Meny Stäng

Avrådan till Thailand och högtryck i Sörmland

Annons

Måndag betyder som vanligt resenyheter här på FREEDOMtravel. Vi skriver främst nyheterna utifrån pressmeddelanden som kommit under veckan. Denna vecka var det lite tunt i nyhetsflödet faktiskt, men några nyheter har vi förstås samlat ihop och det är fortsatt fokus på Sverige som resmål.

UD återinför avrådan till Thailand

UD har den 22 juli 2021 beslutat om att ändra i den befintliga avrådan kring resor. Beslutet innebär att avrådan från icke nödvändiga resor till Ukraina hävs med omedelbar verkan. För halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk, kvarstår dock UD:s avrådan från alla resor. Samtidigt återinförs avrådan från icke nödvändiga resor till Rwanda och Thailand. Beslutet beror bland annat på att EU tagit bort dessa länder från listan på länder som undantas inreseförbudet till EU. Beslutet trädde i kraft med omedelbar verkan, från och med den 22 juli.

Ryanair slutar flyga från Skavsta i höst

I november slutar flygbolaget Ryanair att flyga från Skavsta i Nyköping. Detta rapporterar Södermanlands Nyheter och flera andra nyhetsmedia. Flygbolaget kommer istället att flyga från Arlanda, men de kan komma tillbaka till Skavsta redan våren 2022.

Högtryck för besöksnäringen i Sörmland

Läget i besöksnäringen ser ljusare ut än på länge, visar en undersökning Visit Sörmland gjort bland Sörmlands besöksnäringsföretag. En fortsatt stark hemestertrend gör att besökarna gärna letar besöksmål i närområdet, vilket lockar gäster till de sörmländska företagen. Flera företag har utvecklat nya produkter och paket, såsom vandringspaket och färdiga fikakorgar. Många verksamheter som erbjuder stuguthyrning vittnar om en sommar som är i stort sett fulltecknad, och även campingarna har vittnat om ett ökat antal besökare, och att fler nu testar att bo i tält, husbil och husvagn.

Åre kommun skriver under löftet Fjällen Forever – för en hållbar fjällvärld

Härjedalens Kommun lanserade tillsammans med Destination Vemdalen, Destination Funäsfjällen och Destination Lofsdalen hållbarhetskampanjen Fjällen Forever tidigare i somras, ett initiativ för att alla ska ta hand om fjällvärlden. Nu ansluter Åre kommun i kampanjen. Fler och fler väljer att besöka den svenska fjällvärlden och det stora besökarantalet ställer krav på destinationerna att kommunicera till gäster hur de ska agera för att värna om hållbara fjäll. I en gemensam kommunikationskampanj har destinationerna skapat ett upprop, bestående av ett digitalt löfte som signeras på fjallenforever.se.

Ny app med digitala guider till Bergslagens historia

Örebro läns museum har nu lanserat sin nya app. Här hittar du digitala guider, just nu med fokus på Bergslagens historia. Den nya appen innehåller initialt fyra digitala guider: Rundtur Siggebohyttan, Boom i Bergslagen, Biltur till Bergslagens historia och en evenemangskalender. Appen heter helt enkelt ”Örebro läns museum” och går att ladda ner där appar finns.

Göra i Örebro

Veckans reflektion

Vi har själva spenderat den senaste veckan i Bulgarien, och det har nästan känts ”som vanligt” igen. Samtidigt visar resenyheterna fortsatt fokus på Sverige, och den plötsliga avrådan till Thailand visar också att förutsättningarna för resor kan ändras relativt fort. Det gäller förstås att följa utvecklingen och antingen boka med lite kortare framförhållning, eller ha bra avbokningsskydd.

Missade du förra resenyheterna? Läs Campingkedjor går samman, ny husbilsmässa och rundresor med tåg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev