Meny Stäng

4 oexploaterade unika platser ni måste besöka

Gästskribent: Maria Ljungström

Jag har haft turen att få ha rest runt på många ställen, både i mitt eget land och i Europa. Måste väl dock medge att de flesta ställen jag rest till är klassiska turistfällor. Men jag har alltid fascinerats av udda destinationer, som inte verkar locka så många turister. Varför besöker folk vissa platser så mycket, medan andra platser är helt öde på turister?

Det får mig att ifrågasätta om människor bara kopierar vad andra gör och inte tänker så mycket med hjärtat. Vissa platser är så ovanliga att det inte finns en enda resebyrå som kommer att erbjuda ett resepaket där. Detta fick mig att tänka på vilka länder som är minst besökta i världen, och varför ingen är villig att åka dit. Samt alla faktorer som gör att jag själv vill besöka dessa udda platser.

Oupptäckta öarna Tuvalu

Först på listan av udda platser är Tuvalu, en skärgård som består av 9 öar som ligger mitt i Stilla havet. Gillar ni fjärran länder, finns det nog ingenstans i världen som är så avlägsen som den här platsen. Tuvalu är ett land tro det eller ej, men befolkningen är mindre än 12 000 människor. De små öarna som omges av korallrev är väl värda att se.

En otrolig destination för dem som gillar varmt väder, vackra stränder och att vara ensam. Jag ska vara ärlig, det finns inte mycket socialt att göra, så om ni planerar att gå till köpcentrum eller festa, glöm det! Denna plats är avlägsen och den kommer att förbli avlägsen. Men det är det som är charmen!

En av de mest fascinerande sakerna med Tuvalu, är öns  vilda växt- och djurliv. Ni kommer att kunna uppleva något, som är mycket svårt att jämföra med något annat resmål. Detta är relax beach blandat med det vilda och otämjda.

Timor-Leste, ett missförstått land

Timor är en före detta portugisisk koloni som länge varit oberoende från Indonesien. Men landet har varit ett av de minst besökta på många år. Timor har haft ett oroligt förflutet, sedan de dagar det bröt ifrån Portugal och försökte bli oberoende från Indonesien. Konflikten har därmed avskräckt turister från att besöka denna plats i många år.

Men nu är saker och ting helt annorlunda i Timor. Det är kanske en av de mest intressanta platser att besöka på grund av den unika blandningen av olika kulturer. Ni kommer att hitta holländska, portugisiska och indonesiska influenser, allt på ett ställe. Dessutom är landet väldigt vackert. Maten är en bra kombination av olika länders influenser och kan knappast matchas av något annat land.

Var dock beredd på att några av timorernas folk står inför många utmaningar och är utarmade. Men genom att besöka skapar du inte bara en stor upplevelse själv, men kan också hjälpa dessa otroligt varmhjärtade människor.

San Marino, ett förbisett land i Europa

När vi tänker på Europa tenderar vi att föreställa oss några av de mest kända länderna, och platser de flesta av oss har besökt minst en gång. Det finns dock så många oupptäckta platser att besöka i Europa och som ofta förbises av de flesta resenärer – San Marino är ett av dessa länder.

San Marino ligger i Italien, men det står som en av de minsta nationerna i världen. Täckt av berg bjuder detta miniland på några av de bästa sevärdheterna i Europa. San Marino är också en fantastisk plats för älskare av medeltiden, och stälet får dig nästan att känna dig som om du var med i ett Game of Thrones-avsnitt.

Även om det är ett självständigt land, så har San Marino ett enormt italienskt inflytande och påverkar sin kultur djupt. Detta kan upplevas inte bara genom maten, utan också i arkitekturen. Du kommer att se flera gamla byggnader som är starkt påverkade av den italienska arkitekturen.

Detta är så långt ifrån ett välbesökt turistmecka à la Mallorca man kan komma. På grund av den lilla storleken besöks det inte av många människor, men det är en verkligen en plats som bör besökas en gång i livet.

Dominica, en karibisk skatt

Dominica är en av de mest spektakulära och orörda platserna att besöka i Karibien. De flesta andra länder som omger denna plats, översvämmas ständigt av turister som letar efter billiga resor, all inclusive-hotell och veckor av avkoppling. Men Dominica sticker ut från alla dessa platser.

Varför? För att detta är en unik plats där ni kan se annat än andra turister och få kontakt med naturen på ett helt annat sätt. Över hela Karibien finns så många platser som verkar invaderas av totalt av västvärlden. Man ser stora hotell och en stor infrastruktur som är byggd med bara ett mål i åtanke – att tjäna pengar.

Men inte i Dominica. I Dominica är det bara lugn och ro och få turister (än så länge). En riktigt enastående unik plats att besöka och som ger dess besökare en otrolig naturupplevelse som ingen annan. Förutom alla klassiska faktorer som lockar turister till Karibien som väder och stränder, ger Dominica otroliga unika naturattraktioner och ett tillfälligt turistavbrott.

Tack till Maria för detta första gästinlägg! Hos Maria kan du också hitta inspiration för din inredning.

Maria Ljungström

Följ Maria här:

Maria Ljungström

Maria är en erfaren skribent/bloggare som driver Inredningsvis.se, en av Sveriges största sidor om hem och lifestyle. Hon har även skrivit för bland annat GP bostad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare