Vi befinner oss just nu på Filippinerna, på långresa, men på måndagar kör vi förstås resenyheter som vanligt. Här är veckans urval av pressmeddelanden från rese-, turism- och campingbranschen. Håll till godo!

Minskat antal nyregistrerade husvagnar och husbilar

Under januari registrerades färre antal husbilar och husvagnar än under samma månad för ett år sedan. Branschen påverkas fortfarande av komponentbrist vilket försenar leveranser och påverkar jämförelsetalen. Höga energikostnader, högre ränta och allmän oro påverkar också kundernas köpbeslut just nu.

  • Husvagnsregistreringar i januari 2023: 37 husvagnar (jämfört med 55 samma månad året innan).
  • Husbilsregistreringar i januari 2023: 66 husbilar (jämfört med 76 samma månad året innan).

Forsbergs fritidscenter erbjuder gasdrift för nya husbilar

Forsbergs fritidscenter erbjuder nu möjligheten att omvandla nya dieseldrivna husbilar till gasdrift via deras samarbetspartner Konvegas. Efter konverteringen drivs husbilen, genom en dualfuellösning, till hälften av gas och till hälften av diesel vilket minskar CO2-utsläppen med nära 40 procent. Dessutom minskas fordonskatten med drygt 90 procent. I nuläget är det enbart möjligt att konvertera husbilar från varumärket Frankia med chassi från Fiat men planer finns att erbjuda konvertering även för flera märken.

Nu kommer glamping till Sälen: bo i en IGLOO

Nu har de första gästerna bott i SkiStars nya unika boendekoncept IGLOO-glamping: två iglooformade byggnader som ligger avskilt och naturnära, men med gångavstånd till SkiStar Lodge Lindvallen. SkiStar IGLOO håller hög standard med bland annat hotellsängar och braskamin, mikrovågsugn, kyl och pentry. Ett enklare dass finns, medan dusch och WC finns att nyttja på Experium och SkiStar Lodge. Varje enhet har plats för fyra person och i den ena är hundar välkomna.

Hit reser svenskarna på sportlovet

Norwegian har tagit fram en lista på de mest bokade utländska resmålen under sportlovet. De tre mest populära utländska destinationerna från Stockholm Arlanda under sportlovet är London, Malaga och Las Palmas följt av Alicante, Rom, Barcelona, Genève, Salzburg, Lyon och Köpenhamn. Listan visar att storstad och värme lockar, men också Alperna. Geneve, Salzburg och Lyon ligger alla tre bara ett par timmars bilresa från ett flertal populära skidorter.

Viking Glory gör succé: En miljon resenärer på elva månader

Viking Lines nyaste fartyg Viking Glory kom i trafik på linjen Stockholm-Mariehamn-Åbo i mars 2022. Nyligen, mindre än ett år senare, klev den miljonte resenären ombord på det klimatsmarta fartyget i Åbo hamn. ”Mottagandet av Viking Glory har överträffat alla våra förväntningar,” säger Jan Hanses, vd på Viking Line. Viking Glory är Viking Lines storinvestering, med världens klimatsmartaste teknik och kapacitet för 2 800 passagerare.

Ny lounge på Arlanda: Pearl Lounge

En trappa upp, i SAS före detta inrikeslounge, vid Gate C37 (tidigare Terminal 4) har Menzies öppnat nya loungen Pearl. I loungen, som är öppen mellan 06:30-20:00 varje dag, finns kallskuren buffé och kalla drycker, kaffe och te. Här finns också WiFi, digitala dagstidningar och telefonrum för resenären som behöver jobba. För att få tillgång till loungen måste resenären ha en voucher. Menzies har samarbete med en mängd bolag som British Airways, Finnair, Qatar Airlines, Delta, Apollo och Norweigan.

Jacy’z Hotel & Resort öppnar Big Stage och Rooftop Pool

I de högsta takplanen på Jacy’z i Göteborg finns sedan öppningen i november Pachanga Pool Club. På taket av den nya byggnaden som ligger i anslutning till Jacy’z Hotel adderas ytterligare en pool club, denna gången under bar himmel. Dessutom öppnar Big Stage där det kommer bli allt från livemusik till stand up och bio. Jacy’z Rooftop Pool Club planeras öppna sommaren 2023. Big Stage öppnar augusti 2023. Showprogram och biljetter kommer att släppas under 2023.

Veckans reflektion

Gasdrift för husbilar låter intressant, men vi skulle gärna veta mer om tankning etc. Om vi förstår det rätt kan en konverterad tank även gå på enbart diesel, vilket förstås löser problemet ifall gasen skulle ta slut. En sådan där igloo skulle vi förresten gärna vilja bo i någon natt! Så mysigt det ser ut!

Missade du förra resenyheterna? Läs Nya tågresor, nya flyglinjer och nya charterresor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev