Meny Stäng

Campingrekord, sista minuten-biljetter och ny lugn klass på tågen

Då var det måndag igen och dags för resenyheter – FREEDOMtravel News. Denna vecka har nyheterna fokus på camping och tågresor. Håll till godo!

Sveriges campingplatser ökar beläggningen

Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser till och med juli har ökat med 11 procent jämfört med 2020, enligt ett pressmeddelande från SCR Svensk Camping. Totalt registrerades under juli 2021 nästan 5,3 miljoner gästnätter och branschen är därmed det största svenska turistboendet i juli även 2021. Marknaderna som ökade mest var Tyskland och Nederländerna.

Husbil vid Grännastranden, foto SCR Svens Camping / Anna Hult

Rekordomsättning för First Camp i augusti

First Camp, Skandinaviens största campingkedja, hade en rekordomsättning i augusti. Den totala omsättningen för hela First Camp ökade med 12 procent jämfört med augusti 2019, före pandemin, och detta blev den bästa augustimånaden någonsin.

First Camp Tylösand – Hamstad, foto: First Camp

Camptoo slår sig samman med konkurrenten Out2Camp

Det holländska bolaget Camptoo lanserade under sommaren sin delningstjänst för campingfordon i Sverige. Nu slår de sig samman med den tidigare konkurrenten Out2Camp, med en fordonsflotta på 400 husbilar och husvagnar i Sverige och Danmark. Målsättningen är att bli den ledande campingtjänsten i Sverige genom att erbjuda en fordonsflotta på över 1000 olika campingfordon i Sverige i slutet av 2022.

Martijn Peeters, grundare och VD för Camptoo, foto: Camptoo

Sista minuten-biljetter tillbaka på SJ för studenter, ungdomar och pensionärer

Under pandemin har det inte funnits några sista minuten-biljetter på SJ, men nu öppnas igen möjligheten att resa lite billigare för studenter, ungdomar och pensionärer. Sista minuten finns på alla linjer måndagar till torsdagar, men antal och pris varierar. Sista minuten kan köpas tidigast 24 timmar innan avgång.

X2000, foto: SJ / Stefan Nilsson

SJ inför ett nytt erbjudande på alla snabbtåg – 2 klass Lugn

Den 15 september inför SJ ett nytt erbjudande på alla snabbtåg. Komfort- och prismässigt kommer det nya erbjudandet att ligga mellan 2 och 1 klass och har fått namnet ”2 klass Lugn”. I 2 klass Lugn ska samtal ske med dämpad röst, all elektronik vara på ljudlöst och hörlurar användas med en volym som inte stör andra resenärer. Dessutom ingår en enklare frukost på avgångar före klockan 09 och kaffe eller te från bistron under hela resan.

X2000, foto: SJ / Fredrik Hjerling

Nystart för SJs direkttåg till Köpenhamn 13 september

Den 13 september börjar SJ köra 2-3 snabbtåg dagligen i varje riktning Stockholm-Köpenhamn. Under hösten kommer trafiken successivt att öka. Tillsammans med Öresundståg har resenären från 13 september tio dagliga avgångar att välja på mellan Stockholm och Köpenhamn. I nuläget kan svenskar resa in i Danmark utan restriktion med ett så kallat covidbevis, eller på andra villkor om man är svensk och inte har ett covidbevis. 

X2000, foto: SJ / Stefan Nilsson

Veckans reflektion

Campingbranschen går det bra för! Det är positivt, men nog skulle man ibland vilja höra hur det ger tillbaka till oss konsumenter. Vi väntar spänt på pressmeddelanden som inte enbart handlar om vinster, utan också om satsningar för att öka exempelvis kundnöjdhet, trivsel eller hållbarhet.

Missade du förra resenyheterna? Läs Husvagn & husbilsmässa, höstlovsresor och nattåg till Tyskland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev