Meny Stäng

Kroatien, livekonserter och Sverige klättrar på lista

Annons

Direktflyg till Kroatien för värmlänningar, dags för livekonserter igen och Sverige klättrar på en internationell lista över turistdestinationer. Det är några av veckans resenyheter.

Kroatien direkt från Karlstad sommaren 2022

Under semestermånaden juli 2022 kommer värmlänningarna kunna resa direkt till Split, Kroatien med researrangören Kroatienspecialisten. Resorna säljs som charterpaket med hotell eller enbart som flygstol. Resorna från Karlstad till kroatiska Split flygs med en Airbus 320 som har 179 säten, vid fyra tillfällen med start 26 juni och under hela den eftertraktade semesterperioden i juli.

Semester i Dalmatien

TUIs senaste  kampanj  ska inspirera till att skapa nya minnen

TUI har lanserat en ny kampanj med budskapet  “Nya minnen väntar”  över hela Norden.  Kampanjen baseras på TUIs nya globala varumärkesplattform och uppdaterade grafiska identitet. Syftet är att  inspirera till alla typer av semesterupplevelser och är starten på en strategi där bilden av TUIs utbud ska breddas. Kampanjkonceptet visar upp ett nytt TUI med högre tempo och mer flexibilitet. Varumärket ska vara en  samlingsplats för  alla möjliga typer av upplevelser, allt från sol och bad till en city-tripp eller weekendresa.

De allra flesta skåningar är positiva till turism

Majoriteten av skåningarna upplever att turism bidrar till att göra Skåne till en bättre plats att bo på, dock är det många som välkomnar åtgärder som reglerar antalet besökare på särskilt populära naturområden. Det framgår av den medborgarenkät som Tourism in Skåne initierat och genomfört i Region Skånes ”Skånepanelen”.

De främsta fördelarna enligt skåningarna är intäkter till näringslivet, sysselsättning, landsbygdsutveckling, ökat utbudet av produkter och tjänster, samt kontaktytor för kulturer att mötas. Utmaningarna är ett hårt besökstryck på vissa platser, trängsel och nedskräpning.

Livekonserter på Liseberg igen

I november ordnas det för första gången på 797 dagar livekonserter i nöjesparken Liseberg igen. Atomic Swing, John Holm, Weeping Willows, Lasse Stefanz och Jens Lekman kommer alla under Lisebergs julsäsong besöka Lilla Scenen i Hamnområdet för intima konsertupplevelser för sittande publik. Totalt blir det sju olika konsertkvällar och biljetterna släpps på tisdag 26 oktober kl 10 på Lisebergs hemsida.

Lilla Scenen, foto: Stefan Karlberg

Sverige nu världens 13:e bästa turistdestination

Sverige placerar sig på en 13:e plats som turistdestination bland 60 undersökta länder i världen i Anholt-Ipsos Nations Brand Index för år 2021. Ett hack upp för Sverige från förra året. Fortsatt är det enligt undersökningen den svenska naturen som är draglok för intresset. Sverige som turistnation associeras enligt undersökningen främst med begreppen fascinerande (34 %), avslappnande (33 %), lärorikt (30 %) och spännande (28 %). Detta enligt ett pressmeddelande från Visit Sweden.

SJ och Tåg i Bergslagen utökar tågtrafiken kraftigt i Dalarna under 2022

Den 12 december påbörjas 2022 års tågtidtabell för hela Sverige. För Dalarna innebär detta en ökning av antalet avgångar mellan Borlänge och Mora, Rättvik och Leksand. Till Leksand och Rättvik ökar trafiken med 75 procent. Dessutom återstartas snabbtågstrafiken med en daglig tur mellan Falun och Stockholm.

Veckans reflektion

Intressant med undersökningen om skåningars inställning till turism! Turism är ju ofta bra på många sätt, men det finns ju också risker för negativa konsekvenser. Under året har vi hört om vissa platser, bland annat i Skåne, där det blir för många turister på samma gång. Bra om man kan hitta sätt att fördela turisterna – det finns ju så många olika fina platser!

Missade du förra resenyheterna? Läs Campingrekord, flyg till Phuket och slopat munskyddskrav

Prenumerera på vårt nyhetsbrev