Meny Stäng

Dop, broutställning och ny husbilsförening

Då var det dags för resenyheter igen! Nyheter om det fruktansvärda kriget i Ukraina och det oroliga läget i världen kan du läsa om i dagstidningarna. Vi håller oss till rese-, camping- och turismnyheter i det lilla. Håll till godo!

640 000 passagerare flög med Norwegian i februari

Norwegians trafiksiffror för februari visar att antalet passagerare har hållit sig stabilt under årets andra månad. 640 000 flög med bolaget och kabinfaktorn var över 81 procent. I februari nådde biljettförsäljningen den högsta nivån sedan pandemins utbrott i mars 2020. I februari tog Norge och många andra europeiska länder bort inreseregler och andra restriktioner i samband med pandemin. I sommarprogrammet planeras det för 280 rutter till 38 destinationer.

Minskad men förväntad februaristatistik för husbilar

Antalet registrerade husbilar visar en stor minskning jämfört med februari 2021, rapporterar Husvagnsbranschens Riksförbund. Minskningen i antal är dock förväntad. Februari månad för ett år sedan gjordes många ”skatteregistreringar”, vilket innebar att fordonen ställdes på innan de nya WLTP-reglerna infördes, för en mer förmånlig beskattning. ”Det blir därför inte helt rättvisande att jämföra årets antal mot antalet för ett år sedan”, säger Lars-Erik Hörmander, ordförande i Husvagnsbranschens Riksförbund.

  • Husvagnsregistreringar för februari 2022: 100 (motsvarande siffra för 2021: 110)
  • Husbilsregistreringar för februari 2022: 128 (motsvarande siffra för 2021: 207)

Dop med unik champagne ska bringa lycka till Viking Glory

I veckan döptes Viking Lines nya flaggskepp Viking Glory i Åbo hamn. Enligt traditionen krossades en flaska champagne, framtagen i samarbete med champagnehuset Piper-Heidsieck, mot fartygets skrov för att hon ska få segla tryggt, vilket den svenska smyckesdesignern Isabel Lennse fick äran att göra. Ett Glory-smycke har också skapats av guldsmeden Maria Karlström, vilket kommer säljas ombord. Dopet innebar höjdpunkten på ett mångårigt projekt. Priset på fartyget är cirka 225 miljoner euro, vilket är över två miljarder svenska kronor.

Ölandsbron firar 50 år med fotoutställning på Kalmar Slott

I år är det 50 år sedan Sveriges längsta bro invigdes, en bro som i sig var banbrytande och förändrade landskapet, och Öland och Kalmarregionen, för alltid. Detta uppmärksammas med en fotoutställning på Kalmar slott. Fotografierna är tagna av pressfotografen Åke Håkansson som nu är 89 år. Reportagebilderna ger en fördjupande inblick i brons historia och bjuder på reflektion kring brons inflytande. Utställningen öppnar 30 april och visas till och med 6 november.

Fotograf: Åke Håkansson

iHusbil är en ny ideell intresseförening för svenska husbilsägare

Föreningen iHusbil bildades för två månader sedan av en grupp husbilsentusiaster, med lång erfarenhet av aktivt arbete i andra husbilsklubbar. ”Det har saknats en organisation som bevakar de över 100 000 svenska husbilsägarnas intressen, driver våra frågor i samhällsdebatten och som söker påverka vårt fritidsintresse positivt”, säger Jan Ek, iHusbils ordförande. Hittills har 200 medlemmar funnit föreningen. Forumet utvecklas hela tiden och ska bland annat innehålla kunskapsbibliotek, recensioner och kartor. Forumet hittar du på forum.ihusbil.se.

Veckans reflektion

När coronaläget i världen äntligen började kännas lite bättre kom nästa hemskhet. Även detta år kommer sannolikt präglas av mer ”trygghet” i resandet. Ny husbilsförening! Oj, nu finns det ett helt gäng!?

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Flaggskepp, sommarresmål och Danish Camping Award

Prenumerera på vårt nyhetsbrev