Annons

Då var det måndag igen, vilket som vanligt betyder resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka utlovas en hel del spännande läsning, med fokus på Europa och Sverige.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stigande matpriser påverkar, men få vill avstå semesterresor

Enligt Tickets Sifoundersökning säger 39 procent av svenskarna att de höga matpriserna påverkat deras resande. Efter flera år utan utlandsresa för de flesta är det dock få (13 procent) som är beredda att helt avstå semesterresor, och majoriteten anpassar i stället destinationen eller resebudgeten. Semesterresandet har därför ökat med 7 procent jämfört med samma period innan pandemin.

Högst rankade städer för ansvarsfulla resenärer

Enligt en ny undersökning från hotell- och resesöksajten momondo.se har fler än varannan svensk (54 procent) otillräckligt med information för att göra hållbara val på resan. Momondo har nu lanserat ett stadsindex för ansvarsfulla resenärer med 167 städer från 63 länder. Indexet är en interaktiv guide som ska hjälpa resenärer att överväga hållbarhetsrelaterade aspekter, såsom koldioxidackreditering på flygplatser och lokal luftkvalitet. Topp 10 högst rankade städer:

  1. Rotterdam, Nederländerna
  2. Amsterdam, Nederländerna
  3. Graz, Österrike
  4. Trondheim, Norge
  5. München, Tyskland
  6. Helsingfors, Finland
  7. Stockholm, Sverige
  8. Zürich, Schweiz
  9. Göteborg, Sverige
  10. Wien, Österrike
Stockholm är med på listan över högst rankade städer för ansvarsfulla resenärer

Hit åker svenskarna under påsk

Påsken är en populär tid för en semesterresa utomlands, och mer än vart tionde svensk säger att de planerar en utlandsresa i påsk enligt Tickets senaste Sifo-undersökning. Många svenskar reser söderut, ofta till soliga stränder eller någon av Europas storstäder. Det hetaste resmålet under årets påsklov är Malaga. Årets resmålsraket, dit bokningarna ökar mest, är dock Alicante, enligt färsk bokningsstatistik från Ticket. Mest populära resmålen i påsk:

  1. Malaga
  2. Gran Canaria
  3. Alicante
  4. London
  5. Bangkok
Strand i Benalmadena, Malaga

Turkietresor tillbaka på Norrköping Airport

Efter flera års frånvaro är Turkietresor tillbaka på Norrköping Airport. Från och med den 17 maj erbjuder de avgångar till Turkiet varje onsdag till och med 1 november. Förutom prisvärda semestrar i bland annat Alanya, Side och Kemer, lockar bland annat golfbanor i världsklass i Belek. Det allmänna säkerhetsläget i Turkiet är stabilt. Resenärer uppmanas dock att iaktta allmän försiktighet i stora städer, i synnerhet i Istanbul, och att undvika demonstrationer och andra stora spontana sammankomster.

Öland laddar för ännu en vår i konsten tecken

Förra årets framgång, Konstlandskapet Öland, upprepas även den här våren. Flera aktörer på Öland går ihop för att skapa en av Sveriges största konstrundor. Konstlandskapet Öland går av stapeln på Kristi himmelsfärdshelgen, 18-21 maj. Totalt är det över 90 enskilda konstnärer och formgivare som öppnar upp sina ateljéer och utställningslokaler för besökare. Under helgen för Konstlandskapet pågår även den jurybedömda vårsalongen på Himmelsberga.

Nu får Stockholm sin första självkörande färja

Kungsholmen – Södermalm på sex minuter med färja? I början av sommaren kommer stockholmarna att kunna färdas över Riddarfjärden med världens första självkörande färja, helt driven på el. ”Vi kommer att trafikera kajområdet nedanför Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand och över till Kungsholmstorg”, säger Reidun Svarva, affärsområdeschef på det norska rederiet Torghatten AS som står bakom satsningen. Datum för invigning och trafikstart kommer att meddelas senare av Torghatten.

Kosta safaripark bygger glasboende i trädkronorna

Att sova högt uppe i ett trädhus är en dröm för många som nu kan bli sann. Tre olika trädhus kommer att under våren byggas i Kosta Safaripark i Glasriket, två stycken på 15 kvm och en större på 30 kvm. Fyra meter upp på ett 100 kvm stort trädäck kommer golvet att ha inslag av glas vilket ger möjligheten att se de vilja djuren i parken. I de små husen finns säng för två personer, toamöjligheter, enklare kök, grill och vedeldad kamin. I den stora stugan finns det möjlighet för boende upp till fyra personer.

Älg i Kosta Safaripark

Veckans reflektion

Självgående färja i Stockholm? Det ska bli intressant att se!

Missade du förra resenyheterna? Läs Påskresor, favoritcampingar och husbilsturism vid Trandansen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev