Meny Stäng

Sommarrekord, medlemsrekord och sagojul

Annons

Denna vecka kan vi presentera flera rekord, som visar att Sverige och svensk natur fortsatt är uppskattat hos svenskarna. Veckans nyheter bjuder också på nya flyg- och tåglinjer samt en planerad sagojul.

Sommarrekord för gästnätter i Linköping – trots pandemin!

Sommaren 2021 går till historien som en rekordsommar för Linköpings hotell, stugor och vandrarhem. Antalet gästnätter slog ett nytt rekord för sommarens tre månader då 193 006 gästnätter genomfördes i Linköping. Juli månad blev också den enskilt bästa månaden någonsin gällande gästnätter i Linköpings kommun. Då genomfördes 86 705 gästnätter.

Friluftsfrämjandets når milleniets högsta medlemssiffa 

Allt fler har sökt sig till det organiserade friluftslivet, och det märks hos Friluftsfrämjandet. Under sitt medlemsår har de ökat med 3,3 procent och är nu 112 116 medlemmar, högsta siffran på 2000-talet. Störst är ökningen på enskilda vuxenmedlemskap, på 10,3 procent. Regionalt är ökningen störst i Friluftsfrämjandet region Syd på 6 procent, följt av region Mälardalen och region Norr på vardera 4 procents ökning i medlemmar. 

Fotograf: Niclas Vestefjell

Ryanair lanserar flyg till Venedig

Ryanair fortsätter sin expansion på Stockholm Arlanda Airport. I slutet av månaden öppnar Ryanair en bas med initialt två flygplan och tjugo nya linjer till Europa. Samtidigt introducerar man inrikestrafik till Göteborg och Malmö, och i början av december också Skellefteå. Nu adderar de ytterligare en Europalinje. Med start den 29 mars 2022 flyger Ryanair Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Venice Marco Polo Airport (VCE) två gånger/vecka.

Fler lågprislinjer till Frankrike från Arlanda

Det franska lågprisbolaget Transavia France har tidigare lanserat linjer till Montpellier och Paris Orly. Nu expanderar de på Stockholm Arlanda med ytterligare en linje till Frankrike – till landets tredje största stad Lyon. Lyon brukar kallas gastronomins huvudstad och ligger i sydöstra Frankrike med närhet till de franska alperna och flera skidorter. Sträckan Stockholm Arlanda Airport (ARN) – Lyon-Saint Exupéry (LYS) kommer att flygas en dag/vecka från 29 januari till 16 april 2022.

SJ återstartar trafiken till Oslo

SJ kommer att trafikera Stockholm – Oslo igen med start den 12 december. Den norska regeringen har tillsammans med norska myndigheter meddelat att persontågstrafik tillåts över den norska gränsen från den 6 oktober. I nuläget finns inga inreserestriktioner från Sverige mot Norge, efter att de senaste restriktionerna i Norge upphört. Men, som resenär uppmanas man att ta reda på vilka krav och förhållningsregler som gäller i landet man ska resa till, hålla sig uppdaterad och följa lokala myndigheters regler.

Foto: Stefan Nilsson

Sagojul på Kolmården

Den 27 november slår Kolmården återigen upp portarna till en magisk vintervärld fylld av julkänsla och äventyr – för både stora som små. Här får barnen träffa Tomten, besöka trollen i Trollskogen och hälsa på Bamse i hans julpyntade Småköping. I år kan man även åka skridskor på den nya skridskobana i Vinterdalen och följa med på den spännande Julklappsjakten.  Sagojul har öppet alla fyra adventshelger kl. 11-19. Biljetterna måste förbokas online på Kolmårdens hemsida.

Veckans reflektion

Flygbranschen ser äntligen en ljusning och varje vecka kommer nyheter om nya flyglinjer. Men det känns samtidigt som att Sverige och svensk natur fortsätter att ligga rätt i tiden!

Missade du förra resenyheterna? Läs Fördubbling av resor, adventskryssning och mer tågtrafik

Prenumerera på vårt nyhetsbrev