Meny Stäng

Populära resmål 2023 – enligt Ticket Collection

Annons

Vill du hitta inspiration om populära resmål 2023? Resebyråkedjan Ticket har precis släppt sin rapport ”Ticket Collection” med massor av spännande information om resvanor och resetrender. Vi besökte pressträffen, och här kan du läsa vårt sammandrag tillsammans med våra egna tips på resmål.

Ticket Collection

Ticket Collection är en omfattande rapport om svenska folkets resvanor och favoritresmål, som tas fram av Ticket Privatresor, Sveriges största privatresebyråkedja. Till grund för rapporten ligger bland annat bokningsstatistik och en Sifo-undersökning som Ticket låtit göra.

Pressträff i Stockholm

Ticket presenterade den nya rapporten på en pressträff i Stockholm denna vecka. Vi var där och fick – förutom en god frukost – ta del av intressant information om svenskarnas resvanor och om populära resmål 2023.

Hur reser svenskarna?

Ticket inledde pressträffen med att berätta om svenskarnas resvanor under 2022, och om deras planer och tankar kring populära resmål 2023. Mycket kan förstås kopplas till den period vi varit med om, med flera år av oro i världen. Några punkter som kan lyftas fram:

 • Svenskarna lockas mindre av äventyr – och mer av smidigt resande
 • Charter har fått ett uppsving – även i nya målgrupper
 • Många bokar senare, vilket ger ett högre snittpris på resor
 • Trygghet vid bokning och resa är viktigare än pris
 • Pandemi och ekonomi oroar mer än klimatförändringar
 • El- och matpriser påverkar resandet, men få vill avstå helt
 • Bränslepriser gör långväga resor dyrare, och styr mot nära resmål
 • ”Once in a lifetime”-resor är en trend på den andra ytterligheten – att ta chansen att genomföra drömresor när det går
Ticket Collection

Populära resmål 2023 – dessa länder trendar

Europa är den stora vinnaren och bokningsläget för resor inom Europa är 16 procent högre än innan pandemin. De allra flesta svenska resenärer reser inom Europa (77 procent), följt av Asien (12 procent). Här kan du läsa om länderna som trendar 2023, enligt Ticket Collection:

1. Spanien – svenskarnas stora favorit

Spanien har varit de senaste årens stora favoritresmål, och denna trend fortsätter. Hit vill flest svenskar åka (15 procent) enligt Tickets Sifo-undersökning. Spanien uppfattas som en trygg destination, och eftersom många väljer bort långväga resmål ökar dessutom Kanarieöarna i popularitet.

Populära resmål 2023 - Spanien

2. Kap Verde – kan kopiera Kanarieöarnas framgång

Kap Verde har många direktflyg med charterbolagen och dessutom ännu fler soltimmar än Kanarieöarna. Detta gör att destinationen har stor potential att ta många resenärer som tidigare reste till Asien. Ticket kan inte riktigt se detta i bokningsstatistiken ännu, men spår att Kap Verde kommer klättra på listorna.

3. Turkiet och Egypten – gynnas av valutan

Det osäkra ekonomiska läget gör att många svenskar vill välja prisvärda resmål, vilket ökar efterfrågan på resor till exempelvis Antalyakusten i Turkiet och Hurghada i Egypten. Till båda länderna finns dessutom direktflyg från Sverige.

Populära resmål 2023 - Egypten

4. Mexiko och Dubai – kommer pandemieffekten hålla i?

Mexiko och Dubai är två resmål som fick ett stort uppsving under pandemin, eftersom det var relativt enkelt och smidigt att åka dit. Nu återstår det att se om denna effekt håller i sig, när till exempel Thailand och USA öppnat upp för turister igen.

5. Storbritannien – med London som favorit

Storbritannien är också ett land som ökat i popularitet efter pandemin, och antalet bokningar har ökat med 44 procent jämfört med samma period 2019. London har länge varit en storstadsfavorit tillsammans med New York, men nu lockas svenskarna mer av Europa än USA.

6. Thailand – fortfarande populärt

Thailand har, trots några år med krångliga inreseregler, en särskild plats i svenskarnas hjärtan. Faktum är att Thailand är det tredje mest bokade semesterlandet just nu. Resandet till Thailand förväntas öka ytterligare, nu när alla krav på covid-tester är borta.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Populära resmål 2023 - Thailand

7. USA – blir det en återkomst?

USA har ännu inte återhämtat sig som semesterland för svenskarna efter pandemin, och dessutom är prisläget relativt högt. Ticket tror ändå att USA kan börja klättra uppåt på listorna under 2023, med lockande destinationer som New York och Miami.

8. Frankrike – lockar med stad och strand

Försäljningen av resor till Frankrike har ökat med 16 procent, jämfört med samma period 2019. Paris är mest populärt, men Nice är det resmål som ökar mest, och här tror man att det är kombinationen av storstad och sandstrand som lockar.

Populära resmål 2023 - Frankrike

9. Tyskland – klättrar stort

Antalet bokade resor till Tyskland har ökat med hela 70 procent jämfört med 2019, vilket bland annat beror på att det är ett land som är nära och smidigt att besöka. Berlin toppar listan bland populära resmål 2023, tätt följt av München.

Populära resmål 2023 - Frankrike

10. Italien – i topp för svenskarna

I Tickets Sifo-undersökning låg Italien tvåa bland länderna svenskar vill besöka 2023. Bokningarna till Italien har ökat med 37 procent jämfört med samma period 2019, och de mest populära resmålen är Rom, följt av Milano och Bologna.

Populära resmål 2023 - Rom

Listor över populära resmål 2023

Nedan hittar du listor över populära resmål 2023 – populära länder enligt Ticket Collection, populära resmål enligt Ticket Collection samt … FREEDOMtravels förslag på fina resmål.

Populära resmål 2023 enligt Ticket Collection- Länder

Länder i Världen – topp 5

 1. Spanien
 2. Storbritannien
 3. Thailand
 4. Frankrike
 5. Tyskland

Länder i Europa – topp 5

 1. Spanien
 2. Storbritannien
 3. Frankrike
 4. Tyskland
 5. Italien

Länder i Asien – topp 5

 1. Thailand
 2. Turkiet
 3. Förenade Arabemiraten
 4. Libanon
 5. Vietnam

Länder i Afrika – topp 5

 1. Egypten
 2. Kap Verde
 3. Marocko
 4. Sydafrika
 5. Kenya

Länder i Nordamerika – topp 5

 1. USA
 2. Mexiko
 3. Kanada
 4. Dominikanska republiken
 5. Kuba

Länder i Sydamerika – Topp 5

 1. Brasilien
 2. Chile
 3. Colombia
 4. Argentina
 5. Peru

Populära resmål 2023 enligt Ticket Collection – resmål

Sol och bad – topp 5

 1. Gran Canaria, Spanien
 2. Malaga, Spanien
 3. Bangkok, Thailand
 4. Alicante, Spanien
 5. Mallorca, Spanien

City – topp 5

 1. London, Storbritannien
 2. Paris, Frankrike
 3. Barcelona, Spanien
 4. Berlin, Tyskland
 5. Rom, Italien

Charter resmål – topp 5

 1. Gran Canaria, Spanien
 2. Teneriffa, Spanien
 3. Phuket, Thailand
 4. Mallorca, Spanien
 5. Kreta, Grekland

Charter land – topp 5

 1. Spanien
 2. Grekland
 3. Thailand
 4. Cypern
 5. Egypten

Reguljärflyg resmål – topp 5

 1. London, Storbritannien
 2. Malaga, Spanien
 3. Paris, Frankrike
 4. Bangkok, Thailand
 5. Barcelona, Spanien

Reguljärflyg resmål – Topp 5

 1. Spanien
 2. Storbritannien
 3. Frankrike
 4. Tyskland
 5. Thailand

Populära resmål 2023 – FREEDOMtravels förslag till listan

Sol och bad – FREEDOMTRAVELS topp 5

 1. Korsika, Frankrike
 2. Sardinien, Italien
 3. Zanzibar, Tanzania
 4. Filippinerna
 5. Albanien

City – FREEDOMtravels topp 5

 1. Prag, Tjeckien
 2. Budapest, Ungern
 3. Rom, Italien
 4. Hamburg, Tyskland
 5. Istanbul, Turkiet

Länder – FREEDOMtravels topp 5

 1. Frankrike
 2. Nya Zeeland
 3. Irland
 4. Island
 5. Polen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev