Meny Stäng

Viking Glory på väg, nytt direktflyg och nya utställningar

Då var det dags för årets första resenyheter här på FREEDOMtravel. I vanlig ordning kan du räkna med nyheter här varje måndag. Resenyheterna baseras på pressmeddelanden från veckan, med fokus på resor och turism, både i utlandet och här hemma i Sverige. Ambitionen är att blanda nyheter om flyg, tåg, kryssning, camping, destinationer och evenemang – och ständigt hålla dig uppdaterad!

Nytt direktflyg från Landvetter till Hamburg

Det tyska lågprisflygbolaget Eurowings fortsätter expandera på den svenska marknaden och Göteborg Landvetter Airport. I samband med sommarsäsongen startar de upp en ny direktlinje till Tysklands näst största stad Hamburg. Den nya flyglinjen startar den 1 maj 2022 och sträckan Göteborg Landvetter Airport (GOT) – Hamburg Airport (HAM) kommer att trafikeras året runt med fyra avgångar per vecka.

Foto: Eurowings

Nya Viking Glory på väg från Kina till Östersjön

Viking Lines nya flaggskepp, passagerarfartyget Viking Glory, påbörjade den 28 december sin resa från Xiamen i Kina mot sin hemmahamn Åbo. Fartyget går under finsk flagg och rutten går via kända farleder: efter att ha korsat Indiska oceanen förflyttar sig Viking Glory till Medelhavet via Suezkanalen och efter att man passerat Gibraltar vänder man norrut via de danska sunden. Fartygets marschfart är i snitt 16 knop och hemresan tar knappa fem veckor. Man kan följa Viking Glorys hemfärd i sociala medier.

Få känner till möjligheten att välja mer hållbara hotell på resan

 Många  känner till att man kan välja mer hållbara alternativ i mataffären,  men enligt en ny undersökning  av NOVUS, på uppdrag av TUI,  är det få som vet att samma princip gäller vid val av hotell.  70 procent känner inte till möjligheten att boka mer hållbara hotell. TUI lanserar nu Care Travel, en märkning som gör det lättare att göra hållbara val.  När man bokar ett hotell med märkningen Care Travel innebär det att hotellet är hållbarhetscerifierat samt att hotellvistelse, flyg och transfer är klimatkompenserat.

Nya utställningar på Tekniska museet 2022

Tekniska museets besökare kan se fram emot ett år med två nya utställningar och programaktiviteter som sträcker sig från förmiddag till sena kvällar. De tre teman som står i fokus är “Play”, “Move” och “Eat”. Här är några av höjdpunkterna på Tekniska museet under 2022:

  • Zero City – en 1200 kvadratmeter interaktiv utställning där besökarna planerar morgondagens fossilfria stad (öppnar i mars)
  • Foodprints – en interaktiv utställning om hur våra val av mat påverkar oss och vår framtid (öppnar hösten 2022)
  • Barkvällar på Tekniska – succén med temakvällar med barhäng, brädspel, performances, författarsamtal och quiz fortsätter

Ester Blenda! intar Kalmar Slott

Den 31 mars 2022 kommer årets säsongsutställning att öppna på Kalmar Slott. Den här gången får besökarna möta en stark kvinna med en spännande historia i utställningen Ester Blenda!. Ester Blenda Nordström var stjärnreporter, wallraffande piga, äventyrerska och resenär. Klädd i motorcykelkläder och med en pistol i handväskan bröt hon mot det tidiga 1900-talets normer om vad kvinnor förväntades göra. Utställningen visas dagligen 31 mars–6 november 2022.

Veckans reflektion

Vi har följt bygget av Viking Glory, och det ska bli riktigt spännande att se fartyget på riktigt! Hamburg har vi för övrigt en plan på att försöka besöka någorlunda snart, när det är möjligt med hänsyn till pandemin. Det ser vi fram emot!

Missade du förra resenyheterna? Läs Bilkörning, bäst arkitektur och regler för vaccinpass

Prenumerera på vårt nyhetsbrev