Meny Stäng

Mobilt boende, trafiktrender på bro och vinterbad

Då var det måndag igen och det betyder ju resenyheter här på FREEDOMtravel. Idag handlar det bland annat om registrering av husbilar och husvagnar 2022, trafiktrender på Öresundsbron och om … vinterbadande.

2022 – ett bra år för mobilt boende

Under 2022 registrerades totalt 8 709 fordon för mobilt boende i Sverige, enligt Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF). Det gör 2022 till det femte bästa försäljningsåret jämfört med de senaste tjugo åren. ”Många kunder avvaktar just nu och det syns i nyregistreringssiffrorna. Under pandemiåren tillkom många nya kunder och intresset för mobilt boende ökade. Det underliggande intresset för mobilt boende är fortsatt starkt och branschen ser optimistiskt på framtiden”, säger Per Nilsson, ordförande HRF.

Fyra trafiktrender på Öresundsbron

Öresundsbron ser tillbaka på fyra trafiktrender under året som gick. Om en start långt under nivån före pandemin, om stark återhämtning och flera trafikrekord under sommaren och om en godstrafik som fortsätter visa en stark tillväxt.

  1. Ner och upp – med ”all time high” – Året startade med coronarestriktioner, men sommaren bjöd på rekordtrafik.
  2. Nya resmönster för pendlare och företag – Pendlingstrafiken ligger nu på en stabil nivå på omkring 10-15 procent under volymen 2019.
  3. Mycket stark godstrafik – Godstransporterna fortsatte att rulla, på betydligt högre nivå än före pandemin.
  4. Många nya kunder – danskarna tillbaka – Dansk fritidstrafik är tillbaka på 2019 års nivå, medan den svenska fritidstrafiken ligger efter.

Garmin lanserar stora campingnavigatorer

Garmin lanserar två stora navigatorer på 8 och 10 tum som påminner om surfplattor. Camper 895 och Camper 1095 är specifikt framtagna för campare. Förutom anpassad ruttplanering och förinlagt material blir ankomsten till en campingplats enklare med BirdsEye satellitbilder som visar en färgglad vy över de flesta platser, till exempel campingplatser eller parker. Det finns också möjlighet att dela skärmen så att du ser den aktiva rutten på ena sidan och kommande väderförhållanden1 på den andra.

Finnlines har sjösatt sitt andra nya Superstar fartyg

Finnlines andra Superstar-fartyg, Finncanopus, sjösattes vid China Merchants Jinling Shipyard i Weihai den 30 december. Det första fartyget, Finnsirius, sjösattes i augusti 2022. De nya frakt- och passagerarfartygen i Superstar-klassen kommer att trafikera sträckan Kapellskär – Långnäs – Nådendal 2023. Superstar-fartygen är byggda med en innovativ teknik vilket gör dem utsläppsreducerande och miljöanpassade. Båda fartygen har kapacitet för 1 100 passagerare.

Den positiva trenden för Norwegian fortsätter

I december hade Norwegian 1,3 miljoner passagerare, en ökning med 41 procent jämfört med december förra året. Under helåret 2022 hade Norwegian 18 miljoner passagerare. Året avslutades med stabil drift under julen då extra många reser. Under 2022 tredubblades antalet passagerare, efterfrågan på flygresor kom tillbaka och de positiva bokningstrenderna fortsätter.

Vinterbad är fortsatt trendigt

Vinterbadstrenden är fortfarande het, trots att badandet är iskallt. Hotell- och resessöksajten momondo.se har därför, tillsammans med föreningen Dark & Cold, tagit fram tips på några av de bästa vinterstränderna. Glöm inte att ta med en kompis – man ska aldrig vinterbada ensam!

  1. Ganlet, Göteborg
  2. Vinterparken, Östersund
  3. Vitskärsudden, Obbola
  4. Fästningsbadet, Varberg
  5. Kiviks hamn, Kivik

Veckans reflektion

Att det är trendigt att vinterbada har väl inte undgått någon. För egen del känner vi oss inte det minsta sugna, men var och en ska ju göra det han eller hon blir glad av förstås. Hur är din relation till vinterbad?

Missade du förra resenyheterna? Läs Nyårslöften, önskning om lagkrav och resetrender 2023

Prenumerera på vårt nyhetsbrev