Meny Stäng

Sveriges bästa sommardestination och Stockholm på global lista

Då var det måndag igen, vilket förstås betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka var det betydligt mer gott om pressmeddelanden. Håll till godo!

Ökat intresse för aktiva semesterresor

De senaste åren har intresset för aktiva semesterresor ökat i de nordiska länderna. En undersökning genomförd av Kairos Future visar att intresset för aktiva semesterresor har ökat med 24 procent i Norden under pandemin. Det är en trend som tyder på att allt fler vill ägna sig åt aktiviteter på semestern. Detta skriver TUI i ett pressmeddelande. Topp 4 aktivitetsresor svenskarna googlar på just nu:

 1. Padel
 2. Yoga
 3. Cykel
 4. Tennis

TUI ska lansera paketresor till Alperna

TUI breddar sitt utbud kraftigt och lanserar skidresor till alperna. Först ut är resor till franska och italienska alperna. Sedan kommer resor till Österrike att lanseras och därefter rullas ytterligare nyheter ut under året. Resorna kommer att finnas bokningsbara senare under sommaren. Skidsemester med TUI inkluderar alltid flyg, boende och transfer. Till en början kommer över tio destinationer och mer än trettio hotell att finnas bokningsbara för de nordiska kunderna. Destinationer:

 • Franska alperna: Avoriaz, Chamonix, Tignes, Val Thorens, Val d’Isère
 • Italienska alperna: Cervinia, Courmayeur, La Thuile, Sauce d’Oulx, Sestriere

Stockholm har återigen rankats 5-i-topp i en global livskvalitetsundersökning

Monocle gör varje år en livskvalitetsundersökning för att lista världens 25 mest framåtblickande, säkra, enkla, hållbara och inspirerande städer. Analyser från korrespondenter kombineras med data kring brottslighet, sysselsättning oxh inkomstskillnader. I år rankades Stockholm på femte plats, och halkade därmed ner från förra årets fjärdeplats. Monocles redaktörer gillade särskilt att Stockholm blivit mer internationellt samt att staden vidtagit åtgärder angående elscootrar. Här är topp fem städer enligt undersökningen:

 1. Köpenhamn
 2. Zürich
 3. Lissabon
 4. Helsingfors
 5. Stockholm

Dags för sandskulpturfestival i Kalmar

Den 4–8 juli hålls den årliga sandskulpturfestivalen i Kalmar. Sammanlagt kommer sju fantastiska sandskulpturer att skapas vid Kalmarsundsbadet. Sju konstnärslag från olika delar av Europa kommer att delta och de påbörjar sitt arbete den 4 juli. Omröstning hålls på evenemangets Facebook-sida, och dessutom finns i år en konstnärlig jury som utser sin vinnare. Båda vinnarna presenteras den 8 augusti.

Sandskulpturfestivalen i Kalmar, foto: Albin Rylander

Kan pandemins friluftsintresse utvecklas för att stärka landsbygden?

Hur kan det nyväckta intresset för friluftsliv under pandemin bibehållas och samtidigt utvecklas för att stärka landsbygden? Det ska en tvärvetenskaplig forskargrupp från Högaskolan Kristianstad titta närmare på under de tre kommande åren. Förhoppningen är att hitta användbara modeller inför framtida utmaningar och samhällsstörningar. Projektet heter ”Outdoor recreation, hospitality, and rural development: From Covid-19 to sustainable futures” och finansieras via Familjen Kamprads stiftelse.

Rapadalen mot Sarek, foto: Johanna Grönroos

Funäsfjällen, Lofsdalen och Vemdalen går återigen ut i upprop för att hålla ”Fjällen Forever”

Destination Funäsfjällen, Destination Lofsdalen och Destination Vemdalen samlar ihop sig för andra året i rad genom uppropet ”Fjällen Forever”. Ett hållbarhetsinitiativ med syfte att få fjällbesökarna att lämna ett digitalt löfte om att ta hand om fjället. Genom löftet att “lämna naturen i det skick du fann den, inte störa djurlivet, alltid hålla hunden kopplad på fjället och att allt som följer med ut, följer med hem” kan gäster för andra sommaren i rad ge sitt digitala löfte för fjällets framtid på fjallenforever.se.

Sommar i Lofsdalen, foto: Anton Karlsson

Gotland framröstat till Sveriges bästa sommardestination

Gotland är Sveriges bästa sommardestination, enligt en Sifo-undersökning genomförd av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter. Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel och totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18–79 år. Här är topp 5-listan:

 1. Gotland
 2. Stockholms skärgård
 3. Österlen
 4. Bohusläns skärgård
 5. Öland

Veckans reflektion

Aktiva semesterresor, friluftsliv och hållbarhet, ja där verkar fokuset ligga just nu. Och det är förstås positivt att hitta hållbara sätt att semestra. Nu ska det till och med göras forskning, och det är väl positivt!

Missade du förra veckans resenyheter? Läs Tågresor till Tyskland och världsrekord i födelsedagsfika

Prenumerera på vårt nyhetsbrev