Meny Stäng

Livet i husbåt – ett hemma hos-reportage

Livet i husbåt, hur är det egentligen? Vi bjuder på ett hemma hos-reportage hos oss, i husbåten där vi bor. På senare tid har vi storstädat, fixat och köpt lite ny inredning, så vi har lite nytt att visa upp också.

Livet i husbåt

Livet i husbåt är annorlunda, samtidigt som det har många likheter med att bo i hus. Det som är speciellt är att det alltid gungar lite, att man känner av vinden och att man är omgiven av en miljö med båtar och sjöfåglar.

I marinan där vi bor finns 40 husbåtar, varav 25 är flytande villor och övriga 15 är olika sorters båtar och pråmar. Man äger sin båt och hyr platsen. Alla har kommunalt vatten och avlopp, via rör som går under bryggorna.

Vi har bott här i tio år, och vi brukar berätta och visa bilder då och då. Nu har vi precis storstädat och fixat lite nytt, så nu är det dags för ett hemma hos-reportage igen. Välkommen att kika in i vår husbåt, via text och bilder!

Vår husbåt FREEDOM i förgrunden, och några husbåtsgrannar i bakgrunden

Välkommen in i hallen!

Välkommen att kika in i vår hall! Vår hall är verkligen inte stor, men det funkar. Nu har vi piffat med en ny hallmatta, för den gamla var så sliten och tråkig. Plötsligt känns det mycket finare och mer ombonat!

Köket – på mellandäck

Från hallen kommer man rakt in i köket. Vårt kök är också ganska litet, vilket framför allt märks på att vi har begränsat med skåp. Det är bara att anpassa sig – vi har rensat bort mycket och stuvar skålar i skålar i skåpen …

En av de bästa sakerna i köket är utsikten. Båtar tuffar förbi, och ibland simmar svanar eller änder precis utanför fönstret. När vi gör frukost på morgonen brukar en häger stå på bryggan mitt emot.

I köket har jag (Helena) min arbetsplats. Vi har monterat upp fack på väggen, där jag kan ha block, pennor och andra grejor, vilket underlättar mycket.

Badrummet – på mellandäck

Vårt badrum ligger vägg i vägg med hall och kök. Det är så litet så vi inte ens kan montera in en duschkabin. Men dusch har vi, med duschdraperier. Så jodå, vi har allt vi behöver. På fönstret har vi en film som gör att man ser ut, men inte in.

Nyhetsbrev

Vardagsrummet – på övre däck

Om man går en halv trappa upp från köket kommer man till vårt vardagsrum, på övre däck. Den här delen av husbåten byggde vi själva, när vi byggde om husbåten för tio år sedan. Alldeles nyligen skaffade vi en ny bäddsoffa hit. Den gamla, som var beige, var både sliten och omöjlig att få ren. Nu blev det en grå istället, från Ikea. Vi är väldigt nöjda!

Från vardagsrummet har vi balkongdörr ut på fördäck, där vi har våra utemöbler. Här har vi ofta utsikt mot vackra röda solnedgångar.

WIFI.se

I vardagsrummet har Peter sin arbetshörna. Hit har vi nyligen skaffat en ny, ljusgrå matta, som gör att det känns lite mer ombonat. Kaminen då? Ja, den använder vi ibland när det är kallt. Då blir det både mysigt och supervarmt.

Sovrummet – på nedre däck

Om vi istället går från köket och ner för den smala lilla trappan, så kommer vi ner på nedre däck. Där är kanske det största rummet, även om takhöjden är lite lägre än standard. Här har vi sovrum och träningsrum. Ja, vi kör träningsprogram på teven och tränar på mattan!

Längst, längst bort finns en liten dörr till ett kallförråd i fören. Panelen på väggarna satte vi själva upp, när vi renoverade för tio år sedan.

I andra änden av sovrummet har vi en slags öppen garderob, med hängare , byrå och lådor med kläder.

Pannrummet / garderoben

Från det stora rummet på nedre däck kan man gå in i pannrummet, som en gång i tiden var ett maskinrum. Idag finns inga båtmotorer kvar. I pannrummet har vi värmepanna, tvättmaskin, skohyllor och lådor för förvaring. Tvättmaskinen är ny, eftersom den gamla gick sönder. Här inne är det (för de flesta) inte ståhöjd …

Så är livet i en husbåt …

Ja, ungefär så kan livet se ut i en husbåt … Väldigt mysigt tycker vi! Hur skulle ett hemma hos-reporage hos dig se ut?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev