Meny Stäng

Svenskarnas mest populära resmål och vårens bubblarstäder

Annons

Då var det måndag igen, och vad betyder det? Jo, det betyder resenyheter på FREEDOMtravel! Idag handlar det bland annat om svenskarnas mest populära resmål inrikes och utrikes samt om vårens bubblarstäder, men också bland annat om Cypern och om … Fåret Shaun.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Danmark är vårt största resmål utomlands

Danmark och Spanien ligger i topp som de länder vi reser mest till och har så gjort under många år. Ifjol gjordes nio av 10 resor utomlands i Europa och fyra av 10 resor till våra grannländer. Ser vi på långväga resor gjordes nästan tre gånger så många resor till USA som till Thailand. Flyget stod för hälften av resandet och bilen för var fjärde resa. Charterresorna har under lång tid legat runt var femte resa. Detta enligt konsult- och analysföretaget RESURS för Resor och Turism i Norden.

Stockholm är vårt största resmål i Sverige

Ifjol gjorde vi 110 miljoner resor i Sverige och hälften av dessa gick till och i storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Halland har tagit sig före Dalarna, vilket kan förklaras med Gekås. I Sverige åker vi med bilen (63 procent) och nästan var femte resa är med tåg. Det satsas mycket på cykelsemester i Sverige, men fler använder snöskoter än cykel för sin fritidsresa med övernattning. Detta enligt konsult- och analysföretaget RESURS för Resor och Turism i Norden.

Direktflyg till Cypern från Umeå med Ving

Inför sommarsäsongen lanserar Ving en välkommen nyhet i form av direktcharter till Cypern från Umeå Airport. Med start 28 april 2023 erbjuder Ving, i samarbete med flygbolaget Braathens Regional Airlines (BRA), avgångar varje fredag under för- och sensommaren. Efter premiären erbjuds avgångar till och med 23 juni. Efter ett uppehåll i juli återupptar Ving trafiken 4 augusti och flyger till och med 29 september.

TUI lanserar ny hållbarhetsagenda

TUI lanserar en ny hållbarhetsagenda med vetenskapligt validerade reduktionsmål för flyg, hotell och kryssningar, för att uppnå nettonollutsläpp innan 2050 och reduktionsmål till 2030. Målet är att betydande minska TUI:s miljöpåverkan samt att maximera de positiva socioekonomiska effekterna på resmålen. Agendan har tre pelare, ”People, Planet and Progress”, och innebär bland annat investeringar i toppmoderna flygplan och mer hållbara bränslen, ambitiösa energibespararingar och inköp av lokala råvaror. 

Världens första Fåret Shaun-boende lanseras i Skånes Djurpark

Världens första boendekoncept med Fåret Shaun invigs i Skånes Djurpark i juni. Fåret Shaun Land är ett 20 000 kvadratmeter stort område med en lantbruksmarknad där man möter Fåret Shauns värld. Shaun’s Wagons är specialbyggda vagnar för bekväm och äventyrlig övernattning nära djur och natur. Frukost, middag samt alla parkens attraktioner ingår i övernattningspaketen, och på kvällen får nattgästerna vara med och mata djuren samt se på utomhusbio, såsom Fåret Shaun och hans flock brukar göra.

Bubblarlistan: Vårens weekendstäder

Paris, London och Rom är klassiker som lockar vårtörstande svenskar. Men vilka resmål utanför topp-10-listan trendar mest? Ticket har tagit fram en lista på bubblare med de största ökningarna bland vårens weekendstäder. Här är ”Bubblarlistan storstad”. Hit ökar resebokningarna mest:

  1. Gdansk, + 211 procent
  2. Genua, + 157 procent
  3. Pisa, + 55 procent
  4. Hamburg, + 53 procent
  5. Genève, + 33 procent
Gdansk with beautiful old town over Motlawa river at sunrise, Poland.

Momondo har listat 6 filmiska destinationer

Den 95:e upplagan av Oscarsgalan 2023 äger rum i mitten av mars. Bland de nominerade finns ”Avatar: The Way Of Water” med hela fyra nomineringar, bland annat för sina visuella effekter. Hotell- och resesöksajten momondo.se har därför listat sex verkliga destinationer, med filmiska miljöer.

  • Maligne Lake, Kanada – En 22 kilometer lång sjö som bjuder på glaciärer och azurfärgat, kristallklart vatten.
  • Lake MacDonnell, Australien – Rosaskimrande sjöar med vatten i nyanser från mörklila till flamingorosa.
  • Oeschinensee, Schweiz – En liten och vacker sjö i Bern, som ligger 1578 meter över havet, omgiven av bergslandskap. 
  • Capri, Italien – En italiensk paradisö med kristallklart vatten, pittoreska byar och den vackra Blå grottan.
  • São Jorge, Azorerna – En portugisiska ö, som tillhör ögruppen Azorerna, med vattenfall, laguner och bergslandskap.
  • Playa del Carmen, México – En plats där man kan dyka med tjurhajar, bara några minuter med båt från den centrala stranden.

Veckans reflektion

Om vi skulle lista filmiska destinationer – särskilt om vi skulle låta oss inspireras av Avatar – då skulle vi ta med Halong Bay i Vietnam på listan. Filmiskt vackert verkligen!

Missade du förra resenyheterna? Läs #Kommaframöl och vinnarna i Grand Travel Award

Prenumerera på vårt nyhetsbrev