Meny Stäng

Säljrekord på Elmia, 50-årsfest och husdjur på hotell

Efter nästan en hel vecka med mässan ”Elmia Husvagn Husbil” är det nu vanlig vardag igen. Efter så intensiva dagar känns det nästan lite tomt, men … inkorgen var proppfull av pressmeddelanden från rese- och campingbranschen. Håll till godo!

Elmia Husvagn Husbil lockade 29 000 besökare

Efter fem intensiva mässdagar med Elmia Husvagn Husbil står det klart att intresset för branschen är större än någonsin. Återförsäljarna har i stort sett sålt slut på inneliggande lager, både av nya och begagnade fordon. Lars Bergholm, vd för Bergholm, berättar att de på öppningsdagen slog det tidigare försäljningsrekordet med 25 procent. Årets Elmia Husvagn Husbil visade att den är den givna branscharenan och samlade totalt 130 utställare och 29 000 besökare.

Mercedes-Benz satsar stort på husbilar i alla storlekar

Som ett av få bilmärken satsar Mercedes-Benz stort på husbilsmarknaden i eget namn. Mercedes-Benz Sprinter har länge använts för ”plåtisar”, men för några år sedan lanserades Sprinter även med framhjulsdrift, vilket gör att den kan säljas som så kallad ”tractor head”. På Elmia i veckan visade man ett naket chassi där besökarna kunde se vad som skiljer Mercedes-baserade husbilar från andra. Mercedes-Benz säljer dessutom en husbil i eget namn, i form av V-Klass Marco Polo med uppfällbart tak.

Sprinter Triebkopf tractor head

6 miljoner gästnätter på Sveriges campingplatser i juli

Preliminär statistik visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser i juli ökade med 9 procent till drygt 6 miljoner jämfört med 2021. Andelen internationella gäster uppgick till 29 procent. Under juli valde 44 procent av alla internationella turister i Sverige att bo på campingplats. Totalt har de internationella gästnätterna ökat med 286 procent under året och närmar sig nu nivåerna före pandemin. Den största ökningen kommer från Norge.

FRS Baltics katamaran Skane Jet byter hamn

FRS Baltics snabbgående katamaran har trafikerat sträckan Sassnitz-Ystad sedan 2020. I början av säsongen 2023 blir det en kursändring. Den nya destinationshamnen är Trelleborg – porten till Tyskland och mot Europa. Höghastighetskatamaranen Skane Jet transporterar mer än 600 passagerare och 200 fordon från Tyskland till Sverige på bara 2,5 timme, vilket gör den till den snabbaste förbindelsen till sjöss.

Rekordsommar för Viking Line

Totalt över 740 000 personer reste med Viking Glory och Viking Grace under juni–augusti. Det totala antalet resenärer på Viking Lines samtliga fartyg under de tre sommarmånaderna var nära två miljoner. Vid sidan av Viking Lines traditionella målgrupper har Viking Glory också lockat en större andel unga vuxna att kryssa och för flera av dem var det för första gången. Kryssningsresenärernas favoritresmål sommaren 2022:

  1. Åland
  2. Stockholm
  3. Åbo
  4. Helsingfors
  5. Visby

Ölandsbron firar 50 år – med nostalgi, eld och musik

Den 30 september fyller Ölandsbron 50 år och det kommer att firas genom en rad aktiviteter både i Kalmar och på Öland. Före sommaren invigdes den välbesökta utställningen om Ölandsbron på Kalmar Slott. Den 30 september kommer besökare på hamnplan i Färjestaden bland annat att kunna se fordon från 1972, åka på tur med MS Solsund förbi bron, lyssna på lokala artister och uppleva en mäktig eldshow.

Rekord i antal husdjur på Scandic i sommar

Att semestra på hemmaplan har fortsatt varit en populär trend hos semesterfirare. Under sommaren 2022 var 75 procent av alla gäster svenska semesterfirare, samtidigt som det intra-nordiska resandet tog fart och gäster från Norge, Tyskland, Finland och Danmark besökt både Sverige och Scandics 89 hotell. Även en ny rekordsommar i antalet husdjur noterades och över 10 500 husdjur har bott på Scandic under sommaren

Veckans reflektion

Även om Elmia-mässan var aningen mindre än tidigare år så var det en fullspäckad och intensiv tillställning. Och nog märks det att camping är hett alltid!

Missade du förra resenyheterna? Läs Försiktiga husbilskunder, campingmodul och korvkompass

Prenumerera på vårt nyhetsbrev