Meny Stäng

Kajak-automat, årets museum och husbil med hiss

Hyra kajak i en automat, ja men varför inte? Vi kan också presentera vilka museer som är nominerade för ”årets museum” och visa en minst sagt annorlunda husbil från Kina. Det är dags för veckans resenyheter!

Nu kommer kajakuthyrning med självbetjäning

Lagom till våren 2021 lanseras KAYAKOMAT, kajakuthyrning med självbetjäning över hela landet. Redan i mars kommer det att finnas KAYAKOMAT:er i Stockholm och Göteborg. Boka på nätet, lås upp kajaken med den kod du fått och en härlig paddlingstur väntar på dig. Svenska Point65 Kayak Centers, som redan driver ett 20-tal bemannade kajakuthyrningar runt om i Sverige, är företaget bakom och först ut med kajakuthyrning med självbetjäning.

De kan bli Årets museum 2021

Grenna Museum, Livrustkammaren i Stockholm och Norrköpings stadsmuseum är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset som delas ut av kulturminister Amanda Lind under museernas Vårmöte den 27 april.

Livrustkammaren, Foto: Erik Lernestål/Statens historiska museer

Turistnäringen förlorade 50 miljarder på pandemin 2020

Den inhemska turismen i Sverige minskade med 50 miljarder kronor under pandemimånaderna 2020, jämfört med samma period året innan. Det motsvarar en minskning med över en fjärdedel, enligt beräkningar från branschorganisationen Visita. Beräkningarna har gjorts utifrån data från SCB och Tillväxtverket och visar att över 100 000 människor inom turismen förlorat jobbet, varslats eller permitterats. Med den senaste tidens restriktioner har läget blivit ännu värre. Detta rapporterar flera medier.

Tallink Grupp rapporterar nettoförlust på 108,3 miljoner euro

Tallink Grupp har publicerat sitt finansiella resultat för 2020 och rapporterade en oreviderad nettoförlust på 108,3 miljoner euro för räkenskapsåret 2020 (nettovinst på 49,7 miljoner euro 2019) till följd av reserestriktioner, stängda gränser och undantagstillstånd på grund av den globala covid-19-pandemin. Trots detta gjorde bolaget investeringar för 100,1 miljoner euro, främst i företagets flotta.

Apollo öppnar byn Plakias på Kreta – för familjer och Greklandsälskare

Sommaren 2021 lanserar Apollo ytterligare ett resmål på Kreta, byn Plakias på sydkusten vid Libyska havet. Plakias är småskaligt och bjuder in till naturupplevelser med karga berg, olivlundar, pinjeskogar och ett azurblått hav. Här inviger Apollo också ett helt nybyggt hotell, Alegria, ett nytillskott bland Apollos populära familjehotell, Mondo Family. Under två veckor i början av juli arrangeras särskilda invigningsveckor på hotellet.

Ny butikskedja för husbilar och husvagnar kan bli störst i Norden

Fem aktörer etablerar vad som kan bli Norges och kanske Nordens största återförsäljarkedja för husbilar och husvagnar. Omsättningen förväntas bli 1,6 miljarder norska kronor 2021. Företaget Tellus caravan og fritid AS registrerades strax före jul, men har hittills varit en branschhemlighet. Detta rapporterar bobilverden.no.

Husbil på väg

Kinesiskt företag tillverkar tvåvånings husbil med hiss

GM: s kinesiska partner SAIC har producerat tvåvåningshusbilen Maxus Life Home V90 Villa Edition. När man kör runt i husbilen ser den relativt ordinär ut, men när man stannar för natten kan man utvidga den till ett boende med två våningar. Dessutom utvidgar sig husbilen åt sidan. För att komma upp till den övre våningen, med glasväggar, kan man ta en hiss. Priset ska tydligen ligga på runt 3,5 miljoner svenska kronor.

Veckans reflektion

Resebranschen har verkligen haft det tufft – och har så fortfarande – men det känns som att det finns framtidstro när det gäller friluftsliv, camping och mobilt semestrande.

Missade du förra resenyheterna? Läs Weekendpaket, första tranan och krav på covid-19 test

Prenumerera på vårt nyhetsbrev