Annons

Flera destinationer runt om i Sverige rapporterar om turismrekord under sommaren. Men sommaren är ju inte slut ännu, och snart är det dags för en hel rad flytande mässor. Här hittar du veckans resenyheter!

Positiv trend för turismen i Värmland

De preliminära siffrorna som SCB publicerat visar en positiv trend för den värmländska besöksnäringen. Värmlands gästnätter ökade under juni med 77 procent jämfört med 2021, den fjärde procentuellt största ökningen i Sverige (efter Stockholm, Västra Götaland och Uppsala). De flesta som besöker Värmland idag är från Sverige och angränsande europeiska länder. Grannlandet Norge är den största målgruppen utlandsbesökare. Campingar stod för 50 procent av alla övernattningar i Värmland under juni.

Nytt turismrekord i Trelleborg

När SCBs officiella inkvarteringsstatistik i dagarna har redovisat siffror för första halvåret av 2022 kan besöksnäringen i Trelleborg fira dubbla framgångar. Dels ökade antalet gästnätter med 45 procent i jämförelse med 2021, dels ökade andelen utländska gästnätter med 9 procentenheter. Under årets första sex månader redovisades det största antalet utländska gäster någonsin, nämligen 10 537. I statistiken syns främst tyskar, danskar, nederländare, schweizare, österrikare och norrmän.

Rekordomsättning i juli för First Camp

First Camp, Skandinaviens största campingkedja, rapporterar en rekordstark omsättning i juli. Gruppens totala omsättning ökade med 17 procent jämfört med samma månad 2021. De fem destinationer som hade allra högst omsättning i juli var:

  • Jesperhus Feriepark, Danmark
  • First Camp Sunne – Fryksdalen
  • First Camp Orsa – Dalarna
  • First Camp Arcus – Luleå
  • First Camp Moraparken – Dalarna

SkiStar investerar ytterligare 67 MSEK i sommarsäsongen

SkiStars satsning i nya Stockholm Hammarbybacken har varit en succé med Klätterpark, Mountain Coaster och Mountain Tube. I september öppnar SummerSki – norra Europas största sommarskidåkning på konstgräs. Med tilläggsinvesteringen på 67 MSEK görs totalt investeringar på 622 MSEK. Denna säsong finns fortfarande möjlighet till MTB-cykling, liftburen vandring, padel eller besök i klätterparken. Ett antal platser finns också kvar på olika camps såsom Livsnjutarweekend 25-28 augusti i Sälen.

Fler flyger – men inte lika många som före pandemin

Drygt 2,8 miljoner resenärer flög från Swedavias flygplatser under juli, vilket är dubbelt så många jämfört med samma period 2021, enligt TT. Knappt 2,3 miljoner var utrikesresenärer, vilket är en ökning på 123 procent jämfört med förra året. Swedavia har dock betydligt färre utrikesresenärer nu jämfört med före pandemin. I juli hade de 22 procent färre sådana resenärer jämfört med samma månad 2019.

Flyg SAS

Massor av flytande mässor

Äntligen är det dags för Sweboats flytande båtmässor som nu arrangeras för första gången sedan 2019. Det kommer att bli inte mindre än tre fina båtmässor med ett brett innehåll från branschen lovar Malin Troberg Lindén, som är ansvarig för mässorna på Sweboat. Mässorna arrangeras i Marstrand, Ellös på Orust samt i Gustavsberg, och både nyheter och aktiviteter utlovas. Här är mässorna:

  • Orust Sailboat Show med Öppet Varv, Ellös den 26-28 augusti, orustsailboatshow.se
  • Marstrand Motorboat Show, Marstrand den 26-28 augusti, marstrandmotorboatshow.se
  • Allt på Sjön i Gustavsberg den 2-4 september, alltpasjon.se

Veckans reflektion

Trots att det nu går att resa igen (och trots att många också reser utomlands) så tycks det stärkta intresset för Sverige vara här för att stanna – i varje fall för ett tag.

Missade du förra resenyheterna? Läs Minskad försäljning av husbilar – och här reste en miljon i juli

Prenumerera på vårt nyhetsbrev