Meny Stäng

Matfestivaler i Kroatien, turismpris och sagojul

Nu är hösten här och vi känner oss påverkade (trötta!) av mörkret. Men resenyheter kör vi förstås som vanligt ändå. Denna vecka handlar det bland annat om matfestivaler i Kroatien, turismpris och sagojul.

Kroatien satsar på matfestivaler

Kroatien är en doldis men tar allt större plats som ett av Europas nya kulinariska resmål. The Telegraph utsåg i år Kroatien som ett av världens 15 bästa resmål för gastronomiska entusiaster. Den bästa tiden att njuta av läckerheter är nu på hösten – en tid av skörd och festivaler! Här är några av höstens festivaler för foodies i Kroatien:

  • Tryffeldagarna i Livade, Istrien, helger den 1/10-30/10
  • Kastanjefestivalen Marunada i Lovran, Kvarner, den 7/10-9/10
  • Festival Taste the Mediterranean i Split, Dalmatien, den 4-9/10
  • Good Food Festival i Dubrovnik, Dalmatien, den 10-16/10
Fotograf: Ivo Biocina

Årskortsdagar och sagojul på Kolmården

Den 23 september startade ”Årskortsdagarna” på Kolmården – nio dagar då man kan införskaffa Kolmårdens årskort ”Wild Card” för 2023 till halva priset. Den 26 november är det på Kolmården återigen dags för sagojul. Här får barnen träffa Tomten, besöka trollen i Trollskogen och hälsa på Bamse i hans julpyntade Småköping där det i år finns en helt ny skridskobana. För första gången har Sagojul öppet under hela jullovet och pågår till och med den 8 januari.

Rekordstor efterfrågan på Winter Wonderland på Gröna Lund

Den 23 september släpptes biljetterna till Gröna Lunds nya vintersatsning – Winter Wonderland – och efterfrågan på biljetterna har varit rekordstor. Mellan klockan 10 och 13 den första dagen hade över 10 000 biljetter sålts. Winter Wonderland arrangeras på Gröna Lund mellan 2 december och 8 januari och bjuder på ett storslaget vinteräventyr fyllt av sagoväsen, belysning, vinteraktiviteter, matupplevelser och fartfyllda attraktioner.

Kandidater är nominerade till Stora Turismpriset

Nu är nomineringarna till årets Stora Turismpris klara, meddelar Tillväxtverket. Priset, som delas ut för 29:e året i rad, ges till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidrar till att utveckla besöksnäringen. Prisutdelningen äger rum den 30 november.

Nominerade för årets pris är: Arctic Bath, Carl Larsson-gården, Cykla i filmlandskapet Småland, Destination Järvsö, Gunnarshögs Gård, Hotell Borgholm, Hotell Höga Kusten, Hälsodestinationen Svartådalen, Knystaforsen, Linderborgs Eco Retreat, Lollapalooza Stockholm, Mattila natur- och kulturförening, Naturlogi, Näsets Gröna, OpenArt, Pater Noster, Pensionat Järnavik, RentBike, Stora Coop Visby, The Wood Hotel i Sara kulturhus och Trangia.

Pater Noster är en av de nominerade

Norrvikens Trädgårdar bjuder in till höstevent

Norrvikens trädgårdar i Skåne bjuder in till ett fullspäckat höstprogram med aktiviteter, work shops och inspiration för alla generationer – allt emedan trädgårdarna står i sin mest praktfulla höstskrud. Nytt för i år är även Höstlovskul för barnen 3-4 november.

Veckans reflektion

Nu på hösten är det festivaler och evenemang som gäller, och det kan ju behöver för att pigga upp denna mörka årstid. Det ska för övrigt bli intressant att se den som vinner Stora Turismpriset i år!

Missade du förra resenyheterna? Läs Nya vinterflyglinjer, glaskupoler och resemässa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev