Skribent: Helena Bergström
Köksfranska ska det handla om idag! Det franska språket innehållet massor av ord som handlar om mat och matlagning, och många av orden använder vi också på svenska – antingen som de är eller i en försvenskad variant. Häng med på en smakrik språkresa!
Innehållsförteckning
Köksfranska
Frankrike har en speciell position när det kommer till finare matlagning, och faktum är att det franska köket är upptaget som ett immateriellt världsarv på Unescos världsarvaslista.
I vårt hem gillar vi både mat och språk. Peter är den som älskar att laga mat och jag är väldigt förtjust i ord. Tillsammans har vi grottat ner oss i köksfranskan, och idag bjuder vi på en lista med franska termer i köket. Du kommer säkert känna igen en hel del … och kanske upptäcka att du kan lite mer franska än vad du visste!

Köksfranska – kött och chark
Vi börjar med att dyka ner i köttdisken. Här hittar man massor av ord som man känner igen även från Sverige.
Franska | Försvenskning | Betydelse |
à la daube | aladåb | kött eller fisk inkokt i gelé |
châteaubriand | chateaubriand | tjock skiva från mittdelen av en oxfilé |
entrecôte | ”mellan sidorna” | |
filet mignon | små runda köttbitar från fläskfilé | |
foie gras | fetlever från anka eller gås | |
roulade | rullad / rulad | hoprullad köttskiva med fyllning |
terrine | terrin | kall rätt av kött, fisk, eller grönt, med bindemedel |
tournedos | tornedå | tjock skiva oxfilé |

Köksfranska – grytor och stuvningar
Finns det något så franskt som en mustig köttgryta? Även i Sverige används de franska namnen då och då …
Franska | Försvenskning | Betydelse |
bœuf bourguignon | burgundisk köttgryta | |
coq au vin | ungtupp kokad i vin | |
fondue | i Frankrike avses ostfondue | |
fricassée | frikassé | stuvning på höns, kalv eller lamm |
pot-au-feu | gryta med långkokt kött | |
ragoût | ragu | stuvning på kött eller fågel |
ratatouille | grönsaksröra med tomat, aubergine, zucchini och paprika |

Köksfranska – soppor
När det kommer till soppor finns det många ord i franskan, som beskriver soppa av olika konsistens. Är soppan gjord på buljong, är den mixad, är den redd, innehåller den grädde …? Om man ska fördjupa sig i matlagningens ädla konst konfronteras man antagligen med dessa termer.
Franska | Försvenskning | Betydelse |
bisque | slät och rik soppa gjord på skaldjur | |
bouillabaisse | sydfransk fisksoppa | |
bouillon | buljong | avkok på kött, fisk eller grönsaker |
consommé | konsommé | klar och tunn soppa |
crème | slät, tjock och gräddig soppa | |
potage | lite tjockare soppa, ofta mixad | |
soupe | soppa | soppa |
velouté | slät och krämig soppa gjord på buljongbas |

Köksfranska – fler maträtter
Det franska köket är fyllt av spännande rätter, och många av dessa har vi svenskar tagit med oss till Sverige. Ibland använder vi också de franska namnen på rätterna.
Franska | Försvenskning | Betydelse |
crêpes | tunn pannkaka med fyllning | |
cordon bleau | fläskschnitzel fylld med ost och skinka | |
galette | galett | boveteplättar |
gratin | gratäng | gräddad maträtt i ugn |
julienne | strimlade grönsaker | |
moules frites | musslor med pommes frites | |
pommes frites | strimlad friterad potatis | |
quiche | matpaj | |
raclette | smält ost som skivas/skrapas och äts med potatis | |
salade Nicoise | sallad Nicoise | sallad med tonfisk, ansjovis, oliver, ägg och bönor |
quenelle | queneller | fiskbullar |
vol-au-vent | volauvent | pastej i smördeg |

Köksfranska – såser
En annan sak som det franska köket är känt för är ju såser! Det finns massor av franska såsiga ord som vi är mer eller mindre bekanta med också i Sverige.
Franska | Försvenskning | Betydelse |
béchamel / béchamelle | bechamel | vit sås |
beurre blanc | smörsås | |
beurre noisette | brynt smör (med nötaktig doft) | |
Café de Paris | kryddig smörsås | |
fond | nedkokt koncentrerad buljong | |
mayonnaise | majonnäs | emulsion mellan äggula och matolja |
rémoulade | remoulad | kryddsås |
sauce | sås | sås |
sauce béarnaise | bearnaisesås | smörsås med dragon och körvel |

Köksfranska – olika matvaror
Det finns mycket att titta på i franska mataffärer, och en hel del känns förstås igen. Ibland känner man även igen orden, på ett eller annat sätt.
Franska | Försvenskning | Betydelse |
champignon | champinjon | svamp (på franska avses alla sorter) |
chèvre | get | |
crème | kräm | grädde |
crème fraîche | kokbar lätt syrad grädde | |
escargots | sniglar | |
fromage | ost | |
haricot verts | gröna bönor | |
légumes | legymer, legymsallad | grönsaker |
pomme | äpple | |
pomme de terre | potatis (eg: jordäpple) | |
riz | ris | ris |

Köksfranska – bröd och efterrätter
Bröd utgör en viktig del i den franska kosten, och dessutom är det populärt med både bakverk och desserter. Inte konstigt att det finns boulangeri (bageri) och patisserie (konditori) i varenda by!
Franska | Försvenskning | Betydelse |
baguette | franskt vitt matbröd | |
biscuit | biskvi | skorpa, kex |
brioche | litet vetebröd med smör | |
crème brûlée | bränd grädde (en efterrätt) | |
croissant | wienerbrödsliknande giffel | |
croûton | krutong | rostad brödtärning |
glace | glass | glass |

Köksfranska – drycker
Drycker tillhör också det franska köket – allt från kaffe till vin. Här är några dryckesrelaterade ord, där vi i svenskan blivit inspirerade av franskan.
Franska | Försvenskning | Betydelse |
apéritif | apertif | fördryck |
avec | med (ofta avses konjak eller likör till kaffet) | |
bouquet | doft/arom (hos vin) | |
café au lait | kaffe med mjölk | |
café noir | svart kaffe | |
champagne | mousserande vin från regionen Champagne | |
cidre | cider | jäst fruktdryck |
cognac | konjak | spritsort av typen brandy |
cremant | mousserande franskt vin | |
vin | vin | vin |

Köksfranska – måltiden
Det är inte enbart när det gäller vad vi äter, utan också hur vi äter, som vi inspirerats av den franska matkulturen. Här är ett antal franska måltidsord, som man på ett eller annat sätt kan möta också i Sverige.
Franska | Försvenskning | Betydelse |
amuse bouche | aptitretare | |
buffet | buffé | smörgåsbord |
dessert | efterrätt | |
entrée | förrätt | |
hors d’œuvre | lätta, aptitretande smårätter | |
pique-nique | picknick | plockmat som man tar med ut |
souper | supé | middagsmåltid |

Köksfranska – tillagningsmetoder
Och så var det då själva matlagningen. Oj, så många franska ord vi använder i det svenska köket när vi lagar mat!
Franska | Försvenskning | Betydelse |
au four | ugnsstekt | |
blanchir | blanchera | förvälla |
braiser | bräsera | småkoka |
brunir | bryna | steka så det blir brunt på ytan |
confit | confitera / konfitera | koka in i sitt eget fett |
flamber | flambera | bränna av med sprit |
mariner | marinera | lägga i marinad |
paner | panera | täcka med ströbröd eller liknande |
pocher | pochera | koka i lätt sjudande vatten |
rôti | rostad | ugnsstekt |
sauté | sautera | steka snabbt med lite fett i hög värme |
sous vide | tillaga råvara i vakuum i tempererat vattenbad | |
trancher | tranchera | skära upp vid servering |

Köksfranska – på restaurangen
Sist men inte minst måste vi ta upp lite köksfranska som används i samband med restaurangbesök, delvis både i Frankrike och i Sverige.
Franska | Försvenskning | Betydelse |
à la minute | maten tillagas vid beställning | |
à la carte | enligt husets matsedel | |
bistro | enklare restaurang | |
brasserie | bryggeri som också serverar mat | |
couvert | kuvert | dukning per person |
haut cuisine | högre kokkonst | |
menu | meny | matsedel |
plat du jour | dagens rätt | |
restaurant | restaurang | matservering |
sommelier | vinkypare |

Fler franska termer i köket?
Har du fler exempel på franska ord och termer i köket? Berätta gärna!
Berit Forsberg säger:
Mycket intressant läsning för mig som kan lite franska, flera av orden använder jag ju bara utan att reflektera över att de härstammar från franskan….
15 juni 2025 — 8:15
Helena säger:
Eller hur!? Vi använder många ord i svenskan, som har ursprung i franskan, utan att ens tänka på det …
16 juni 2025 — 7:17
Eva Udd säger:
Efter många års besök i Frankrike, med både matlagning och restaurangbesök kan jag konstatera att detta blivit ett av mina specialområden 😀 Bara nån nyans i beskrivningarna som jag missade.
Jag vill tipsa om ett favoritord: gourmandises. Det betyder godsaker, och det jag främst tänker på är de små godsakerna som man får in sist vid måltiden på en finare restaurang (utöver den skrivna menyn). Miam miam!
15 juni 2025 — 8:37
Helena säger:
Vilket underbart specialområde!! 🙂 Och stort tack för tips om ditt favoritord, ett härligt ord som jag fick lära mig nu!!
16 juni 2025 — 7:19
BP säger:
Tackar för den lektionen i köksfranska, eller ska jag kanske kalla de för uppfräschning av alla uttryck. Det var visst ”endast” fem stycken jag inte kände till, och många saker säger man ju utan att reflektera över att de faktiskt har sitt ursprung i just Frankrike.
Rent allmänt är det franska köket i en (världs-)klass för sig. Tycker jag.
15 juni 2025 — 20:31
Helena säger:
Kul att de flesta orden var bekanta, eller välkända! Vi använder ju mycket franska ord i det svenska köket, kanske ofta utan att tänka på att de har franskt ursprung 🙂
16 juni 2025 — 7:20
Netti Starby säger:
Vad kul att få veta lite mer om franska maten och det är mycket i min smak. Kramis <3
16 juni 2025 — 6:19
Lena i Wales och lite överallt säger:
Kul inlägg!
En gång i tiden pratade jag riktigt bra franska, men idag är jag lite ringrostig p g a att jag numera inte använder språket så ofta. Man glömmer lätt ett språk när man inte använder det.
Tack för många trevlig inlägg från Frankrike!
16 juni 2025 — 9:06
Annica Nilsson säger:
Hej!
Vill lägga till två ord gourmand och gourmet.
En gourmand tycker om mat och äter nyckel. En gourmet tycker om mat och uppskattar att det smakar gott.
Hälsningar
Annica GN
16 juni 2025 — 9:08
Lena - gott för själen säger:
Herregud vad ni jobbat med det där! 🙂 Kul inlägg. De flesta ord är ju helt klart bekanta.
Trots att jag inte kan franska, så kan jag det lite ändå typ. Förutom de i inlägget. Tack vare att jag läst lite latin så har jag märkt att jag även förstår lite franska. Jag älskar ord jag också så jag lägger märke till en hel del, och lär mig också en hel del. Även om jag såklart glömmer en hel del också, hehe.
Kram Lena
08 juli 2025 — 15:06