Meny Stäng

Avslutad lockdown, strängare regler och rodd över Atlanten

Först och främst vill vi önska alla läsare och vänner en riktigt fin Lucia! Men även om det är Lucia så är det ju också måndag, så vi kör resenyheter här som vanligt på måndagarna. Håll till godo!

Österrike avslutar lockdown och öppnar vintersäsongen

Den 19 november 2021 införde Österrike en lockdown för att bromsa smittspridning. Antalet nya fall har nu minskat betydligt och vaccinationstäckningen har ökat. Därför öppnar Österrike successivt upp från och med den 12 december. Öppnandet sker med säkerhetsåtgärder och med hänsyn till situation i olika regioner. Du hittar mer information på austria.info. Efter avslutad lockdown gäller åter ”2G-regeln” (vaccinerad eller tillfrisknad), liksom krav på FFP2-mask på olika platser inomhus.

Skidor

Tyskland inför strängare pandemiregler

Tyskland införde i början av december strängare pandemiregler, framför allt för ovaccinerade. Personer som inte är vaccinerade får ej besöka restauranger, bio, teater, nattklubbar eller butiker utöver livsmedelsbutiker och apotek. Dessutom införs begränsningar för antalet personer i samma lokal/evenemang oavsett vaccination, och ansiktsmask krävs generellt i hela landet.

Observera att reglerna varierar mellan delstater och kan förändras med kort varsel. Sachsen har till exempel stängt för turism och vissa andra delstater har stängt alla julmarknader (Bayern, Brandeburg och Thüringen).

Rejäl ökning av reseutbudet från Norrköping Airport med Detur 2022

Redan i början av april 2022 kommer charterarrangören Detur att starta upp sommarsäsongen resor till Medelhavet från Norrköping Airport och säsongen kommer att vara lång. Resorna kommer att gå till den grekiska ön Kreta och till Alanya i Turkiet och från och med juni kommer Detur även att erbjuda resor till Rhodos från Norrköping. Destinationerna kommer att ha en avresa per vecka.

Ryanair utökar med en 36:e direktlinje från Arlanda

Förbindelsen till Rijeka i Kroatien blir ett nytt tillskott till Arlandas destinationsutbud, och den 36:e nya direktlinjen som Ryanair lanserar från den nya basen på Arlanda. Med start den 27 mars 2022 flyger Ryanair från Arlanda till Rijeka, två gånger i veckan på torsdagar och söndagar.

Nu vill svenskarna resa igen – garantier och pålitlighet är viktigast

En ny rapport från Schibsted visar att majoritet av befolkningen (58%) planerar minst en resa inom de kommande tolv månaderna, vilket är en högre andel än 2020 (50%). Det betyder att svenskarnas reseintresse är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin då 61% planerade minst en resa inom närmsta året. Här är de fem viktigaste faktorerna för flygresenärer vid val av resa:

  1. Att komma fram
  2. Att komma hem
  3. Pålitlighet
  4. Pris
  5. Återbetalningsgarantier 
Flyg

De ror över Atlanten för Östersjötumlaren

Efter ett och ett halvt års förberedelser kommer nu Sören Kjellkvist och Måns Kämpe ro över Atlanten, med planerad start den 14 december 2021 från Lagos i Portugal. Atlantrodden beräknas ta cirka 3 månader, distansen över pölen är mer än 6000 km, vilket blir över 3 miljoner roddtag, och slutdestination är Västindien. Målet med expeditionen är att öka medvetenheten och hjälpa till att driva fram beslut och åtgärder som behövs för att rädda den utrotningshotade östersjötumlaren, Östersjöns enda valart. Läs allt om äventyret här.

Veckans reflektion

Ojoj, tre miljoner roddtag, puh! Vi önskar äventyrarna lycka till och hoppas att deras projekt bidrar till att hjälpa östersjötumlaren. Nu önskar vi dig en fortsatt fin Luciadag och Luciakväll!

Missade du förra resenyheterna? Läs Dyraste städerna – och toalettborsta marknadsför Sverige

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev