Meny Stäng

Populära drycker längs vägen och elbil med taktält

Vilka drycker är mest populära när svenska bilister gör pauser längs vägen? Och vilken är den mest populära sommarträningen? Detta får vi svar på i veckans resenyheter. Och så kan vi spana in en elbil med taktält!

SAS lanserar två flyglinjer från Danmark till Sälen

SAS presenterar två flyglinjer från Danmark till Scandinavian Mountains Airport i Sälen. Man kommer att flyga internationella gäster direkt till flygplatsen från både Köpenhamn och Aalborg. Linjen från Köpenhamn startar den 22 december och kommer att trafikeras torsdagar och söndagar under vintersäsongen. Linjen från Aalborg startar också den 22 december med trafik på torsdagar jul/nyår-perioden fram till 5 januari och söndagar från 8 januari.

Vandring är den mest populära sommarträningen

Mer än var tredje svensk kommer att prioritera träning under sommarsemestern, det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WW ViktVäktarna. Undersökningen visar att drygt var tredje svensk (38%) ser träning under sommaren som ganska eller mycket viktigt. Träningsintresset är som störst i åldersgruppen 35–55 år. Följande träningsformer är mest populära under sommarsemestern:

  1. Vandring (58 %)
  2. Cykling (37 %)
  3. Löpning (27 %)

Så svalkar sig svenskarna längs vägen i sommar

Som en av de största försäljarna av kalla drycker längs väg har Circle K gått igenom sin försäljningsstatistik och kan avslöja svenskarnas favoriter. Tio-i-topp listan är relativt lik över hela landet, men det finns regionala skillnader. ”Bland annat Trocadero som dyker upp så högt som på fjärde och femteplats i vissa regioner, särskilt norrut i landet, medan den hamnar helt utanför listan i andra”, berättar Stina Frisell, kategorichef för drycker på Circle K. De mest populära dryckerna längs Sveriges vägar under juni 2022:

  1. Coca-Cola (50 cl)
  2. Red Bull Original (25 cl)
  3. Coca-Cola Zero (50 cl)
  4. Red Bull Sockerfri (25 cl)
  5. Pepsi Max (50 cl)

Ljusare framtid för M/S Gustaf Wasa på Siljan

Varje sommar reser uppemot 10 000 passagerare med det snart 150 år gamla fartyget M/S Gustaf Wasa över Siljan. För att säkra framtiden för M/S Gustaf Wasa på Siljan går Leksands Sparbank nu in med 250 000 kronor. Genom stödet från Leksands Sparbank och ytterligare stöd från Leksand, Rättvik och Mora kommun, blir det möjligt att bland annat investera i nya backslag på de äldre Volvo Penta-motorerna som finns i fartygets maskinrum.

Göteborgs Hamn satsar stort på hållbarhet

Göteborgs Hamn har som mål att minska hamnrelaterade koldioxidutsläpp inom Göteborgsområdet med 70 procent till 2030. Arbete pågår för att hela kedjan från landtransporter med järnväg och lastbil, terminalhanteringen och sjötransporterna ska bli fossilfria. Göteborgs Hamn är dock besviken på att den svenska regeringen inte vill peka ut de viktigaste hamnarna i Sverige, så att investeringar där kan prioriteras. 

Nu kan du sova på taket på en elbil

På 60 sekunder kan du förvandla Aiways U5 till en husbil med fyra bäddar i ett tält på taket. Det tyska företaget Campwerk har tagit fram ett tält som kan monteras på taket på en Aiways U5, med plats för fyra personer. Tältet är packat i en aerodynamisk glasfiberlåda som monteras på bilens takräcken. Det hopfällbara tältet, iKamper Skycamp 3.0, kan sättas upp på en minut. Madrasser och en stege för att komma upp i tältet ligger undanstoppade i glasfiberlådan när tältet inte används.

Veckans reflektion

Att taktält blivit mer och mer populärt har vi upplevt under årets resa. Utvecklingen av eldrivna husbilar är också på gång, även om det än så länge är småskaligt, dyrt och mest handlar om mindre fordon. Att vi ser elbilar med taktält känns inte förvånande, utan rätt i tiden.

Missade du förra resenyheterna? Läs Certifiering av campingar och Sveriges bästa sommarstäder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev