Meny Stäng

Covidpass – och ökning av resebokningar inför sommaren

Luciahelgen är över och det är dags för resenyheter! Den här måndagen kan vi berätta om ett covid-pass som kanske kommer att komma, samt om ökning av resebokningar inför sommaren – både till alper och till sol och bad.

Ökad optimism inför sommarens utlandsresor

Svenskarna verkar vara mer optimistiska inför sommarens resor än tidigare, skriver TUI i ett pressmeddelande. Förrförra veckan bokades mer än dubbelt så många (146 procent) resor som veckan innan. Jämför man antalet bokningar under en vecka för en månad sen har siffran tredubblats. Topp 5 destinationer inför sommaren:

  1. Kreta
  2. Rhodos
  3. Cypern
  4. Kroatien
  5. Antalya

Kraftig ökning av bokningar till Alperna i sommar

Bokningsläget hos STS Alpresor har aldrig varit så högt inför sommaren så tidigt som i år. Jämfört med samma tidpunkt 2019 (före utbrottet av covid-19) ligger bokningsläget 250 procent högre. Även vinterns skidresor ser just nu en bokningsuppgång. Det är främst Bad Gastein i Österrike som lockar sommarresenärerna, tätt följt av italienska Cervinia. Topp 5 mest populära sommaraktiviteter i Alperna:

  1. Vandring
  2. Mountainbike
  3. Yoga
  4. Golf
  5. Sommarskidåkning
Utsikt över Zell am See

Rolfs Flyg & Buss köper charterbolaget Solresor

Sveriges största gruppresearrangör Rolfs Flyg & Buss förvärvar charterarrangören Solresor. Under de senaste 45 åren har arrangören förädlat konceptet rundresor. Nu vill man lyfta charterbranschen till nästa nivå. ”Solresor är ett bra och starkt varumärke nära förknippat med sol-, bad- och upplevelseresor. Det står för kvalité till rätt pris och passar in i vår portfölj”, säger VD Emanuel Karlsson på Rolfs Flyg & Buss som nu också tillträder som VD på Solresor.

Emanuel Karlsson, Solresor

Premiär för SJ:s nya nattåg mellan Göteborg/Stockholm och Umeå

På söndagskvällen den 13 december rullade tre nattåg ut från Göteborg, Stockholm och Umeå för första gången i ett nytt trafikupplägg. Det innebär bättre avgångs- och ankomsttider för nattågsresenärer till och från Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik, Nordmaling, Umeå och inte minst Göteborg som nås drygt 1,5 timmar tidigare än med tidigare nattåg.

Kraftig minskning av julbordsätandet

Julbordsätandet minskar med 90 procent i år jämfört med förra året, visar en Novus-undersökning som Visita beställt. Endast en av tjugo uppger att de ska äta julbord i privata sammanhang i år. Ännu färre – 3 procent – uppger att de kommer bli bjudna på julbord av sin arbetsgivare. December brukar normalt vara en bra månad för restauranger med julbord och många besök i samband med julhandeln. I år försvinner stora delar av de här viktiga inkomsterna och risken ökar för fler konkurser och förlorade jobb.

Covidpass ska göra det lättare att flyga

Den hårt pressade flygbranschen vill ta fram ett ”covidpass” som ska visa att resenären inte är smittad av coronaviruset eller som bekräftar att personen har vaccinerats. Den internationella samarbetsorganisationen IATA uppger att de har en app redo i början av nästa år. IATA spår att flygbranschen i Europa totalt kommer förlora 27 miljarder dollar under 2020. Med hjälp av covid-passen är det meningen att människor ska våga flyga och slippa karantän framme vid resmålet.

Veckans reflektion

Den här veckan verkar det som att resebranschen börjar våga vara positiv inför kommande sommar. För branschens skull får man hoppas att resandet kommer igång, och visst är vi också många människor som hoppas kunna resa igen.

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Nya mobilvanor – och campingkedja går in på Öland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev