Meny Stäng

Att göra i Eksjö – 11 tips till trästaden i Småland

Annons

Vad kan man göra i Eksjö? Denna småländska stad, som brukar kallas ”den unika trästaden” bjuder på charmiga miljöer, mysiga fik och massor av historia. Vi har nu samlat våra bästa tips på upplevelser och sevärdheter i Eksjö.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Eksjö – den unika trästaden

År 1568 brann hela Eksjö ner och fick byggas upp på nytt. Många hus som uppfördes på den tiden finns bevarade än idag, och när man strosar i den gamla stadsdelen ser man massor av pittoreska trähus från 1600- och 1700-talet. Eksjö är en av få trästäder som dels grundlades på sin nuvarande plats och dels, i delar av stan, inte brunnit i större omfattning efter uppförandet. Faktum är att i princip hela Gamla stan är K-märkt.

Gamla stan i Eksjö har fått en Europa Nostra-utmärkelse för ”god byggnads- och kulturmiljövård” och ingår i nätverket ”Tre Trästäder”. Vi gjorde en ”Trästadsklassiker” – det vill säga att besök i alla tre – och startade i Eksjö.

Att göra i Eksjö

Eksjö ligger i Småland, cirka 6 mil sydost om Jönköping.

Vad kan man göra i Eksjö?

Så, vad kan man då se och göra i Eksjö? Detta är en riktigt charmig och fin trästad som bjuder på allt från historia och kultur till härliga naturupplevelser. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Eksjö.

1. Strosa bland trähusen i Gamla stan

Det första som är självklart att göra i Eksjö är förstås att strosa bland de fina trähusen i stadskärnan. Här finns massor av vackra och charmiga hus, och dessutom många fina innergårdar.

2. Följ med på stadsvandring

Ett bra sätt att uppleva Eksjö, om du vill veta lite mer om historien, är att följa med på en guidad stadsvandring. Turer arrangeras framför allt på sommaren, men också ibland på helger. Hör dig för på turistbyrån! Om det inte finns en guidad tur som passar kan du också gå på egen hand med hjälp av en broschyr eller med hjälp av appen ”Telling Eksjö”.

Att göra i Eksjö

3. Besök Eksjö museum

Mitt i den centrala staden ligger Eksjö museum. Här finns tre fasta utställningar: en om stadens historia, en om militärhistoria och en om tecknaren Albert Engström, som kommer från Hult i närheten av Eksjö och som senare skaffade en ateljé i Roslagen. Dessutom finns två hallar för tillfälliga konstutställningar.

Vid museet hittar du också stadens turistbyrå, där du kan passa på att få information, boka guidningar och be om ett klistermärke för Eksjö – ifall du vill göra ”Trästadsklassikern”.

Precis utanför museet kan du spana in statyn ”Sittande flicka” av Fred Åberg.

Att göra i Eksjö

4. Gå en guidad tur i Aschanska gården

En av de mer intressanta sakerna man kan göra i Eksjö är att följa med på en guidad tur på Aschanska gården, som har ägts av familjen Aschan sedan 1830-talet. Det som är unikt med den här gården är att hela inredningen finns bevarad, med allt från möbler till köksföremål.

WIFI.se

Leo Felix Aschan var garvare och startade ett framgångsrikt garveri. Den tredje och sista generationen Aschan bestod av fem syskon. När det yngsta av syskonen, Hedda, dog vid 101 års ålder 1984 fanns inga arvingar. Aschanska gården testamenterades till en stiftelse och det mesta står helt orört sedan dess.

Under sommarmånaderna ges visningar dagligen. Andra tider på året kan man boka guidade gruppvisningar. Hör dig för på turistbyrån!

5. Spana in Fornminnesgården

Fornminnesgården är en välbevarad gård från 1600-talet, som också fungerar som ett hembygdsmuseum. Här finns samlingar av verktyg och hantverk samt ett litet museum med cyklar och motorer.

Aschanska gården

6. Fika på Eksjö konditori eller Lennarts konditori

Trästaden Eksjö inbjuder verkligen till att fika på mysiga konditorier. Vi slog oss ner på Eksjö konditori, där vi åt varsin riktigt god glass.

Peter med glass

Ett annat klassiskt och populärt alternativ är Lennarts konditori.

Att göra i Eksjö - lennarts konditori

7. Promenera längs Eksjöån

Eksjöån är en fin liten å, och miljön runt gör att det är fint att promenera här. Från Vildparken till Vattenledningsparken finns nio skyltar uppsatta, som i text och bild berättar om platsens historia.

Att göra i Eksjö

8. Vandra vid Skurugata eller Skrôle Hie

Runt om Eksjö finns flera fina naturområden, och ett av de mest populära är Skurugata – en 800 meter lång förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen. Här finns också den omtalade utsiktsplatsen Skuruhatt.

Vi valde istället att ta oss till ”Skrôle Hie” i naturreservatet Stuverydsbäcken. Trots att vi bara spenderade någon timme här fick vi en riktigt fin naturupplevelse.

Skrôle Hie

I naturreservatet finns en brant ravin, igenom vilken en bäck rinner. Naturen är både dramatisk och spännande, samtidigt som den gör vandringen lite utmanande. Tack vare alla döda trädstammar finns också massor av liv i form av mossor, lavar, svampar och insekter.

9. Se verklighetens Katthult

Gillar du Astrid Lindgrens sagor? (Eller förresten: Vem gör inte det?) Då är du i rätt trakter! Runt Eksjö finns många platser med koppling till Astrid Lindgren, och en av dessa är Katthult, som i verkligheten ligger i byn Gibberyd utanför Rumskulla.

Här spelade man en gång i tiden in filmerna om Emil i Lönneberga, och man känner igen allt från flaggstång till huset där Alfred bodde. Gården är privatägd, men turister är välkomna att titta runt bland byggnaderna.

Katthult

10. Roa dig vid Filmbyn Småland

Om du vill ha lite mer interaktiva upplevelser kring Astrid Lindgrens figurer kan du ge dig av till Filmbyn Småland. Här hittar du utställningar och originalkostymer, men också massor av möjligheter till lek.

Filmbyn Småland

Även om platsen är väldigt välkomnande för leklystna barn, så var det roligt också för oss vuxna. Vilken känsla är det inte att kliva in i Pippis kök eller rövarborgen, eller att digitalt krossa soppskålen på huvudet och åka upp i flaggstången …?

11. Gör en utflykt till Vimmerby

Ytterligare en utflykt från Eksjö, om du gillar Astrid Lindgren, är Vimmerby. Förutom att du hittar en del charmiga trästadsgator här så hittar du också temaparken ”Astrid Lindgrens värld” och författarens hus ”Astrid Lindgrens Näs”. Huset kan besökas under guidade visningar, och intill finns ett museum med fasta och tillfälliga utställningar.

Mer att göra i Eksjö för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Eksjö, utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.

  • Börjes slipsmuseum är ett annorlunda musem med ett par tusen slipsar. (Bredagård Sanden 1)
  • Bruzaholms bruksmuseum berättar om ett bruk från år 1660, som fortfarande är i drift. (Bruksvägen, Bruzaholm)
  • Eksjö brandmuseum har en samling av allt från gamla brandsprutor till utryckningsfordon. (Östra Bakgatan)
  • Krusagården är en öppen kulturgård mitt i Eksjös gamla unika träbebyggelse, med anor från 1600-talet.
  • Ryttarstatyn av Alf Olsson har gjorts till minne av av nedläggningen av Smålands Husarregemente 1927. (Stora Torget)
Att göra i Eksjö

Mer att göra i Eksjö med barn och tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Här följer några fler idéer om vad man kan göra i Eksjö och omnejd med familjen.

  • Cattus familjevandring är en guidad familjevandring som finns i appen ”Tre Trästäder”.
  • Mariannelunds karamellkokeri visar upp hantverksmässig tillverkning av karameller. (Parkgatan 14, Mariannelund)
  • Mellby badplats erbjuder gräsmattor, brygga och lekplats.
  • Skullaryd älgpark är en safaripark där man kan möta älgar och hjortar. (Skullaryd 1)
Att göra i Eksjö

Att göra i Eksjö – på film

Här kan du också få lite inspiration till saker att se och göra i Eksjö via en liten film, som Peter har klippt ihop.

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås gott om hotell och andra boendealternativ i Eksjö. Mitt i centrala stan ligger till exempel Eksjö stadshotell eller det charmiga Hotell Vaxblekaregården.

Vaxblekaregården

Om du reser med husbil finns Ställplats Eksjö City på kort promenadavstånd från centrum, med bokningsbara platser och tillgång till el. Dessutom ligger Eksjö Camping både naturskönt och nära stan.

Ställplats Eksjö City

I områdena runt om Eksjö finns också fler campingar och ställplatser. När vi besökte Filmbyn Småland stod vi en natt på Spillhammars camping, som ligger fint vid en sjö.

Spillhammars camping

Mer att se och göra i närheten av Eksjö

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Eksjö. Du kan till exempel ta dig till Jönköping, med Tändsticksmuseet eller till Huskvarna, med Husqvarna museum. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Småland.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Eksjö?

Vi hade verkligen fina dagar i Eksjö och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit här? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Eksjö?

Vanliga frågor om Eksjö

vad är Eksjö känt för?

Eksjö är fyllt av gamla trähus från 1600- och 1700-talen, varav många är byggnadsminnen. Staden marknadsför som ”den unika trästaden” och är, tillsammans med Hjo och Nora, med i nätverket ”Tre Trästäder”.

Vem grundade Eksjö?

Staden brändes ner år 1568, i samband med det Nordiska sjuårskriget, och fick byggas upp på nytt. Erik XIV gav den flamländske byggmästaren Arendt de Roy i uppdrag att upprätta en ny stadsplan.

Vad heter ån i Eksjö?

Ån i Eksjö heter Eksjöån. Från Vildparken till Vattenledningsparken går en 1,3 kilometer lång åpromenad.

Fakta om Eksjö

  • Landskap: Småland
  • Län: Jönköpings län
  • Kommun: Eksjö kommun
  • Folkmängd: Knappt 18 000 invånare (2023)
  • Läs mer: Du hittar mer information på visiteksjo.se och genom att ladda ner appen ”Tre Trästäder”.

Historia i Eksjö

  • 1300-talet: Orten finns omnämnd från denna tid, som ”Ekesiö”.
  • 1403: Orten fick stadsrättigheter av Erik av Pommern.
  • 1400-talet: Redan på denna tid användes Rönneslätt som militär mötes- och övningsplats.
  • 1563-1570: Det nordiska sjuårskriget skadade staden allvarligt. Svenskarna brände ner staden 1568, i samband med den danske fältherren Erik XIV:s fälttåg, och staden fick byggas upp på nytt.
  • 1602: Staden fick sin första skola.
  • Slutet av 1600-talet: Militära förband övade utanför staden.
  • 1686: Kungliga Smålands kavalleriregemente knöts fastare till Eksjö, och därefter förlades flera regementen i staden.
  • 1856: Stadsdelen söder om kyrkan brann ner nästan fullständigt.
  • 1860-talet: Eksjö tappade i betydelse när Södra stambanan inte längre drogs Växjö-Vetlanda-Eksjö utan istället Alvesta-Sävsjö-Nässjö. Staden blev dock järnvägsknut mellan två bibanor.
  • 1905: Smålands Husarregemente flyttade till nybyggda kaserner i Eksjö, och staden expanderade.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev