Meny Stäng

Inställda kryssningar, konkurs – och samarbete i resebranschen

Annons

Då var det dags för resenyheter igen! Denna vecka blev vi själva berörda av en inställd resa, som vi verkligen hade sett fram emot. Men så är ju tiderna nu. Råden är skärpta i flera regioner eftersom smittan ökar. Statistik från Telia visar att folk faktiskt rör sig mindre i storstadsregionerna nu, så vi hoppas att det kan hjälpa till att bromsa smittspridningen.

Kraftig minskning av resandet efter skärpta råd från myndigheter

Telias analys av rörelsemönster i storstadsregionerna (Stockholm, Västra Götaland och Skåne) visar att resandet minskade nästan 15 procent under måndag till onsdag förra veckan. Resorna minskade inom de tre regionerna, men också från regionerna. Jämfört med samma period 2019 är skillnaderna ännu större med en minskning på 30-40 procent av antalet resor. ”Det är en signifikant minskning och pekar på ett klart förändrat beteende på kort tid”, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Tallink Silja ställer in julkryssningar till Visby

Trots att Tallink Silja prisats för sitt arbete med att erbjuda en trygg ombordmiljö under pandemin, så väljer rederiet nu att ställa in de första två av fyra inplanerade julkryssningarna till Visby. Detta då smittspridningen i samhället just nu ökar snabbt och skärpta lokala råd gäller i ett antal regioner fram till 19 november. De avgångar som nu ställs in är de två första, 27 november och 4 december. Bolaget följer noga hur situationen utvecklas och återkommer med besked gällande kryssningarna den 11 och 18 december.

SJ återinför villkoren för den vanliga enkelbiljetten

I samband med biljettsläppet den 4 november för resor från och med 8 februari 2021 och framåt, återgår SJ till normala köpvillkor för enkelbiljetter. Resenären kommer då att kunna välja mellan en biljett som går att boka om och en biljett som inte går att boka om. Tillägget för en ombokningsbar biljett sänks samtidigt. För att boka en ombokningsbar biljett behöver resenären lägga till 20-30 kronor på SJs dagtåg.

Norwegian utsett till bästa lågprisbolaget i Europa

Norwegian har tilldelats priset ”Europas bästa lågprisflygbolag 2020” av World Travel Awards – en av resebranschens finaste och mest erkända prisutdelningar globalt. Det är sjätte året i rad som Norwegian får den här fina utmärkelsen. ”Trots de ofattbart svåra utmaningar som flygbranschen drabbats av i år så har Norwegian visat stor styrka och fortsatt erbjuda utmärkt service” säger vd:n för World Travel Awards, Graham E. Cooke.

Solresor har gått i konkurs

Sällskapet bakom Solresor har gått i konkurs vilket medför att Solresors verksamhet har upphört. Detta kan man nu läsa på Solresors webbsida. Bolaget skriver vidare att det finns en del intressenter för att föra Solresor vidare i ny regi. Den som har en bokad paketresa kan redan nu få den återbetald av Rejsegarantifonden i Danmark eller vänta och se vad som sker med ett eventuellt nytt ägarskap för Solresor.

Apollo i nytt samarbete med Temaresor

Från och med den 5 november 2020 erbjuder Apollo spännande rundresor i hela världen – tillsammans med TEMA! De två arrangörerna har båda mångårig erfaranhet av att arrangera paketresor. Med det nya samarbetet fokuserar nu både Apollo och TEMA på att kunna dra nytta av varandras styrkor och leverera kvalitetsprodukter till sina resenärer. Från och med november 2020 går det att boka TEMAs resor via Apollos kanaler.

Veckans reflektion

Vi såg verkligen fram emot julkryssningen till Visby, det verkade så mysigt! Det är förstås rätt beslut av Tallink Silja att ställa in på grund av de skärpta råden, men vi hoppas kunna kryssa till Visby vid annat tillfälle!

Missade du förra resenyheterna? Läs Coronaåtgärder – och största bokningskanalen för camping

Prenumerera på vårt nyhetsbrev