Meny Stäng

Köksfranska – alla dessa franska termer i köket

Skribent: Helena Bergström

Köksfranska ska det handla om idag! Det franska språket innehållet massor av ord som handlar om mat och matlagning, och många av orden använder vi också på svenska – antingen som de är eller i en försvenskad variant. Häng med på en smakrik språkresa!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Köksfranska

Frankrike har en speciell position när det kommer till finare matlagning, och faktum är att det franska köket är upptaget som ett immateriellt världsarv på Unescos världsarvaslista.

I vårt hem gillar vi både mat och språk. Peter är den som älskar att laga mat och jag är väldigt förtjust i ord. Tillsammans har vi grottat ner oss i köksfranskan, och idag bjuder vi på en lista med franska termer i köket. Du kommer säkert känna igen en hel del … och kanske upptäcka att du kan lite mer franska än vad du visste!

Ostron

Köksfranska – kött och chark

Vi börjar med att dyka ner i köttdisken. Här hittar man massor av ord som man känner igen även från Sverige.

FranskaFörsvenskningBetydelse
à la daubealadåbkött eller fisk inkokt i gelé
châteaubriandchateaubriandtjock skiva från mittdelen av en oxfilé
entrecôte”mellan sidorna”
filet mignonsmå runda köttbitar från fläskfilé
foie grasfetlever från anka eller gås
rouladerullad / ruladhoprullad köttskiva med fyllning
terrineterrinkall rätt av kött, fisk, eller grönt, med bindemedel
tournedostornedåtjock skiva oxfilé
Lunch med kallskuret
En fransk lunchtallrik med skinkor, korvar, terrin, ostar och annat gott.

Köksfranska – grytor och stuvningar

Finns det något så franskt som en mustig köttgryta? Även i Sverige används de franska namnen då och då …

FranskaFörsvenskningBetydelse
bœuf bourguignonburgundisk köttgryta
coq au vinungtupp kokad i vin
fonduei Frankrike avses ostfondue
fricasséefrikasséstuvning på höns, kalv eller lamm
pot-au-feu gryta med långkokt kött
ragoûtragustuvning på kött eller fågel
ratatouillegrönsaksröra med tomat, aubergine, zucchini och paprika
Köksfranska
Coq au vin på burk i en fransk mataffär.

Köksfranska – soppor

När det kommer till soppor finns det många ord i franskan, som beskriver soppa av olika konsistens. Är soppan gjord på buljong, är den mixad, är den redd, innehåller den grädde …? Om man ska fördjupa sig i matlagningens ädla konst konfronteras man antagligen med dessa termer.

FranskaFörsvenskningBetydelse
bisqueslät och rik soppa gjord på skaldjur
bouillabaissesydfransk fisksoppa
bouillonbuljongavkok på kött, fisk eller grönsaker
consommékonsomméklar och tunn soppa
crèmeslät, tjock och gräddig soppa
potagelite tjockare soppa, ofta mixad
soupesoppasoppa
veloutéslät och krämig soppa gjord på buljongbas
Köksfranska - soppor
Det finns många varianter av soppa i Frankrike.

Köksfranska – fler maträtter

Det franska köket är fyllt av spännande rätter, och många av dessa har vi svenskar tagit med oss till Sverige. Ibland använder vi också de franska namnen på rätterna.

FranskaFörsvenskningBetydelse
crêpestunn pannkaka med fyllning
cordon bleaufläskschnitzel fylld med ost och skinka
galettegalettboveteplättar
gratingratänggräddad maträtt i ugn
juliennestrimlade grönsaker
moules fritesmusslor med pommes frites
pommes fritesstrimlad friterad potatis
quichematpaj
raclettesmält ost som skivas/skrapas och äts med potatis
salade Nicoisesallad Nicoisesallad med tonfisk, ansjovis, oliver, ägg och bönor
quenellequenellerfiskbullar
vol-au-ventvolauventpastej i smördeg
Köksfranska - galette
Galette som vi ätit i Järvsö, Hälsingland

Köksfranska – såser

En annan sak som det franska köket är känt för är ju såser! Det finns massor av franska såsiga ord som vi är mer eller mindre bekanta med också i Sverige.

FranskaFörsvenskningBetydelse
béchamel / béchamellebechamelvit sås
beurre blancsmörsås
beurre noisettebrynt smör (med nötaktig doft)
Café de Pariskryddig smörsås
fondnedkokt koncentrerad buljong
mayonnaisemajonnäsemulsion mellan äggula och matolja
rémouladeremouladkryddsås
saucesåssås
sauce béarnaisebearnaisesåssmörsås med dragon och körvel
Moules frites
En god sås kan vara pricken över i

Köksfranska – olika matvaror

Det finns mycket att titta på i franska mataffärer, och en hel del känns förstås igen. Ibland känner man även igen orden, på ett eller annat sätt.

FranskaFörsvenskningBetydelse
champignonchampinjonsvamp (på franska avses alla sorter)
chèvreget
crèmekrämgrädde
crème fraîchekokbar lätt syrad grädde
escargotssniglar
fromageost
haricot vertsgröna bönor
légumeslegymer, legymsalladgrönsaker
pommeäpple
pomme de terrepotatis (eg: jordäpple)
rizrisris
Köksfranska
Ost är populärt i Frankrike

Köksfranska – bröd och efterrätter

Bröd utgör en viktig del i den franska kosten, och dessutom är det populärt med både bakverk och desserter. Inte konstigt att det finns boulangeri (bageri) och patisserie (konditori) i varenda by!

FranskaFörsvenskningBetydelse
baguettefranskt vitt matbröd
biscuitbiskviskorpa, kex
briochelitet vetebröd med smör
crème brûléebränd grädde (en efterrätt)
croissantwienerbrödsliknande giffel
croûtonkrutongrostad brödtärning
glaceglassglass
Croissanter
Läckra croissanter på frukostbordet

Köksfranska – drycker

Drycker tillhör också det franska köket – allt från kaffe till vin. Här är några dryckesrelaterade ord, där vi i svenskan blivit inspirerade av franskan.

Annons
FranskaFörsvenskningBetydelse
apéritifapertiffördryck
avecmed (ofta avses konjak eller likör till kaffet)
bouquetdoft/arom (hos vin)
café au laitkaffe med mjölk
café noirsvart kaffe
champagnemousserande vin från regionen Champagne
cidreciderjäst fruktdryck
cognackonjakspritsort av typen brandy
cremantmousserande franskt vin
vinvinvin
Köksfranska - vin och drycker
Vin och andra drycker i en fransk delikatessbutik.

Köksfranska – måltiden

Det är inte enbart när det gäller vad vi äter, utan också hur vi äter, som vi inspirerats av den franska matkulturen. Här är ett antal franska måltidsord, som man på ett eller annat sätt kan möta också i Sverige.

FranskaFörsvenskningBetydelse
amuse boucheaptitretare
buffetbuffésmörgåsbord
dessertefterrätt
entréeförrätt
hors d’œuvrelätta, aptitretande smårätter
pique-niquepicknickplockmat som man tar med ut
soupersupémiddagsmåltid
Köksfranska - dessert
En dessert får ofta avsluta måltiden

Köksfranska – tillagningsmetoder

Och så var det då själva matlagningen. Oj, så många franska ord vi använder i det svenska köket när vi lagar mat!

FranskaFörsvenskningBetydelse
au fourugnsstekt
blanchirblancheraförvälla
braiserbräserasmåkoka
brunirbrynasteka så det blir brunt på ytan
confitconfitera / konfiterakoka in i sitt eget fett
flamberflamberabränna av med sprit
marinermarineralägga i marinad
panerpaneratäcka med ströbröd eller liknande
pocherpocherakoka i lätt sjudande vatten
rôtirostadugnsstekt
sautésauterasteka snabbt med lite fett i hög värme
sous videtillaga råvara i vakuum i tempererat vattenbad
tranchertrancheraskära upp vid servering
Confiterat anklår
Confiterat anklår med pommes frites

Köksfranska – på restaurangen

Sist men inte minst måste vi ta upp lite köksfranska som används i samband med restaurangbesök, delvis både i Frankrike och i Sverige.

FranskaFörsvenskningBetydelse
à la minutematen tillagas vid beställning
à la carteenligt husets matsedel
bistroenklare restaurang
brasseriebryggeri som också serverar mat
couvertkuvertdukning per person
haut cuisinehögre kokkonst
menumenymatsedel
plat du jourdagens rätt
restaurantrestaurangmatservering
sommeliervinkypare
Dukning
Dukat bord med ett kuvert

Fler franska termer i köket?

Har du fler exempel på franska ord och termer i köket? Berätta gärna!

Annons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Annons