Meny Stäng

Göta kanal 200 år och Passfritt i ”Lilla Italien”

Hoppas att du haft – och fortfarande har – en fin påsk! Här på FREEDOMtravel kör vi resenyheter idag, med utgångspunkt i veckans pressmeddelanden. Håll till godo!

Högt tryck på resor under påsklovet

Många svenskar har valt att resa under påsklovet. Resebolaget TUI rapporterar att bokningsläget är 700 procent högre jämfört med påsken föregående år och att man har satt in extraflyg för att möta den stora efterfrågan på resor. En stor skillnad gentemot innan pandemin är att stora grupper nu reser tillsammans, vilket ökat med 65 procent. Här är topplistan på bokningar hos TUI inför påsklovet:

  1. Gran Canaria
  2. Cypern
  3. Kap Verde
  4. Teneriffa
  5. Mexiko

Nytt fjällområde lanseras i Hemavan – Syterskalet

Nu är det dags att förverkliga Hemavans största satsning hittills – det nya fjällområdet Syterskalet. Storslagen fjällskidåkning, 3000 nya bäddar, vandrings- och cykelleder, aktivitetsytor och ett levande centrum med restauranger, butiker och skridskobana är några av de saker som kommer ta plats i det nya Syterskalet. Redan till vintersäsongen 2022/2023 invigs Syterskalets första nedfart som sträcker sig från Kungsliftens topp hela vägen ner till Hemavan Gondols dalstation. 

Halland lockar till passfri semester i ”Lilla Italien”

De senaste veckorna har nyhetsflödet svämmat över av nyheter om bristen på passtider och många har googlat efter passtider. Det vill Visit Halland utnyttja i sin nya PR-kupp där de hijackar sökord relaterade till ”boka passtid”. Det betyder att den som nu googlar på detta i Stockholmsområdet möts av en annons från Visit Halland som leder till tips på hur du kan få smaken av Italien – utan passet. Kampanjen vill lyfta fram likheterna mellan Halland och Italien – pizzeriorna, stränderna och vingården.

Miniatyrer i Helsingborg – en del av Sofiero

En liten del av Sofieros slott har under en kort period flyttat ut på stan i centrala Helsingborg och till färjan över Öresund. Utställningen består av miniatyrnarcisser och slottsmöblemang i dockskåpsformat. Samtidigt som miniatyrerna flyttat ut på stan bor det också miniatyrer i Sofieros Vinhus. Utställningen pågår 8 april – 5 maj.

Platåbergen i Västergötland får status som Unesco global geopark

Platåbergslandskapet i Västergötland, där Halle- och Hunneberg ingår, anses vara världsunikt och av internationellt intresse, och området blir del av ett nätverk med geoparker världen över. En geopark jobbar i grunden för att kombinera bevarande av naturmiljöer med hållbar utveckling och främjande av naturturism. Globala geoparker utses av FN-organet Unesco. Idag finns 177 geoparker i 46 olika länder i det globala geoparksnätverket.

Så firar Göta kanal 200 år

200 år har gått sedan Karl XIV Johan invigde den första delen av Göta kanal för båttrafik. Jubileet kommer att firas under hela säsongen (3/5 till 30/9), med ett stort antal evenemang längst kanalen, såsom roliga aktiviteter för barn, båtutställningar, guidade turer, sim- och roddtävlingar samt kanonsalut och uppträdanden av folkkära artister. Extra festligt blir det under den 9 juli i Bergs slussar och 10 juli i Sjötorp, då bland annat världens längsta födelsedagsfika serveras.

Veckans reflektion

Visst är det väl ändå lite kul med Hallands jämförelse med Italien? Vi reste en del i Halland förra sommaren och kan nog hålla med om att det går att dra vissa paraleller med Italien!

Missade du förra resenyheterna? Läs Kroatien, dinosaurier och påsklovsaktiviteter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev