Meny Stäng

AI stormar in – ska man vara rädd eller omfamna det nya?

Annons

AI, alltså Artificiell Intelligens, stormar in på alla fronter. Det är utan tvekan så att AI används mer och mer, och samtidigt blir bättre och bättre. Frågan är bara: Ska man vara rädd eller omfamna det nya?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Plötsligt används AI överallt

Det har gått fort, och nu används AI överallt. Redan tidigare användes AI till sånt som sökmotorer, översättning och smarta funktioner i mobiltelefonerna. Nu överöses man dessutom av AI-skrivna texter och AI-genererade bilder. Faktum är att mitt Facebook-flöde är översållat av fantasifulla bilder, skapade i AI-världen.

Vad är “på riktigt”?

Vissa AI-bilder är underhållande och kittlar fantasin. Så tycker jag i alla fall de gånger då jag direkt fattar att det är en AI-bild. Sedan ser jag på kommentarerna att alla inte hann uppfatta det – många undrar var den här fantasifulla byggnaden ligger.

Fantasifull byggnad, AI-genererad

Och sekunden efter är det jag själv som är “lurad”. Nu har det nämligen kommit en märkning på Instagram som (i varje fall ibland) talar om att en bild är AI-genererad. Och det är ju då jag upptäcker det, att bilder som jag trodde var “riktiga” inte alls är det … Så, vet man egentligen alls vad som är “på riktigt” i den digitala världen?

AI-genererad landskapsbild

Så bra att det är fascinerande – och skrämmande

AI är så bra att det är fascinerande – och skrämmande. Och då är detta ändå bara början, säger de som vet. En person berättar att hen vunnit en skrivtävling med en AI-genererad text. En annan visar konst som AI skapat – minst lika bra som den mänskliga konsten, eller kanske bättre?

Frågan är bara om vi vill att AI ska ta just dessa uppgifter ifrån oss? En ung person vi pratar med tycker att vi människor borde ges mer tid till det roliga (konsten till exempel!) och att det vore bättre om AI hjälpte till med det tråkiga (disken kanske!?).

Ett AI-genererat konstverk

Nya möjligheter!

Det finns också många möjligheter, där AI faktiskt kan hjälpa oss med det tråkiga. Under den här husbilsresan träffar vi en kvinna som är nybliven husbilsägare. Hon berättar att hon matat in hela husbilsmanualen i ChatGPT och att hon nu kan ställa frågor när hon undrar hur nåt fungerar i husbilen, istället för att leta och leta i manualen. Så smart!

ChatGPT … till din tjänst!

Att orientera i en ny värld

Vare sig vi vill det eller inte så är det en ny värld som kommer, och den kommer fort. AI erbjuder massor av möjligheter, som i varje fall vi inte riktigt klarar att överblicka.

Samtidigt är det lite läskigt. Inte minst när det kommer till sociala medier och nyhetsflöden. Hur ska man idag (och i framtiden!) veta vad som är “på riktigt”? När AI kan skapa texter, bilder, konst, musik och personligheter, vad är då vad?

Är det en riktig bild man ser? Är det en riktig person man följer? Är nyheten sann eller bara en del i en fejkad kampanj med politiska eller ekonomiska syften?

En AI-genererad kanin kommer skuttande

Så, ska man vara rädd eller omfamna det nya?

Så, ska man vara rädd eller omfamna det nya? Hur tänker du?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev