynäshamn till Gdansk. Detta har alltid varit ett smidigt sätt att resa, om man bor i den här delen av Sverige. De tidigare färjorna var ganska trista, men sedan 2018 finns en ny färja. Peter var på pressvisning ombord på Nova Star när den skulle tas i drift. Vi har dock aldrig åkt med den, så det ska bli intressant!

Polferries

Resrutt

Här kan du se den ungefärliga resrutten vi planerar. I samarbete med Tjeckiens turistbyrå kommer vi upptäcka den nordöstra delen av Tjeckien. På vägen dit och tillbaka passar vi på att kolla in några ställen i Polen där vi inte varit förut.

Nedanför listar vi en ungefärlig idé om vilka ställen vi planerar att besöka, men planen kommer säkert modifieras både innan och under resan. Fotona från destinationerna har vi lånat från Pixabay, eftersom vi inte varit på plats ännu.

Torun, Polen

Vi planerar att kika på staden Torun, som bland annat är känd för att astronomen Nikolaus Copernicus är född här. Staden är också känd för sina pepparkaksrecept från 1300-talet.

Poznan, Polen

Poznan beskrivs ibland som Polens vagga och är en stad med mycket lång historia. I den här färgstarka staden finns en lång rad intressanta byggnader och platser.

Wroclaw, Polen

Wroclaw brukar beskrivas som en väldigt vacker stad och man ser ibland bilder från den färgstarka marknadsplatsen Rynek. En udda detalj är att mer än 300 statyer av dvärgar är utspridda över staden.

Wroclaw

Beskiderna, Tjeckien

Beskiderna är ett namn på ett antal bergsregioner som ingår i Karpaterna. Här finns bland annat flera nationalparker och det ska vara oerhört grönt och vackert.

Dolní Vítkovice, Tjeckien

I Dolní Vítkovice finns ett stort teknik- och vetenskapscenter som vi troligtvis kommer besöka. Spännande!

Třemešná och Osoblaha, Tjeckien

I det här området finns bland annat en historisk järnväg, som förutom att vara ett transportmedel också blivit en turistattraktion. Kanske får vi chans att åka en bit.

Jeseníky Mountains, Tjeckien

Jeseníky Mountains är ännu en bergskedja i nordvästra Tjeckien. Området ska bjuda på riktigt vacker natur, och här hoppas vi kunna vandra en bit.

Slottsruinen OgrodZienec, Polen

Har vi sagt att vi gillar slottsruiner? Den här ser riktigt maffig ut på bild, så den vill vi utforska närmare.

Łódź, Polen

Łódź är bland annat känt för sitt stora handelscentrum ”Manufaktura”, som samtidigt är ett centrum för kultur och nöjen. I staden finns också det fina promenadstråket Piotrkowska.

Följ gärna vår resa!

Vi kommer ge oss av om cirka en och en halv vecka. Vi kommer som vanligt att berätta om våra reseupplevelser här på bloggen. Du kan också följa resan på våra sociala medier:

På en av utsiktsplatserna vid Pravcicka Brana
Bild från ett tidigare besök i Tjeckien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev