Meny Stäng

Favoritländer för camping, bästa matlandet & mest googlade stränderna

Annons

Midsommarhelgen är till ända och det är måndag igen, vilket förstås betyder resernyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka handlar det om campingländer, matländer och populära stränder, bland annat. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ovanligt många bokar sista minuten-resor i sommar

Just nu bokas det ovanligt många sista minuten-resor jämfört med en vanlig sommar. Hos resebolaget TUI är närmare hälften av alla resor som bokas just nu resor med avresa i närtid. De senaste veckornas väderomslag från högsommarvärme till svalare temperaturer har lett till en rusning efter sista minuten-resor hos TUI. Turkiet är ett av resmålen som haft starkast bokningstrend den senaste tiden.

Svenskarnas favoritländer för camping

Svenskarnas förstahandsval för camping i Europa är ett grannland, enligt en undersökning från Kantar Sifo gjord på uppdrag av husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter. Hela 26 procent angav Norge som förstahandsval och på andra plats hittas Italien, med 17 procent. Populäraste campingländerna i Europa:

 1. Norge
 2. Italien
 3. Österrike
 4. Danmark
 5. Frankrike
 6. Schweiz
 7. Kroatien
 8. Spanien
 9. Tyskland
 10. Irland

Bästa matlandet att besöka – enligt svenska resenärer

Medelhavsmat är det svenskar vill avnjuta när vi är på semester, och allra helst italiensk mat, enligt Tickets Sifoundersökning. Nummer två på listan som bästa matland kommer Grekland, tätt följt av Frankrike och Spanien. Storstadsbor föredrar fransk och italiensk mat i högre utsträckning än i resten av Sverige (51 respektive 20 procent).

Sveriges mest googlade badplatser

Growth byrån Maia Marketing har undersökt hur sökintresset såg ut på Google i juli år 2023 för Sveriges badplatser. Att badplatserna är eftersökta behöver inte enbart betyda att de är populära. Sökvolymer kan också påverkas av exempelvis händelser som medier skriver om. Men med den här analysen kan vi få en inblick i vilka badplatser som troligen kommer att vara populära även i år.

 1. Böda Sand, Öland
 2. Pite havsbad, Norrbotten
 3. Tylösand, Halland
 4. Knäcksbäckshusen (avstängd 2024), Skåne
 5. Byske havsbad, Västerbotten
 6. Ljugarn, Gotland
 7. Skrea strand, Halland
 8. Tofta strand, Gotland
 9. Årsta havsbad, Stockholm
 10. Löderups strandbad, Skåne
Stranden i Tylösand, Halland

Plitvicesjöarna – en av Europas vackraste nationalparker

Kroatien är berömt för sin enastående natur och sitt kristallklara hav. Landet skyddar sina naturskatter genom åtta nationalparker och elva naturparker. En av dessa, Plitvicesjöarna, har nyligen utsetts till en av Europas vackraste nationalparker av EuropeanBestDestinations.com. Plitvicesjöarna, den äldsta och största nationalparken i Kroatien, har varit ett UNESCO-världsarv sedan 1979. Nationalparken består av ett system av 16 turkosa sjöar som sammanbinds av imponerande vattenfall.

EM eller OS? Hit reser svenskarna

2024 är ett mäktigt sportår: fotbolls-EM i Tyskland är redan i full gång och sommarspelen i Frankrike är runt hörnet. Under respektive eventdagar har svenska sökningar på Tyskland ökat med 19 procent jämfört med samma period förra året, medan sökningar på Frankrike ökat med 10 procent jämfört med året innan. Detta enligt siffror från Hotels.com.

De fem mest eftersökta tyska värdstäderna under fotbolls-EM:

 1. Berlin
 2. München
 3. Frankfurt
 4. Köln
 5. Hamburg

De fem mest eftersökta franska värdstäderna under sommarspelen:

 1. Paris
 2. Lyon
 3. Marseille
 4. Lille
 5. Bordeaux
Molitor Hôtel & Spa Paris – MGallery Collection, Paris, Frankrike

Ny naturskön ställplats för husbilar i Uddevalla

Nu har en ny ställplats för husbilar öppnat på Bodele i Uddevalla. Här finns 19 ställplatser med havsutsikt i natursköna omgivningar. Bodele badplats, Strandpromenaden och anrika badorten Gustafsberg ligger strax intill. På ställplatsen finns el på samtliga 19 husbilsplatser. Där finns också servicehus, dricksvatten, latrintömning och soptömning. Tömning för gråvatten är inte öppen ännu, men kommer att vara igång snart. För att boka plats scannar man en QR-kod och kommer till webbsidan Ställplatser – Uddevalla.

Ny sightseeingtur till Ulriksdals Slott med Strömmas första elbåt

Strömma Turism & Sjöfart lanserar i sommar en unik sightseeingtur till Ulriksdals slott i Solna med sin nya elbåt, E/S Prins Daniel. Turen inkluderar en guidad promenad genom slottsparken och ett besök i Orangerimuseet. Den nya turen kommer att gå under fyra lördagar i sommar, med start den 6 juli. Båten avgår från Strömkajen klockan 10:00 och återvänder klockan 15:30, med 2,5 timme på Ulriksdals slott.

Ulriksdals slott. Foto: Raphael Stecksen / Kungligaslotten

Veckans reflektion

Många älskar att campa i Norge! Men Irland förvånar lite på 10:e plats? Visst, Irland är ett fantastiskt land, men det finns ju flera närmare länder att besöka med ett campingfordon. Varför är inte Polen eller Tjeckien med på listan …?

Missade du förra resenyheterna? Läs Fler ställplatser, stiltips och sandskulpturer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev