Meny Stäng

Falska e-vignetter, skräp i fjällen och astronaut på besök

Annons

På måndagar kör vi resenyheter här på FREEDOMtravel, och denna måndag utgör inget undantag. Idag handlar det om både stora och små resor – från rymden till Roslagsbanan. Håll till godo!

Varning om obehörig försäljning av slovenska e-vignetter på inofficiella webbplatser

Slovenska DARS (som ansvarar för försäljnings av e-vignetter i Slovenien) varnar för ett stort antal inofficiella webbplatser, som säljer slovenska e-vignetter utan tillstånd. Dessa leverantörer tar ut en hög provision, och det är heller inte säkert att biljetten är giltig. Turister rekommenderas att endast köpa e-vignette på den oficiella webbplatsen https://evinjeta.dars.si.

Nya åtgärder för att hantera kösituationen på Arlanda

Sommarresandet är i full gång och högt tryck väntas på Arlanda. Swedavia ber alla resenärer att vara på plats när incheckning och bagageinlämning öppnar. Den här helgen släpps endast resenärer in som har mindre än tre timmar till avgång. De som kommer innan kan komma att hänvisas till ett väntområde. För att underlätta för resenärerna har öppettiderna i säkerhetskontrollen i Terminal 5 utökats och utöver Ryanair flyttas nu successivt fler flygbolag till Terminal 4, men även till Terminal 2.

Flyg SAS

Snus och plast vanligaste skräpet i Sälen, Vemdalen och Åre

Håll Sverige Rent har på uppdrag av SkiStar genomfört en undersökning av nedskräpningen på tre av de svenska destinationerna. Undersökningen visar att de vanligast förekommande skräpet som plockades upp var snusprillor, plastskräp av olika slag och cigarettfimpar. Skräpet hittades i närheten av boenden, liftar och restauranger. Totalt plockades 32 469 skräpföremål, varav 11 864 plastbitar, 8 233 snusprillor och 5 236 cigarettfimpar under en dag, motsvarande sex ton skräp.

Snälltåget öppnar bokningen för vintern 2022/23 till Jämtland

Snälltåget har precis öppnat försäljning av vinterns resor från Malmö, via bland annat Stockholm till Jämtland Härjedalen och Åre. Snälltåget kommer under vintern att köra avgångar med nattåg från 17 december 2022 fram till 30 april 2023. En nyhet är att nattågen även kommer att avgå på fredagar från Malmö till Åre och och lördagar från Åre till Malmö.

NASA-astronauten Jessica Meir besöker Sverige

Svenskamerikanska astronauten Jessica Meir besöker H22 City Expo i Helsingborg den 21 juni. Meir kommer föreläsa på Konserthuset i Helsingborg klockan 16.30. Föreläsningen är på engelska, öppen för allmänheten och gratis, men biljett krävs. Meir kan återigen bli historisk, eftersom hon kan bli en av de austonauter som reser till månen med det internationella månprogrammet Artemis. Jessica Meir kommer under sitt Sverigebesök även att besöka Göteborg, Stockholm, Umeå och Västerås.

Roslagsbanan stängd i sommar – buss ersätter

Från midsommar och fram till 13 augusti ersätter SL tågtrafiken på Roslagsbanan med buss. Det är för att bland annat slutföra arbetena med att byta ut två plankorsningar mot säkrare korsningar vid Frescati och i Enebyberg.

Veckans reflektion

Men hjälp, skräpar människor ner så här mycket som SkiStar rapporterar? Det är ju inte klokt! Man tycker ju att alla man känner är så noggranna och rädda om vår miljö, så hur är det möjligt? Fattar du? Hur gör man för att förändra?

Missade du förra resenyheterna? Läs Grekland, flygplatskaos och Sveriges bästa camping

Prenumerera på vårt nyhetsbrev