Meny Stäng

Att göra i Istanbul – 14 tips på sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra i Istanbul i Turkiet? Istanbul är en vibrerande och spännande storstad, fylld av historia, kultur och god mat. Här är våra bästa tips på saker att se och göra i Istanbul.

Istanbul i Turkiet

Istanbul har en spännande historia. En gång i tiden hette staden Konstantinopel, och vikingarna kallade den Miklagård. Idag är det en intressant stad att besöka, oavsett om du vill se historiska sevärdheter, shoppa eller bara njuta av intensivt folkliv och god mat.

Vi besökte Istanbul förra hösten och det var ett relativt kort besök. Vi hann inte se allt vi ville, men vi hade kunniga guider och fick med oss mycket under våra intensiva dagar. Här delar vi med oss av våra bästa tips, och du får gärna fylla på med ännu fler tips i kommentarsfältet!

Att göra i Istanbul

Istanbul ligger i Turkiet, vid Bosporen och Marmarasjön, på gränsen mellan Europa och Asien.

Vad kan man göra i Istanbul?

Vad kan man då se och göra i Istanbul? Jo, allt möjligt! Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa längs Istiklal Avenue

Istiklal Avenue (İstiklal Caddesi) är en 1,4 kilometer lång gågata, och en av Istanbuls allra mest kända gator. Längs den här gatan ligger massor av butiker som säljer sånt som kläder, skor, accessoarer och parfym.

Här hittar du också ”turkish delights” och små gatustånd som säljer bröd, majs och kastanjer. Ett tips är att ibland också rikta blicken uppåt mot toppen av husen, för att upptäcka gatans vackra byggnader. Missa heller inte att spana in de charmiga spårvagnarna.

2. Upptäck mysiga gränder på kvällen

Istanbul är en spännande stad att upptäcka alla tider på dygnet. När vi på kvällen gav oss ut från vårt hotell (The Marmara Pera) hittade vi massor av charmiga och mysiga gränder, med restauranger, caféer och barer.

Att göra i Istanbul

3. Spana in Taksimtorget och Taksimmoskén

Taksimtorget är ett känt torg i centrala Istanbul, där du bland annat hittar Republikmonumentet. Det 11 meter höga monumentet porträtterar grundarna av den turkiska republiken, det vill säga Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü och Fevzi Çakmak.

Strax intill torget ligger Taksimmoskén, som stod klar 2021 och rymmer 3000 personer.

Att göra i Istanbul - Taksimmoskén

4. Shoppa i Grand Bazaar

Grand Bazaar i Istanbul anses ofta vara en av världens första shoppingcentrum. Detta historiska inomhuscentrum har anor från 1400-talet och bjuder på en labyrint av shoppinggator. Grand Bazaar innehåller över 60 gångar med mer än 4000 butiker, där du hittar sånt som som smycken, äkta guld, keramik, väskor, sjalar, handvävda mattor, lampor, prydnadssaker och olika sorters hantverk.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Att göra i Istanbul - Grand Bazaar i Istanbul

5. Handla i små charmiga ”passager”

Om du gillar att shoppa kan du också hitta flera charmiga ”passager”, fyllda av traditionella produkter. Vi kikade bland annat in i ”Avrupa Pasaji” (Passage d’Europe).

Att göra i Istanbul - shoppa

6. Se utsikten från Galatatornet

Galatatornet (Galata Kulesi) är ett torn, som ursprungligen byggdes som ett vakttorn. Tornet uppfördes år 1438 och var då den högsta byggnaden i Konstantinopel.

Att göra i Istanbul - Galatatornet

Idag kan man besöka tornet som turist. Inuti tornet finns några utställningar, och man kan också gå ner i gångar under tornet. Framför allt har man en fantastiskt fin utsikt från toppen.

7. Besök Hagia Sofia

En sak som du inte vill missa att göra i Istanbul är att besöka Hagia Sofia. Denna helgedom är en mäktig och imponerande historisk byggnad, med nästan 1500 år på nacken.

Hagia Sofia

När byggnaden uppfördes var det som en ortodox kyrka. Senare blev Hagia Sofia en moské, för att därefter bli ett museum. Idag är detta återigen en aktiv moské, men turister är fortfarande välkomna och det är mycket intressant att göra ett besök här. Observera att man måste klä sig respektfullt i moskéer och att kvinnor måste täcka sitt hår.

Hagia Sofia

8. Beundra Blå Moskén

Blå moskén är en stor moské som uppfördes mellan 1606 och 1616 av den osmanske sultanen Ahmed I. Moskén heter egentligen ultan Ahmed-moskén (Sultan Ahmet Camii), och har fått sitt smeknamn av keramikplattor med blå detaljer.

Att göra i Istanbul - Blå moskén

9. Kika in i moskén Nuruosmaniye

Nuruosmaniye-moskén (Nuruosmaniye Camii) är en osmansk moské från 1700-talet som ligger i distriktet Fatih.

Att göra i Istanbul
Att göra i Istanbul

10. Fascineras av Topkapipalatset

En av de saker som vi inte hann med att göra i Istanbul, men som vi skulle vilja göra vid ett nytt besök, var att se palatsen. Topkapipalatset (Topkapı Sarayı) var de osmanska sultanernas residens och administrativa centrum från 1465 till 1853. Idag visas palatset upp för turister.

Topkapipalatset

11. Upplev Dolmabahçepalatset

Dolmabahçepalatset (Dolmabahçe Sarayı) ersatte Topkapipalatset och tjänade som administrativt centrum för det osmanska riket från 1856 till 1923. Den enorma byggnaden har en 600 meter lång fasad och är utrustad med 285 sovrum, 43 salar, 68 badrum och 6 turkiska bad. Idag fungerar palatset som museum.

Dolmabahçepalatset

12. Gör en båttur på Bosporen

En sak som kan vara spännande att göra i Istanbul, om du har lite mer tid än vi hade, är att göra en båttur på Bosporen. Massor av båtar trafikerar vattnet och du kan göra olika typer av kryssningar, eller båtturer till olika öar.

Att göra i Istanbul - båttur på Bosporen

13. Testa hamam

Att gå på hamam är en gammal turkisk tradition. Proceduren kan se lite olika ut, men brukar inkludera ångbastu och tvagning, i form av scrub och peeling. För det mesta kan man också boka någon form av massage.

Hamam

14. Smaka turkisk mat

Turkisk mat kan vara helt fantastiskt. Vi åt på tre restauranger i Istanbul, och på alla ställena fick vi grymt god mat. Det vi kanske gillar allra mest är att det är vanligt att inleda en måltid med många små rätter, såsom oliver, röror, sardiner och liknande. gott!

Sur Balic Halic

Restaurang Sur Balic Halic ligger med utsikt över vattnet och är en restaurang som serverar turkiska rätter, medelhavsmat och seafood. Här åt vi massor av smarrigt småplock innan det var dags för fisk och slutligen en söt och god efterrätt.

Ali Ocakbaşı – Karaköy

En annan restaurang, som också ligger vid vattnet, är Ali Ocakbaşı – Karaköy. Denna restaurang serverar turkisk mat och mat från Mellanöstern samt grillat. Här inledde vi med bröd och smarriga röror innan det var dags för kött från grillen. Även här blev det en söt avslutning.

Oligark Restaurant

Den tredje restaurangen vi besökte, Oligark, var en lyxig bar och restaurang som också ligger vid vattnet, men lite längre från stadskärnan. Här blev det carpaccio till förätt och en köttbit till huvudrätt, samt lite olika söta godsaker till efterrätt.

Mer att göra i Istanbul för dig som gillar kultur och historia

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Istanbul? Här hittar du några fler förslag för dig som gillar kultur och historia.

 • Basilikacisternen (Det sjunkna palatset) är en välbevarad reservoar som byggdes på 500-talet. (Alemdar, Yerebatan Cd. 1/3)
 • Chora Church är en medeltida grekisk-ortodox kyrkobyggnad, som varit museum, men nu är stängd för besökare.
 • Galatabron är en historisk bro som korsar Gyllene hornet och förenar Istanbuls gamla stadskärna med de norra stadsdelarna. 
 • Suleymaniyemoskén är stadens största moské, uppförd 1550–1557 på order av sultan Süleyman I. (Süleymaniye, Prof. Sıddık Sami Onar Cd.)1
Göra i Istanbul

Mer att göra i Istanbul för dig som gillar natur

Föredrar du att vara i naturen? Eller uppskattar du kanske en park eller en båttur? Här är några fler tips på saker att göra i Istanbul, som kanske passar för dig.

 • Çamlıca Hill bjuder på panoramautsikt över den södra delen av Bosporen och mynningen av Gyllene hornet.
 • Emirgan Park är en historisk stadspark belägen vid Emirgan-kvarteret. (Reşitpaşa, Emirgan Sk.)
 • Gulhane park är en historisk stadspark i Eminönü-distriktet. (Cankurtaran, Kennedy Cd.)
 • Prinsöarna är nio öar i Marmarasjön som fått namn efter de prinsar som förvisades hit under bysantinsk tid.
tulpaner

Mer att göra i Istanbul för dig som gillar shopping och mat

Gillar du shopping och mat? Då hittar du ytterligare några tips på saker att uppleva och göra i Istanbul här.

 • Eminönü är ett hamnområde som sjuder av aktivitet. Här hittar du bland annat kryddbasaren.
 • Frukt- och matstånd med bland annat stora persikor, plommon och valnötter.
 • Kryddbasaren (Misir Carsisi) är en av stadens största basarer. (Rüstem Paşa, Erzak Ambarı Sok. No:92)
Att göra i Istanbul - shoppa

Mer att göra i Istanbul med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Istanbul här.

 • Miniatürk är en miniatyrpark vid den nordöstra stranden av Gyllene hornet. (Örnektepe, İmrahor Cd. No:7)
 • Rahmi M. Koç Museum är ett privat museum om transport, industri och kommunikation. (Piri Paşa, Hasköy Cd. No:5)
 • Turkiska godsaker finns det gott om, såsom turkish delights, baklava, rostade kastanjer och annat.
Att göra i Istanbul

Var kan man bo i Istanbul?

Det finns förstås många olika hotell att välja mellan i Istanbul. Vi bodde på The Marmara Pera, som är både trevligt och har ett utmärkt läge. Frukosten är god och på taket finns en läcker pool.

Man har också en fin utsikt över staden från taket.

The Marmara Pera FREEDOMtravel

Att göra i Istanbul – på film

Här kan du se två inspirerande kortfilmer från Istanbul.

Mer att göra i närheten

Det finns mycket att se och uppleva i Turkiet, och vi kan rekommendera ett besök i fantastiska Kappadokien, dit du kan ta dig med flyg, buss eller bil från Istanbul.

Våra bästa tips om semester i Turkiet. Klicka här.

Ännu mer att se och göra i Istanbul?

Har du besökt Istanbul? I så fall, vilka är dina bästa tips på vad man kan se och göra i Istanbul?

Fakta om Istanbul

 • Land: Turkiet
 • Folkmängd: Drygt 15 miljoner (2020)
 • Läge: Staden ligger vid Bosporen och Marmarasjön, på gränsen mellan Europa och Asien.
 • Namnet: På latin heter staden Constantinopolis och på äldre svenska Miklagård samt Konstantinopel. En förklaring till dagens namn är att det kan härledas av grekiskans ”eis ten pólin” (i staden). En annan förklaring är att namnet är en turkisk förvrängning av Konstantinopolis.

Bra att veta

 • Språk: Turkiska
 • Tidsskillnad: 2 h
 • Valuta: Turkisk lira (TL)
 • Prisnivå: Låg (Enligt Forex semesterindex från 2022 ligger Turkiet på index 23, jämfört med Sverige på 100.)
 • Läs mer: Du hittar mer info på GoIstanbulTurkiye.

Resa till Istanbul

 • Flyg: Många flygbolag flyger till Istanbul, till exempel Turkish Airlines, Pegasus och SAS.
 • Bil: Från Rostock i Tyskland är det 24 timmars körtid till Istanbul.

Historia i Istanbul

 • Yngre stenålder: Rester av boplatser och gravar har hittats från denna 6400-5800 före Kristus.
 • Antikens Byzantion: År 667 före Kristus grundlades staden Byzantion (Bysans) av grekiska bosättare från Megara. Staden straffades år 196 efter Kristus av kejsaren Septimus Severus och förde därefter en tynande tillvaro, men staden omskapades sedan till en mäktig och praktfull stad av Konstantin den store.
 • Bysantinsk tid: När det romerska riket föll samman förblev Konstantinopel huvudstad i det bysantinska riket (Östrom). Staden fick sin glansperiod under kejsar Justinianus I. Under 600-talet utsattes den för angrepp av många olika folkslag och med tiden antogs väringar (nordbor) i livgardet. På 1200-talet skadades staden under det ”latinska korståget”.
 • Osmansk tid: På 1300-talet erövrade osmanerna stora delar av det bysantinska riket och 1453 föll Konstantinopel för osmanernas invasion.
 • Turkiet: 1918–1923 var Konstantinopel ockuperat av ententemakterna, men vid Lausannefreden (1923) erkändes staden som turkisk. Då sultanatet upphävdes 1922 flydde sultan Mehmet VI, och året därpå blev Ankara Turkiets huvudstad. Staden fick officiellt namnet Istanbul år 1926.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev