Meny Stäng

Intresse för husbil, ny kryssning och undervattenshotell

Veckorna rusar förbi och det är måndag igen. Vi (Peter och Helena på FREEDOMtravel) befinner oss på Åland, men som vanligt på måndagar sammanfattar vi förstås lite resenyheter här. Håll till godo!

Minskning i registrering av husbilar och husvagnar

Maj månads registreringssiffror visar på en minskning för både husvagnar och husbilar, även om tappet på husbilar bara var 26 fordon. Detta rapporterar Husvagns- och Husbilsbranschens rikförbund (HSR). Intresset för mobilt boende är dock fortsatt stort och återförsäljarna vittnar om många besökare som är och tittar på produkterna. Försäljningen av begagnade fordon uppges ligga kvar på oförändrade nivåer.

 • Husvagnsregistreringar maj 2023: 337 husvagnar (motsvarande månad året innan: 543)
 • Husbilsregistreringar maj 2023: 448 husbilar (motsvarande månad året innan: 474)

Ökat intresse för att semestra med husbil och husvagn

Sex av tio svenskar (62 procent) kan tänka sig att semestra med husbil eller husvagn, eller gör det redan. När samma undersökning gjordes för ett år sedan låg siffran på 55 procent. Det visar en Sifo-undersökning gjord av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter. Friheten är den största tjusningen, det tycker fler än åtta av tio. Så här svarar svenskarna på varför de vill semestra med husbil/husvagn:

 • Frihet att ta mig vart jag vill (84%)
 • Möjlighet att göra olika aktiviteter (48%)
 • Prisvärd semester (30 %)
 • Gemenskap (12%)
 • Träffa nya människor (7%)
 • Tryggt (6%)

Dessa politiker reser svenskarna helst med

En Sifoundersökning genomförd på uppdrag av Ticket visar att Magdalena Andersson är den politiker som flest svenska resenärer skulle vilja resa tillsammans med. Endast 10 procent valde Stefan Löfven i motsvarande Sifounderökning 2018 då Socialdemokraternas partiledare kom först på sjätte plats. Undersökningen visar stora skillnader i olika delar av landet. Magdalena Andersson är får mest röster i Värmland, Dalarna och Gävleborg, och minst i Malmöområdet. Dessa politiker reser vi helst med:

 • Magdalena Andersson (19%)
 • Ebba Busch (14%)
 • Nooshi Dadgostar (10%)
 • Jimmie Åkesson (7%)
 • Ulf Kristersson (6%)
 • Johan Pehrson (3%)
 • Märta Stenevi (2%)

Viking Line lanserar kryssningar till Riga

I december kommer Östersjöns nöjeskryssare Viking Cinderella att för första gången på över ett decennium styra kosan mot Riga. Andra respektive tredje advent avgår fartyget från Stadsgårdskajen i Stockholm till Lettlands vackra huvudstad. Under tredagarskryssningen kan gästerna komma i rätt stämning med Svenska Kocklandslagets högkvalitativa julbord och besöka den berömda julmarknaden på Domkyrkotorget i Riga. Resan inkluderar två nätter ombord och en dag i Riga.

Charter till Teneriffa från Skellefteå Airport

TUI har i år ett stort charterutbud från Skellefteå Airport med resor till Gran Canaria, Rhodos samt Antalya. Men eftersom efterfrågan på charterresor från Skellefteåregionen är stor väljer resebolaget nu att utöka utbudet med ytterligare en charterlinje till södra Teneriffa. Resorna till Teneriffa lanseras i vinter och trafikeras under perioden 19 december 2023 till 13 februari 2024.

Premiär för Furuviks nya berg- och dalbana Lightning

Lördagen den 3 juni öppnade Furuvik äntligen den nya och blixtrande berg- och dalbanan Lightning – Built for Speed som utan tvekan är den största attraktionen i Furuviks historia. Lightning är en så kallad ”Launch Coaster” där man åker iväg direkt i starten och accelererar upp till 75 km/h på tre sekunder. Dessutom åker tåget inte bara ett varv utan två. Efter första varvet glider du igenom stationen, där du vanligtvis kliver av, men i stället för att stanna åker du i väg på nytt med samma acceleration som tidigare.

Lightning på Furuvik, foto: Fredrik Söder

Havet är djupt: Hotels.com listar de bästa undervattenshotellen

Alla älskar ett rum med utsikt, vare sig det är över en stadssiluett, ett naturskönt landskap eller en avlägsen öken, och nu tar Hotels.com det till nästa nivå … mer specifikt under havsytan. På dessa undervattenshotell kan du bokstavligen besöka havets djup, sova med fiskarna och låta vågorna vagga dig till sömns. Hotels.com har sammanställt en lista med undervattenshotell som är värda att dyka ner i:  

 • Muraka Conrad Maldives – Mandhoo, Maldiverna
 • The Apurva Kempinski Bali – Bali, Indonesien
 • Atlantis, The Palm – Dubai, Förenade Arabemiraten
 • Intercontinental Shanghai Wonderland – Shanghai, Kina
 • Hurawalhi Island Resort – Hurawalhi, Maldiverna
Muraka Conrad Maldives på Maldiverna

Veckans reflektion

Nyregistreringen av husbilar minskar, och samtidigt ökar intresset. Det låter konstigt, men kan stämma. Leveranstiderna på nya husbilar är långa, och begagnatmarknaden är het.

Missade du förra resenyheterna? Läs Billiga länder, sommarevenemang och jubileumsvagn

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev