Meny Stäng

Göta kanal-rekord, turer i Visby och ofrivilliga turisters guide

Göta kanal är mer populärt än någonsin, Stromma startar sightseeingturer i Visby, en gorillaunge har sett dagens ljus på Kolmården och Visit Sweden lanserar ”de ofrivilliga turisternas guide till Sverige”. Fullt fokus på Sverige!

Göta kanal slår bokningsrekord – ökar med 1100 procent

Intresset för Göta kanal är rekordstort inför sommaren. Redan innan säsongsöppningen den 4 maj har antalet kanalbiljetter med fritidsbåt ökat med 11 gånger sedan 2020 och åtta gånger sedan 2019. Även destinationer och uthyrare längs kanalen vittnar om ett högre bokningsläge. Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Göta kanal kommer 7 av 10 semestra i Sverige i år.

Östersjökryssaren Viking Cinderella åter i trafik den 3 juni

Viking Lines Mariehamnskryssare Viking Cinderella kommer att starta sina dagliga kryssningar från Stadsgården i Stockholm den 3 juni 2021. Fartyget har sedan i november 2020 stått still på grund av pandemin. Redan i slutet av april smygstartar Cinderella sin trafik med ett kortare gästspel på linjen Stockholm-Mariehamn-Åbo.

Stromma startar city-sightseeing i Visby

Från sommaren 2021 kommer Stromma Sverige att starta sightseeingturer i Visby. Med start i juni kommer de välkända röda sightseeingbussarna att synas i Visby och knyta samman olika besöksmål. Bussarna blir så kallade hop on hop off-turer som trafikerar de stora besöksmålen runt Visby, såsom Kneippbyn, ringmuren, färjeterminalen och Lummelunda.

En till gorillaunge född på Kolmården

Den 5 april fick gorillaflocken på Kolmården ytterligare en tillökning, då Babule och Enzo fick sin första unge tillsammans, en liten gorillahane. Den nya flockmedlemmen blir den tredje gorillahanen att födas i Sverige. Födseln gick snabbt och mamma Babule tog direkt till sig den lilla ungen. Ungen väger ungefär 1,5 kilo som nyfödd, men som fullvuxen kommer han väga drygt 200 kilo. Den nya ungen har ännu inte fått något namn, men vanligtvis brukar hanar döpas efter första bokstaven i pappans namn.

De ofrivilliga turisternas guide till Sverige

En cirkusartist från Franska Guyana, en ukrainsk dansare och ett brittiskt par – det är några av de personer som blev strandsatta i Sverige under pandemin. Nyligen lanserade Visit Sweden ”De ofrivilliga turisternas guide till Sverige”. I guiden, på Visit Sweden, får man möta elva personer, höra deras berättelser från tiden i Sverige och ta del av deras bästa semestertips.

”Med min ombyggda van har jag försökt att utforska Sverige så gott det går med tanke på restriktionerna och att det ska vara coronasäkert. En plats jag verkligen kommit att älska är Lofsdalen, Härjedalen, med sin underbara, vilda natur”, säger den fransk-guyanska cirkusartisten Nikolas Pulka.

Veckans reflektion

De pressmeddelanden vi får handlar fortfarande väldigt mycket om Sverige. Det kommer nog bli en Sverigesommar för väldigt många svenskar. Kanske fler utlandsresor till hösten?

Missade du förra resenyheterna? Läs Museiguide, gratis för barn och ”res inte med oss”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev