Meny Stäng

Svensk mat – är den god eller tråkig?

Annons

När vi reser till andra länder är maten en av de största och viktigaste upplevelserna. Vi älskar att prova cypriotisk mat, lankesisk mat, uzbekisk mat … vad det är må vara! Sedan kommer turister hit till Sverige, och de har till och med svårt att hitta restauranger som serverar svensk mat …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mat från världens alla hörn – i Sverige

Vi svenskar har alltid varit öppna för mat från andra länder, vilket är roligt! I Sverige är det lätt att hitta restauranger som serverar italiensk, grekisk, amerikansk, thailändsk och kinesisk mat. Desto mer utmanande kan det vara att hitta restauranger som serverar svensk mat.

Vi pratade med en person från ett annat land, som jobbade i Sverige under några år. När vi frågade hen om upplevelserna av svensk mat fick vi ett lite förvånat svar. “Svensk mat, det finns väl inte? Vi går ofta ut på restaurang i Stockholm, men svensk mat har vi aldrig sett.”

Lokalproducerat, men inte så stort fokus på svenska rätter …

Jo visst, det går förstås att hitta svensk mat på restaurang. Om man vill äta husmanskost kan ett hett tips vara att sikta in sig på “Dagens rätt” på lunchrestaurangerna (men dit kanske inte turisterna hittar).

Det finns också gott om restauranger som fokuserar på närproducerat och lokala råvaror. Man kan äta fisk och skaldjur från haven på fiskrestauranger och man kan njuta av både kött från lokala gårdar och närodlade grönsaker. Många gånger med bra kvalitet! Däremot är det inte så stort fokus på “svenska rätter”.

I Spanien vill man prova paella och tapas. I Ungern vill man äta gulaschsoppa och dricka tokajvin. I Schweiz får man inte missa raclette och ostfondue. Men vilka rätter får turisten inte missa i Sverige? Och var hittar man dessa rätter?

Hur är det med stoltheten, över vår svenska mat?

När vi pratar med människor från andra länder är de ofta omåttligt stolta över sitt inhemska kök. Italienarna älskar sin pasta, polackerna gillar sina genuina soppor och uzbekerna menar att risrätten “plov” är den bästa maträtt som existerar.

När vi pratar med svenskar är det lite mer “jante” i tonen. “Svensk mat är väl inte så mycket att komma med”, tycker någon. Någon annan skojar lite om falukorv, stuvade makaroner och brunsås. Det är väl inte så mycket att skryta om, eller bjuda på …

Svensk mat – goda råvaror och stor variation

Men svensk matkultur har ju egentligen mycket att erbjuda! Det finns massor av goda och lyxiga råvaror, såsom viltkött, räkor och kräftor, löjrom, kantareller och hjortron. Det finns också gott om lite lyxiga smaker såsom gravad lax, skagenröra och västerbottensost. Vi har skrivit en del om svenska delikatesser här.

Det finns ju också väldigt många traditionella maträtter, som kan vara mycket goda om de tillagas på ett bra sätt. Vad sägs om stekt strömming, kåldolmar, wallenbergare, janssons frestelse, renskavsgryta eller rimmad lax med dillstuvad potatis? Du kan läsa ännu mer om svensk mat här.

Senare i sommar, när vi får besök av våra sydafrikanska vänner (ja, de ska resa runt med oss i husbilen!) planerar vi att bjuda dem på massor av olika svenska maträtter. Helst en ny svensk rätt varje dag!

Är du stolt över svensk mat?

Hur tänker du om svensk mat? Är du stolt över den, eller tycker du att den är “tråkig”? Hur pratar du om svensk mat när du träffar människor från andra länder? Vilka svenska maträtter skulle du vilja bjuda på, när du får besök från utlandet?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev