Meny Stäng

Att göra i Härnösand – 15 tips till en pärla i Höga kusten

Vad kan man göra i Härnösand? Denna fina lilla stad, som ligger i Höga kusten, beskrivs ofta som Norrlands bästa sommarstad. Här hittar du mysiga gator, vacker natur och flera spännande museer.

Härnösand

Härnösand passar bra att besöka i samband med att du upptäcker Höga kusten. Allra finast är det kanske här på sommaren, med tanke på att Härnösand brukar omnämnas som en fin sommarstad, men man kan förstås komma hit alla tider på året. Vi var här i maj månad i år, med vår husbil, och kom sedan tillbaka en sväng i slutet av augusti.

Att göra i Härnösand

Härnösand ligger i Höga kusten, drygt 100 kilometer söder om Örnsköldsvik.

Vad kan man göra i Härnösand?

Vad kan man då göra i Härnösand? Det finns en hel del att se och upptäcka i den här fina lilla staden. Här är våra bästa tips på saker att göra i Härnösand samt i området runt omkring.

1. Upptäck Härnösand till fots eller med cykel

Härnösand är en trevlig stad att upptäcka till fots eller med cykel. I staden finns en hel del vatten och flera gästhamnar och broar. Vi utgick med våra elscootrar från Nattviken, där vi parkerade husbilen, och tog oss runt för att upptäcka stadens centrala delar.

Att göra i Härnösand

2. Strosa bland trähusen i Östanbäcken

Östanbäcken är en charmig och välbevarad stadsdel med fina gamla trähus, som du hittar mitt i centrala Härnösand. De flesta av husen är byggda på 1700- och 1800-talet, och bjuder på en härligt historisk atmosfär.

3. Spana in Härnösands domkyrka

Härnösands Domkyrka uppfördes efter ritningar av Johan Hawerman och stod klar 1846. Kyrkan står på en höjd mitt i stan, på samma plats där den första stenkyrkan uppfördes år 1593. När vi kom hit var det byggnadsställningar framför hela kyrkan, vilket alltid är tråkigt när man ska fotografera, men å andra sidan gillade vi skylten på ställningarna:

Gud håller ställningarna. Vi utför jobbet.

Att göra i Härnösand - domkyrkan

Kyrkan är också vacker invändigt.

Att göra i Härnösand - domkyrkan

4. Titta in på Härnösands konsthall

Mitt i staden ligger också Härnösands konsthall. Här visas olika utställningar, med både lokal och nationell konst, och ibland arrangeras också andra aktiviteter. Entrén är alltid gratis.

Nyhetsbrev
Att göra i Härnösand - konsthallen

5. Besök Västernorrlands museum

En sak som du inte vill missa att göra i Härnösand är att besöka Västernorrlands museum. Här visas både fasta och tillfälliga utställningar, som berättar om kultur och historia i länet. Intill den moderna museibyggnaden, där det också finns butik och café, hittar du dessutom Murbergets friluftsmuseum.

Att göra i Härnösand - Västernorrlands museum

6. Upplev Murbergets friluftsmuseum

Murbergets friluftsmuseum är ett av Sveriges största friluftsmuseer. Här kan du strosa runt bland massor av byggnader, både från städer och från landsbygden, som berättar om Västernorrlands historia. Området kan besökas året runt, men det är endast på sommarsäsongen som gårdarna håller öppet.

WIFI.se

7. Se bilar på Härnösands bilmuseum

Ett annat museum som är mycket populärt är Härnösands bilmuseum. Detta är Sveriges allra största bilmuseum, och här hittar du runt 270 fordon i ett flertal olika temahallar. Vid museet finns också café samt en ställplats för husbilar. Museet höll tyvärr inte öppet när vi var här, annars hade vi gärna spanat in detta ställe lite mer ordentligt!

8. Roa dig på Technichus

Technichus är ett Science Center där barn, unga och vuxna kan lära sig om teknik och naturvetenskap på ett lustfyllt sätt. Sammanlagt 2000 kvadratmeter är fyllda med med aktiviteter och roliga utmaningar.

Technichus

9. Bada vid Smitingens havsbad

Smitingens Havsbad är ett riktigt fint havsbad, med en härlig sandstrand och långgrunt vatten. Platsen är sommartid populär för sol och bad, och på hösten väljer en del istället att surfa bland vågorna. I närheten ligger naturresevatet Smitingen-Härnöklubb, där du bland annat kan upptäcka flera stora tunnelgrottor.

Smitingens havsbad

Det var inte badväder när vi var här, men ändå härligt vid stranden!

Smitingens havsbad

10. Insup utsikten vid Vårdkasens utsiktstorn

Högst upp på Vårdkasberget ligger Vårdkasens utsiktstorn, som bjuder på en fantastisk utsikt över omgivningarna. På Vårdkasberget finns också många spår och leder, för promenader, jogging och skidåkning. Dessutom finns mountainbikebanor och slalombacke. Vi tog oss hela vägen upp med husbilen!

11. Kryssa på Ångermanälven med Ådalen III

M/S Ådalen III trafikerar Ångermanälven under sommarhalvåret, och då är det möjligt att göra en spännande utflykt genom det natursköna Ådalen. En trevlig sak att göra i Härnösand på sommaren! Utanför säsong är det möjligt att skräddarsy arrangemang för grupper.

Ådalen III

12. Upptäck friluftsområdet Sälsten

Sälsten är ett stadsnära friluftsområde där det finns ett charmig gammalt fiskeläge, med gamla sjöbodar. Här finns havsbad, grillplatser och promenadstig, och här ligger också Sälstens camping.

Sälsten
Sälsten

13. Prova Hernö Gin

Hernö Gin, som ligger i Dala utanför Härnösand, är Sveriges första renodlade gindestilleri. Destilleriet kan skryta med att vara Europas mest prisbelönta ginproducent sedan 2013, och har fått pris för väldens bästa gin varje år sedan 2015. På somrarna håller bistron öppet varje dag, för luncher och cocktails. Dessutom arrangeras destilleriturer och ginprovningar.

Hernö gin

14. Paddla kajak

Varför inte ge dig ut på en kajaktur? Det finns kajaker att hyra av Kayakomat på Mellanholmen samt av Hemsö Kajak & MTB på Hemsön.

Kayakomat

15. Gör en utflykt till Hemsö fästning

Hemsö fästning byggdes för att kunna stå emot en kärnvapenattack och klara att vara självförsörjande i upp till 90 dagar. Ovan jord syns mycket lite av fästningen, men under jord finns en hel värld. Idag visas fästningen för turister, och det är också här man har spelat in TV-serien ”Elitstyrkans hemligheter”. Att följa med på en guidad tur här är mycket intressant!

Hemsö fästning

Mer att göra i Härnösand för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Härnösand utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som gillar kultur och historia.

 • Birgittamuseet är ett medicinhistoriskt museum, som visas av Västernorrlands museum vid specifika tillfällen.
 • Clock är en svensk hamburgerkedja som gick i graven 1999, men varumärket har sålts vidare och en restaurang finns i Härnösand.
 • Muralmålningar finns på flera väggar, bland annat på Holmgatan och Storgatan, samt på Torget.
 • Stadsvandringar arrangeras sommartid av Härnösands guideförening.
 • Viksjö Mat & Nostalgi är en butik med inredning i 1950- och 1960-talsstil. (Gammelgården 237, Viksjö)
Att göra i Härnösand

Mer att göra i Härnösand för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler förslag här, på saker att göra i Härnösand med omnejd.

 • Fiska kan man göra i sjöar, tjärnar, bäckar och åar (kräver fiskekort) samt längs kusten (fisket är fritt).
 • Grottor finns ett helt gäng, och du kan hitta till dem genom denna grottguide.
 • Västanåfallet är ett av Sveriges högsta vattenfall. Fallet ligger i Mjällåns dalgång, och har en fallhöjd på över 90 meter.
 • Vårdkasmalen är ett sluttande klapperstensfält, som du hittar mellan toppen av Vårdkasbergets och Bräntberget.
Peter från FREEDOMtravel

Mer att göra i Härnösand med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Härnösand här.

 • Härnö Trail Kidz är en aktivitetsbana för barn på Vårdkaseberget.
 • Härnösands Golf & Glass erbjuder äventyrsgolf med en 18-hålsbana. (Kronoholmen)
 • Parkaden bowling är en bowlinghall i Härnösand. (Ådalsvägen 13)
 • Stallarnas badplats är ett insjöbad vid Brunnesjön, som är populärt bland barnfamiljer.
 • Västanåfallet natur- och kulturcentrum erbjuder bland annat café, utställningar och ”Barnens naturstig”.
Att göra i Härnösand

Var kan man bo i Härnösand, eller stå med husbilen?

I Härnösand finns många olika hotell och andra boendealternativ, såsom exempelvis First Hotel Stadt eller Hotell City. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns det också ett gäng olika alternativ i och runt Härnösand.

Om du vill stå centralt finns Nattviken Ställplats. Det finns bara sex platser här, men om det är fullt finns parkeringar i närheten där man kan stå. Tömning av latrin och gråvatten, samt påfyllnad av färskvatten, finns kostnadsfritt på Jaktstigen 3. Dessutom finns Ställplats Härnösands Bilmuseum.

Nattviken ställplats
Nattviken ställplats har ett centralt läge

Om du vill stå på camping finns Sälstens camping. Dessutom är det väldigt fint på Snibbens Camping, som ligger cirka 26 kilometer norr om Härnösand.

Snibbens camping
Naturskönt på Snibbens camping

Mer att se och göra i närheten av Härnösand

Med utgångspunkt i Härnösand kan du passa på att upptäcka ännu mer av Höga kusten, såsom Mannaminne i Nordingrå, Skuleberget och Norrfällsviken. Om du åker inåt landet kan du se de fascinerande hällristningarna vid Nämforsen och om du åker söderut kan du upptäcka härliga Sundsvall. Nedan hittar du fler tips till Ångermanland.

Alla våra bästa tips om Ångermanland: Klicka på bilden

Fler tips på saker att göra i Härnösand?

Har du besökt Härnösand? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Härnösand? Berätta gärna!

Fakta om Härnösand

 • Landskap: Ångermanland
 • Län: Västernorrlands län
 • Folkmängd: Drygt 24 000 (2023)
 • Namnet: Äldre stavning är Hernösand. Förleden ”härn” är släkt med ordet ”hjärna” och syftar på Vårdkasberget, som kan påminna om toppen på ett huvud. Efterleden ”sand” är ursprungligen ”sund”, och syftar på sundet mellan Härnön och fastlandet.
 • Läs mer: Du hittar mer information på Höga kustens webbplats.

Härnösands historia

 • 1300-talet: Härnön var en egen socken.
 • 1585: Härnösand grundades av Johan III. Staden anlades på fastlandet samt på Härnön, Mellanholmen, Kronholmen och Bockholmen.
 • 1645: Härnösand blev residensstad för Härnösands län, bestående av Jämtland, Medelpad och Ångermanland.
 • 1648: Ett gymnasium inrättades, med prästutbildning.

1700-talet till 1800-talet

 • Början av 1700-talet: Staden drabbades av svåra bränder.
 • 1721: Staden plundrades och brändes av ryska trupper.
 • 1722: Härnösand blev biskopssäte.
 • 1812: Härnösand erhöll full stapelrätt.
 • 1885: Staden blev en av de första i Europa med elektrisk gatubelysning.
 • 1893: Staden fick järnvägsförbindelse med Norra stambanan.

1900-talet

 • 1935: Landsarkivet i Härnösand började sin verksamhet och har Sveriges största landsarkivdistrikt, med hela Norrland utom Jämtlands län.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev