Meny Stäng

Nu reser vi till Tjeckien – detta ska vi göra

Nu reser vi till Tjeckien en vecka! Resan är en pressresa arrangerad av Tjeckiens turistbyrå, och vi ska utforska norra Bohemia (Böhmen) med fokus på dramatisk natur och glasbruk/glaskonst. Dessutom blir det en tur till Prag!

Tjeckien – ett av våra favoritländer

Tjeckien är nog ett av de länder i Europa som vi utforskat mest noggrannt. Vi har varit här flera gånger med husbilen och rest från väst till öst, och från norr till söder. Vi har också varit här på några press- och bloggresor, med fokus på allt från spa och slott till natur och musikfestivaler.

Tjeckien är verkligen ett favoritland för oss. Här finns så vacker natur, så mysiga städer och så vackra historiska byggnader. Dessutom bra mat, god öl och fina vita viner. Och så är ju priserna bra, icke att förglömma!

Housecar
Loket borg
Borgen Loket i Tjeckien, från en tidigare resa

Vad ska vi hitta på i Tjeckien nu?

När Tjeckiens turistbyrå frågade om vi ville följa med på en pressresa blev vi väldigt glada att resan skulle gå till destinationer där vi faktiskt inte varit förut. Denna gång ska vi besöka norra Bohemia (Böhmen) med fokus på natur och glasbruk. Vi ska, såvitt vi förstår, resa tillsammans med några journalister och researrangörer.

Glasblåsning vid Moser glasbruk i Tjeckien, från en tidigare resa

Vad står på programmet?

Här kan du se några av de platser och aktiviteter som står på programmet, ackompagnerat av några bilder från bildsajten Pixabay.

1. Bohemian Paradise och Prachovske Rock Labyrinth

Bohemian Paradise är ett dramatiskt naturområde i norra Tjeckien, med höga cigarrlika bergsformationer. Här finns bland annat Prachovsje Rock Labyrinth som är formad av sandsten. Området är väldigt populärt bland både vandrare och klättrare.

2. Glasbruk med julkulor – på Unescos världsarvslista

Vi ska ta oss till regionen runt Krkonoše (Giant Mountains), som också ligger i norra Tjeckien. Här ska vi bland annat besöka glasbruket Rautis, som tagits upp på Unescos lista över immaterialla världsarv för sin produktion av julkulor. Fantastiskt, eller hur!?

3. Jizerka och Jizerké Mountains

Jizerka ska både vara pittoreskt och ligga på den högsta punkten i Tjeckien.

4. Liberec

Drygt en timme från Prag med bil ligger den historiska staden Liberec. Den här staden blomstrade industriellt på 1800-talet, och idag är det bland annat en plats man kan utgå från för vandringar i Jizerka Mountains. På vintrarna är det också populärt att åka skidor här.

5. Linbana upp till toppen av Ještěd Mountain

På toppen av Ještěd Mountain ligger något som nästan ser ut som en rymdfarkost, en byggnad som fungerar både som hotell och TV-sändare. Vi ska ta linbana upp (vilket jag tycker är läskigt, men det är bara att stålsätta sig!) och där uppe väntar middag och utsikt.

6. Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou är en stad dit stenhuggare och juvellerare brukade komma för att lära sig sitt hantverk redan på 1600-talet. Inte långt härifrån ligger byn Jiřetín pod Bukovou, där Daniel Swarovski föddes. Idag är detta ett center för smycken, men också en port till flera skidbackar samt vandrings- och cykelleder.

7. Lusatian Mountains

Bergen Lusatian Mountains ska erbjuda vackra vyer, nära gränsen till Tyskland. Här i närheten finns också en känd glasblåsare, och vi ska göra ett besök vid Pačinek Glass.

8. Panská Skála

Panská Skála är ett naturskyddsobjekt i Liberec-regionen i Tjeckien. Detta är en 30 meter hög formation som ligger 597 meter över havet, och som består av systematiskt ordnade stenpelare, som har bildats av vulkanisk aktivitet.

9. Sloup Castle

Sloup Castle är ett slags klippslott med ett mycket speciellt utseende.

10. Nya upptäckter i Prag

Avslutningsvis planerar vi att besöka Prag. Detta kommer vi göra utanför pressresan, så här blir vi kvar på egen hand. Vi har besökt Prag förut, men vi känner att vi missat en del i den här spännande staden och vill utforska lite mer. Turistbyrån har också hjälpt oss att boka en food tour, och det ser vi verkligen fram emot!

Vill du följa resan?

Vi ska försöka uppdatera här på bloggen under resan men det kommer vara ett hektiskt program, så uppdateringarna kan bli korta. Ibland kanske vi också måste varva med något vi skrivit klart sedan tidigare – till exempel något inlägg från vår husbilsresa i Sverige (vi har ju fortfarande inte berättat om allt!).

Du är också varmt välkommen att följa på Facebook och Instagram. På Instagram varvar vi bilder med stories (händelser) och reels (filmrullar). Och obs! Även om ”introtexten” står på engelska så skriver vi alltid på svenska först!

Översta bilden i inlägget: Adrspach Rocks i Tjeckien, från en tidigare resa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare