Meny Stäng

Landek Park i Tjeckien – camping och gruvmuseum

Annons

Landek Park är ett gruvmuseum i Ostrava i östra Tjeckien, och här finns också en trevlig camping. Vi besökte museet för några år sedan, och på årets resa stod vi på campingen, eftersom den har ett bra läge när man ska besöka Ostrava. Campingen är ett bra stopp om du reser med husbil, och gruvmuseet är väl värt ett besök också om du reser på annat sätt.

Landek Park i Tjeckien

Landek Park är ett gruvmuseum som berättar om den tiden då Ostrava var en stor och viktig gruvort. Här ligger också en camping, där du kan stanna med husbil, husvagn eller tält. Campingen passar perfekt när man vill besöka gruvmuseet, och det finns också cykelvägar så man kan cykla in till centrala Ostrava.

Landek Park

Landek Park ligger i den norra delen av staden Ostrava, i den östra delen av Tjeckien.

Camping Landek Park

Camping Landek Park ligger i en vackert grön miljö, strax intill gruvmuseet. Här finns gott om platser på en stor gräsmatta och det finns också platser på grus för den som föredrar en ”ställplats”. Elstolpar finns utspridda här och där på området.

Receptionen ligger strax intill och här fick vi bra hjälp på engelska. Det finns också en enkel servering, och vi tog varsin öl här innan vi körde ner och hittade vår plats. För den som vill finns också olika banor för tennis.

Reception Landek Park

Servicen är bra, med fräscha toaletter och duschar. Det finns också en modern och bra tömningsstation för gråvatten, påfyllning av vatten etcetera.

Camping Landek Park

Landek Park gruvmuseum

Gruvmuseet besökte vi 2016, och därför valde vi att inte besöka det nu. Vi vill ändå tipsa om det, för att besöka campingen och museet ihop är definitivt en bra kombo.

Lok

När vi besökte museet fick vi utrusta oss med hjälmar och gå ner i de långa, trånga gångarna. Fascinerande och intressant, samtidigt som man är oerhört tacksam för att man inte är gruvarbetare förr i tiden.

Landek Park gruvmuseum
Landek Park gruvmuseum

På museet finns en utställning med skyddsutrustning som arbetarna använde i olika situationer och under olika tider. Det kan inte ha varit roligt att behöva jobba i de här dräkterna!

Museet är fint och intressant att besöka. I slutet på turen finns möjlighet att krypa igenom riktigt trånga gångar, för att förstå hur arbetarna hade det en gång i tiden. Vem som provade? Peter förstås!

Landek Park gruvmuseum

Restaurang vid museet

När vi besökte museet 2016 åt vi lunch på restaurang Harenda U Barborky, som ligger strax intill. Här blev det en klassisk tjeckisk måltid med kött, knödel, rikligt med sås och tranbärssylt. Det var ju några år sedan vi var här, men jag googlade och restaurangen verkar finnas kvar!

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Knödel

Mer att se och göra i Ostrava

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Ostrava, utöver gruvmuseet Landek Park. Vi kan bland annat rekommendera att besöka centrala Ostrava, där man kan kika på utsikten från tornet i det nya stadshuset, samt att gå en guidad tur på på industriområdet Dolni Vitkovice med Bolt Tower. Du kan också göra några utflykter i närheten:

Trädtoppsbana i Tjeckien

Fakta om Landek Park gruvmuseum

Prenumerera på vårt nyhetsbrev