Meny Stäng

Bo, jobba och turista i fem svenska storstäder

Gästinlägg av Titti Seehathao, Studentjob

Är du nyfiken på svenska storstäder? Skulle du vilja bo, jobba och turista i de fem största städerna? Det är inte alltid enkelt att välja var man ska bosätta sig, börja sin karriär och vad finns det att göra i städerna. Man vill ju gärna bo i ett trivsamt ställe, möjlighet till att göra karriär och unna sig livsnödvändiga upplevelser och aktiviter i sin egen stad, eller hur?!

Sveriges fem största städer, Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping är på många sätt lika varandra. De har dock en platsidentitet som är unika och fyller allas olika behov och intressen. I den här artikel har vi samlat allt du behöver veta om svenska storstäder.

1. Bo, jobba och att göra i Stockholm      

Här finner du tips om var man ska bo, jobba och vad det finns för saker att göra i Stockholm. Så, var ska man bo i Stockholm? För dig som vill ha nära till Stockholms stadskärna då ska du kolla in stadsdelarna inom Innerstaden: Gamla Stan, Norrmalm, Södermalm, Östermalm, Vasastaden, Kungsholmen och Djurgården.

Kollektivtrafiken går varannan minut och dessutom har du flera valmöjligheter mellan buss, spårvagn, tunnelbanan, färja och om du ska längre utåt Stockholmsområde finns det Roslagsbana och tåg. I andra delar av Stockholm som Syd, Nordväst, Nordost och Skärgården, som består av bostäder med pendeltid till T-centralen, tar det mellan 30 minuter till 1 timme.

Hur är jobb och karriär i Stockholm? Det finns gott om jobb i Stockholm, dock kan din jakt på karriären ha en stor konkurrens i och med många människor från hela världen söker sig till huvudstaden. Men oavsett om du vill jobba med äldrevården, på ett café eller på den framväxande IT- branschen har du goda möjligheter att få in en fot. Starta din karriär med StudentJob se alla lediga jobb i Stockholm här.

Vad finns det att göra i Stockholm? I huvudstaden finns det massvis med saker att göra. De populära områdena för besökare är Gamla stan, Kungliga slottet eller varför inte ta en promenad längst Monteliusvägen där du få se en fantastisk utsikt över staden och dess unika arkitektur. I Stockholm kan du förvänta dig spontanitet, flera valmöjligheter av pubar, barer, restauranger, där du ena timmen sitter på en finmiddag och senare in mot natten förvandlas middagsbordet till ett dansgolv. Här finner du mer tips på roliga saker att göra i Stockholm.

Svenska storstäder - Stockholm

2. Bo, jobba och att göra i Göteborg

Hitta en bostad i Göteborg är inte alltid enkelt, och om du har planer på att flytta dit så är det hög tid att skriva in dig i bostadskön. Har du tur kan du få en bostad inom några år. Annars finns det gott om andrahandslägenheter eller om du är redo för att köpa eget?

Om du vill bo mitt i händelsernas centrum då skall du kika på bostadsområdena som Vasastaden, inom Vallgraven, Heden, Lorensberg & Stampen samt nybygge i Rosenlundsplatsen. Vill du hellre omfamna det lugna livet nära kusten då skall du kolla in Göteborgs skärgårdar eller bo på urbana Hisingen. I Göteborg kan du enkelt ta dig igenom stan utan att behöva ha egen bil. Det går både spårvagnar, bussar, fantastiska cykelvägar, elsparkcyklar för de som gillar smidighet eller varför inte ta en promenad. Det är nämligen gångavstånd i hela stan!

Vill du jobba och göra karriär i Göteborg? Ja, då har du kommit helt rätt för i Göteborg finns det gott om jobbmöjligheter i de flesta branscher som du kan tänka dig. Oavsett om det är första jobbet som du söker, byta karriär eller kanske till och med starta eget? I Göteborg finner du stora som små företag. Exempelvis Volvo och SKF som är världsledande inom sin bransch. Kickstarta din karriär med StudentJob se mer lediga jobb i Göteborg här.

Bortom spårvagnar och Håkan Hellström erbjuder Göteborg sevärdheter som konstmuseum, nöjesparken Liseberg eller besök Botaniska trädgården och upplev regnskogen mitt i city. Göteborg erbjuder aktiviteter som passar de flesta smaker. Gå från en shoppingtur på pampiga Avenyn till att snöra på dig kängorna och bege dig ut i friluften. Eller ta en tur ut mot skärgården och passa på att frossa räkor och skaldjur från västkusten. Och allt detta finns i Sveriges andra största stad! För mer tips läs vidare här om mer roliga saker att göra i Göteborg.

Svenska storstäder - Göteborg

3. Bo, jobba och att göra i Malmö

Malmö är Sveriges tredje största stad, men växer nästan lika snabbt som Stockholm. Dessutom ligger det nära Köpenhamn, med bara en halv timme bort med pendeltåg. Att bo i Malmö ger en geografisk fördel då det är som knutpunkten mellan Sverige och kontinenten Europa. Vill du bo mitt i smeten nära till uteliv, restauranger och caféer? Kolla in det populära området Möllevången. Vill du hellre bo nära park och grönområden? Det finner du i västra innerstaden. För dig som tycker om natur och friluftsliv, då ska du kolla in Limhamn, Riseberga och Kvarnby.

Hur är jobb och karriär i Malmö? Det finns gott om jobbmöjligheter i Malmö. I och med att staden är så pass framväxande attraheras både nationella och internationella företag att vilja etablera sig. De mest tillsatta tjänsterna år 2019 var företagstjänster, dvs. juridiska tjänster, bokföringstjänster, PR-tjänster, reklam- och marknadsföringsundersökning samt forskning och utveckling. Sedan kommer vård och omsorg och på 3:e plats kommer handel. En annan fördel är att Malmö ligger nära Danmark och Lund, därför har du möjligheten att även hitta jobb där. Se lediga jobb i Malmö här.

Turista i Malmö är att rekommendera. Enligt Visitskåne, den officiella besöksguiden, erbjuder Malmö både spännande mat och kultur, coola byggnader och stort utbud av gastronomiska upplevelser att välja mellan. Det har nämligen flest pubar och restauranger per invånare i Sverige. Väl i Malmö ska du inte missa att besöka Turning Torso (en av de många coola byggnaderna). Det finns som sagt gott om fantastisk mat i Malmö men har du upplevt vad som många skulle tycka är mindre fantastiskt? Besök Disgusting Food Museum och utöka dina smaklökar ytterligare! Mer tips om roliga saker att göra i Malmö finns att läsa här!

4. Bo, jobba och att göra i Uppsala

Uppsala är din stad om du gillar att bo i en storstad fast med känslan av småstadslivet. I Uppsala kan du uppleva hela Sveriges historia. En gång i tiden var det svearnas huvudort. Här får du bo i vikingarnas land och uppleva en av de äldsta städerna i Sverige!

Har du planer på att flytta till Uppsala inom snar framtid? Då kan det vara bra att skriva in dig i bostadskön redan nu, i och med det är en populär stad både för studenter, barnfamiljer och yrkesverksamma. Vill du köpa eget? Då ska du veta att bostadspriserna i Uppsala är betydligt lägre än i Stockholm, dessutom kan du snabbt pendla till både Arlanda och Stockholm på mellan 30 – 40 minuter. Bo i Uppsala centrum, kolla in områden i Rosendal, Luthagen och Svartbäcken med cykel- och gångavstånd till de viktiga platserna, som science park, stadens 2 universitet, akademiskt sjukhus och nära till evenemangsplatser för sociala sammankomster.

Förutom spännande historia erbjuder Uppsala ljusa framtider med flera karriärval. Här finns nämligen Nordens första Universitet med kända forskare som Carl von Linné och flera alumner som mottagit 15 nobelpriser. Något att se upp till! Förutom karriär inom akademien och forskning är arbetsmarknaden i stort attraktiv i och med att Uppsala har en geografisk fördel nära till både Stockholm och Arlanda. Vilket gör att företag vill etablera sig där, dessutom är det betydligt mindre kostsam än i Stockholm. Klicka dig vidare för att se mer lediga jobb i Uppsala.

Turism i Uppsala är berikad med historia och sevärdheter som har koppling till vikingatiden och det svenska rikets blomstrande, då Uppsala var centralorten för politik, ekonomi och religiösa sammanhang i över 1000 år. Här vallfärdade människor som ville bli upplysta eller upplysa andra. Missa inte att besöka Uppsala domkyrka, Uppsala slott, Gamla Uppsala samt Carolina Redivia som är Sveriges äldsta bibliotek. Utöver det finns gott om andra roliga aktivitet att upptäcka som shopping, besöka museer och Biotopia som är en naturmuseum. Här får du mer tips om roliga saker att göra i Uppsala med omnejd.

Svenska storstäder - Uppsala

5. Bo, jobba och att göra i Linköping

Linköping sägs ha ett geografiskt drömläge för nationella och internationella resor med närheten till cityflygplatsen och självaste stadskärnan. Bo i Linköpings innerstad med närhet till kollektivtrafik, restauranger, pubar, livsmedelsaffärer m.m. eller välj närliggande områden som Vasastaden, Gottfridsberg, Östra Valla, Ekälla, Ramshäll och Hejdegården. Alla områden har runt 10 – 20 minuters cyckel avstånd till campus.

Jobba i Linköping? Enligt Linköpings kommun har staden ett starkt näringsliv med 11 000 aktivia företag, med alla slags branscher inom tillverkningsindustri, tjänstesektor, handel och offentlig verksamhet. Kända företag som Saab och Ericsson finns etablerade där, tillsammans med världsledande Linköpingsföretag som Sectra, IFS och NIRA Dynamics är några exempel. Linköping drivs av starka innovationskrafter där idéer blir verklighet. Börja din nya karriär här, se lediga jobb i Linköping

Turism i Linköping präglas av mysiga kulinariska stråk, historia och spännande stadsvandringar. Besök Bergs slussar vid Göta kanal som fylls av båtglada resenärer, smakrika matupplevelser och roliga aktiviteter. Är du fascinerad av flygplan? Missa inte flygvapenmuseum med samlingar av historiska flygplan och prova på att spaka JAS 39 Gripen-simulatorn. Där får du lära dig allt om det svenska flygförsvaret! Här finns det mer roliga saker att göra i Linköping.

Vi hoppas att du hittar din framtida hem, karriär och ett semesterställe där du kan kalla för hemester! Börja din karriär enkelt genom att börja söka till sommarjobb här. Eller om du hellre vill göra karriär utomlands? Sök här och börja jobba utomlands.

Trivs du för bra med att jobba på ditt hemmakontor? Då kan du kickstarta din karriär hemma genom att jobba hemifrån.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev